10+1 παραστάσεις για παιδιά - και όχι μόνο

10+1 παραστάσεις για παιδιά - και όχι μόνο

Θεατρικές παραστάσεις με αισθητική και στιλ που δεν αφήνουν ασυγκίνητα τα παιδιά όλων των ηλικιών

10+1 παραστάσεις για παιδιά - και όχι μόνο
Τα παιδιά είναι πάντα το πιο δύσκολο κοινό για μια θεατρική παράσταση. Παρόλα αυτά στην Αθήνα φέτος παρουσιάζονται παραστάσεις με αισθητική και στιλ που δεν αφήνουν ασυγκίνητα τα παιδιά όλων των ηλικιών. Στα προτείνουμε τις 11 πιο χαρακτηριστικές. Καλή διασκέδαση!

Φρουτοπία

Κλείσιμο


Εικοσιπέντε χρόνια μετά την προβολή του τελευταίου της επεισοδίου στην ΕΡΤ, η θρυλική «Φρουτοπία» επιστρέφει. Το κόμικ, που δημιούργησε το 1983 ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης και αγαπήθηκε όσο λίγα -ειδικά μετά την τηλεοπτική μεταφορά δύο χρόνια αργότερα-, παίρνει ξανά σάρκα και οστά στη σκηνή του θεάτρου RΕΧ. Τα 50 τεύχη της «Φρουτοπίας» και τα 47 τηλεοπτικά επεισόδια συνεχίζουν να βλέπονται ακόμα από μικρά -και όχι τόσο μικρά- παιδιά. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ρήγος και ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης υποδύεται τον Πίκο Απίκο. 

Ηρακλής: οι 12 άθλοι



Μία από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν ο «Ηρακλής: οι 12 άθλοι» είναι ένα υπερθέαμα για όλη την οικογένεια. Ο Σάκης Ρουβάς στο ρόλο του Ηρακλή τραβάει πάνω του όλα τα βλέμματα ωστόσο η Ρούλα Πατεράκη ως Ευρυσθέας, η Ναταλία Δραγούμη ως Αθηνά και η Αγορίτσα Οικονόμου ως Ήρα δίνουν το δικό τους στίγμα σε μια παράσταση που σκηνοθέτησε ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, μουσική έγραψε ο Γιώργος Θεοφάνους και παρουσιάζεται στο Pantheon Theater. 

Σρεκ, το μιούζικαλ



Ο ήρωας του μακρινού βάλτου Σρεκ εμφανίζεται στο κέντρο της Αθήνας, στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, για να μαγέψει τους μικρούς του φίλους και όχι μόνο. Η παράσταση «Σρεκ, το μιούζικαλ» είναι βασισμένη στην ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, που απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων το 2001, αλλά και στο βιβλίο του William Steig. Ο παράξενος ήρωας -τον οποίο ερμηνεύουν ο Τζεφ Μαράουι και ο Αποστόλης Ψυχράμης- εμφανίζεται απρόσμενα στο μακρινό και ασυνήθιστο βασίλειο και σώζει τη δυναμική πριγκίπισσα Φιόνα, την οποία υποδύεται η Μαρίνα Σάττι. 

Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει



Η όπερα για παιδιά του Νίκου Κηπουργού «Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει» παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Ολύμπια σε μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έως τον Μάρτιο του 2015 η όπερα για παιδιά σε λιμπρέτο και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, θα μας δείχνει το δρόμο για «πειραγμένα» παραμύθια χωρίς παραδοσιακό happy end! Η ιστορία βασίζεται στο διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ο πρίγκιπας χοιροβοσκός» και μιλάει για έναν πρίγκιπα ο οποίος ντύνεται χοιροβοσκός για να κερδίσει την καρδιά της αλαζονικής πριγκίπισσας. Τα τρία ιδιαίτερα γουρουνάκια που έχουν αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή θα οδηγήσουν τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες στο δικό τους χοιροστάσιο, με αποτέλεσμα να λερωθούν και να χάσουν τις βεβαιότητες τους αλλά και την αλαζονεία τους.

Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης



Όλα ήταν ήσυχα στην οδό Σκουπιδοπόλεως μέχρι που εμφανίστηκαν τέσσερα παιδιά που ήθελαν -τι άλλο;- να παίξουν. Οι τέσσερις φίλοι μεταμορφώνουν το αφιλόξενο αστικό τοπίο σε έναν απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο στην παράσταση «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Πορεία. Σε ένα μέρος που έχει τα πάντα αλλά καθόλου ελεύθερο χώρο για να παίξουν τα παιδιά η φαντασία υπερτερεί της καθημερινότητας και οι παιδικές φωνές τη φασαρία των αυτοκινήτων. Την παράσταση έχει σκηνοθετήσει η Λίλλυ Μελεμέ και ο Βασίλης Κουκαλάνι και την πρωτότυπη μουσική έχει γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς. 

Annie



Το διάσημο μιούζικαλ «Αnnie», που μάγεψε πέρυσι το κοινό της Αθήνας ανεβαίνει και φέτος στο θέατρο Ακροπόλ με νέα διανομή. Τα καινούργια πρόσωπα πατούν στη σκηνοθετική συνταγή της Θέμις Μαρσέλου και δίνουν το δικό τους στίγμα στην αγαπημένη και συγκινητική ιστορία. Στο ρόλο της μικρής Annie εμφανίζονται φέτος η Αδαμαντία Μαστροδούκα και Ζωή Πετράκη (που τις απολαύσαμε πέρυσι στο ρόλο της μικρής Κέητ), ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδύονται ο Παύλος Χαϊκάλης, η Άννα Παναγιωτοπούλου και η Βίκυ Καγιά. Έκπληξη αποτελεί ο Γιάννης Σαββιδάκης στο ρόλο του Ρούστερ Χάνιγκαν. 

Η τελευταία μαύρη γάτα



«Η τελευταία μαύρη γάτα», το όσο επίκαιρο διεθνές μπεστ σέλερ του Ευγένιου Τριβιζά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε σκηνική προσαρμογή Βένιας Σταματιάδη -με τη συνεργασία του ίδιου του συγγραφέα- και σκηνοθεσία Kώστα Γάκη, Αθηνάς Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή. Οι παραστάσεις με τη συμμετοχή δέκα νέων ταλαντούχων ηθοποιών και ζωντανή μουσική επί σκηνής σε πρωτότυπες συνθέσεις του Κώστα Γάκη, δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά καθώς η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, μια απελπισμένης αγάπης και μιας πικρής προδοσίας αφορούν όλες τις ηλικίες. 

Μελωδία της Ευτυχίας



Ακόμα ένα αγαπημένο μιούζικαλ ανεβαίνει φέτος σε σκηνοθεσία της Θέμις Μαρσέλλου. Η «Μελωδία της Ευτυχίας» παρουσιάζεται στο Παλλάς με την Νάντια Κοντογεώργη στο ρόλο της Μαρία Φον Τραπ και τους Ακη Σακελλαρίου, Ζέτα Δούκα, Αργύρη Αγγέλου, Μαρία Γράμψα και ακόμα 40 ηθοποιούς επί σκηνής. Η ταινία που βραβεύτηκε με πέντε Όσκαρ και σάρωσε τα ταμεία ζωντανεύει στη σκηνή του Παλλάς σε ένα μιούζικαλ, που ταιριάζει όσο κανένα άλλο στις γιορτινές μέρες.  

Scooby Doo: το μυστήριο της πυραμίδας



Ο Σάγκυ, η Βίλμα, η Δάφνη, ο Φρεντ και ο τετράποδος φίλος τους Scooby έφτασαν και στην Αθήνα. Η παράσταση «Scooby Doo: το μυστήριο της πυραμίδας» παρουσιάζεται στο Παλλάς και η απίθανη παρέα αναλαμβάνει να λύσει ένα γρίφο στην διάσημη πυραμίδα του Φαραώ Χατσιπσούτ στην Αίγυπτο. Η αποστολή τους όμως δεν είναι και τόσο εύκολη αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μυστήριες μούμιες και τον εξαγριωμένο Φαραώ, ο οποίος μετατρέπει σε πέτρα όποιον τολμήσει να πλησιάσει την πυραμίδα. Την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει αναλάβει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Το παραμύθι χωρίς όνομα



Από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα έχει εμπνευστεί το κείμενο της παράστασης «Το παραμύθι χωρίς όνομα» η Κάρμεν Ρουγγέρη που παρουσιάζεται στο θέατρο Κιβωτός. Στο βασίλειο των Μοιρολάτρων ο Αστόχαστος γιος του βασιλιά Συνετού, διαδέχεται τον πατέρα του στον θρόνο.  Ο νέος βασιλιάς ενδιαφέρεται μόνο για διασκέδαση και καλοπέραση.  Όπως είναι φυσικό σε λίγο καιρό το βασίλειο καταρρέει.  Το θησαυροφυλάκιο αδειάζει!  Η χώρα δανείζεται συνέχεια και ο τόπος ερημώνει.  Μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να δράσει.  Με βοηθό την μικρή του αδερφή και μετά από πολλές περιπέτειες θα κατορθώσει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να ανορθωθεί η χώρα.

Μαμά θα κάνω μπάντα



Δεν είναι ακριβώς παράσταση, δεν είναι ακριβώς συναυλία. Είναι οι Burger Project στην καλύτερη μέχρι τώρα παράσταση της καριέρας τους. Ένα φανταστικό ταξίδι στον γαλαξία, μια παρτιτούρα που πρέπει να βρεθεί και δεκάδες παιδιά να γεμίζουν κάθε Κυριακή τον Ελληνικό Κόσμο εδώ και τρεις σεζόν. Το συγκρότημα έκανε σχολή την μύηση των παιδιών στη μουσική και εκείνα τους το ανταποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο. Γνωρίζουν απ' έξω όλους τους στίχους των τραγουδιών της παράσταση -που έχουν κυκλοφορήσει και σε cd- και πάνε δεύτερη και τρίτη φορά στη συναυλία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης