Οι γάτοι του real estate

Οι γάτοι του real estate

Η ομάδα του spitogatos.gr συνεχίζει τη δυναμική ανάπτυξη της πλατφόρμας, έξι μήνες μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της από Ιταλούς επενδυτές.

Οι γάτοι του real estate
Η τελευταία συζήτηση που κάναμε με τον Δημήτρη Μελαχροινό, συνιδρυτή και CEO της εταιρείας που ανέπτυξε και διαχειρίζεται το
spitogatos.gr, ήταν πριν από περίπου 6 μήνες. Τότε, με αφορμή την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας από Ιταλούς επενδυτές, μας εξηγούσε τα σχέδια για την επόμενη μέρα της επιχείρησης. «Η εταιρεία θα παραμείνει ελληνική, η ομάδα θα παραμείνει η ίδια -και μάλιστα ενισχυμένη- και θα προχωρήσει σε αρκετές προσλήψεις για την ανάπτυξή της.

Σκοπεύουμε, εκμεταλλευόμενοι το ιδανικό πάντρεμα τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, διεθνούς δικτύου και ισχυρής τοπικής στρατηγικής θέσης και επαφής με την αγορά, να δημιουργήσουμε πολλές καινοτόμες μπίζνες στο ελληνικό Ιντερνετ, ξεκινώντας από τo real estate», δήλωνε χαρακτηριστικά. Πράγματι, οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά πέντε άτομα – αριθμός καθόλου αμελητέος αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τότε το προσωπικό δεν ξεπερνούσε τα 20 άτομα.

Την ίδια στιγμή τα έσοδα παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 60% ανά μήνα, ενώ και η επισκεψιμότητα ανεβαίνει με σταθερούς, οργανικούς ρυθμούς. Σειρά τώρα παίρνει η ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσίας: «θέλουμε καλύτερες αγγελίες για τους επισκέπτες με έμφαση στις ποιοτικές φωτογραφίες», υποστηρίζει ο Δημήτρης.
Κλείσιμο



Ας επιστρέψουμε όμως σε όσα γράφαμε στις αρχές του Ιουνίου. To spitogatos.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006 και υπήρξε η πρώτη ελληνική startup στον χώρο της τεχνολογίας που άντλησε κεφάλαια από θεσμικό επενδυτή.

Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2009 χρηματοδοτήθηκε με ποσό περίπου 750.000 ευρώ από την Oxygen Capital, ένα venture capital fund στο οποίο συμμετέχει το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), το πρώτο fund of funds που σύστησε το Ελληνικό Δημόσιο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ο κ. Ανδρέας Ζομπανάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ, με αφορμή την ανακοίνωση της εξαγοράς επισήμανε τα εξής: «Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτά που έχουν πετύχει ο Δημήτρης και η ομάδα του τόσο για το ίδιο το spitogatos.gr όσο και για τον χώρο του venture capital και τη χώρα μας και ελπίζουμε ότι αυτό το επιτυχημένο παράδειγμα θα εμπνεύσει νέους επιχειρηματίες και παράλληλα θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές ώστε να συμμετάσχουν στην ελληνική αγορά του venture capital και τις ελληνικές startups».

Με άλλα λόγια, οι αρχικοί επενδυτές -εκείνοι που ρίσκαραν τα λεφτά τους στον Δημήτρη Μελαχροινό και στην ομάδα του- δικαιώθηκαν και αποχώρησαν αποκομίζοντας κέρδος και δίνοντας τη σκυτάλη στους επόμενους.

Ο Δημήτρης Μελαχροινός, απόφοιτος Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και με MBA με ειδίκευση στην Επιχειρηματικότητα και τα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε το spitogatos.gr ως χόμπι με έδρα το Λονδίνο, παρέα με τον Ανδρέα (στο Αμστερνταμ), τον Στέφανο (στην Αθήνα) και τον Στάθη (στη Θεσσαλονίκη) και δούλευαν μέσω Skype. Ο ίδιος συνέχισε να κυνηγά το όνειρό του ως startuper, απορρίπτοντας προτάσεις από μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες και τράπεζες όταν πλέον είχε επιστρέψει στην Ελλάδα. H πρώτη επιβράβευση ήρθε μετά από 3 χρόνια. Το 2009 το spitogatos.gr άντλησε κεφάλαια από venture capital fund και αποτέλεσε το πρώτο παράδειγμα επένδυσης θεσμικού επενδυτή σε ελληνική online business.

Τότε ήταν που ανέλαβε ως CEO τα ηνία της εταιρείας και την οδήγησε σε σημαντική στρατηγική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, μια ανάπτυξη που άρχισε να αποτυπώνεται και οικονομικά, παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον γενικότερα για την Ελλάδα και ειδικότερα για το real estate. Το 2013 ήταν η χρονιά που έκανε τη διαφορά, καθώς υπήρξε η πρώτη κερδοφόρος χρήση της εταιρείας, με παράλληλη αύξηση εσόδων κατά 27%.
Ετσι, ο κύκλος που άνοιξε το 2006 ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Μάιο του 2014 με την έλευση της Real Web, εξέλιξη που συνδυάζεται σε πρακτικό επίπεδο με σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους της και παράλληλο exit για τον βασικό επενδυτή του, το venture capital fund του ΤΑΝΕΟ.

Από την πλευρά της, η Real Web έχει παρουσία στην ελληνική αγορά από το 2007 μέσω της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spiti24.gr. H ομάδα λοιπόν του spitogatos.gr διαχειρίζεται και το spiti24.gr. Η εταιρεία θα διατηρήσει την έδρα της στην Αθήνα και σκοπεύει να κάνει νέες επενδύσεις τους επόμενους μήνες τόσο για την ανάπτυξη της ομάδας όσο και για την εξέλιξη της τεχνολογίας της, ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης