Μαριάννα Τζάννε

Aν κάποιος σταθεί στην αξιολόγηση των πολιτικών για το περιβάλλον που έδωσε στην δημοσιότητα η WWF Hellas, θα αντιληφθεί ότι το έλλειμμα στη χώρα μας παραμένει μεγάλο.

Από την εποχή που οι συμπαθείς κορμοράνοι, έπρεπε να προστατευτούν (!) από την λαίλαπα Βωβού στο Βοτανικό, είχε να ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ελαιώνα. Να όμως που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Η φωτογραφία που κάνει από χθες το γύρο του διαδικτύου με την ρεπόρτερ του Mega να κρατάει στο ένα χέρι το μικρόφωνο και στο άλλο το γιο της, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μιας υπουργού, δεν θα μπορούσε από το να προκαλεί θαυμασμό.

Είτε το θέλουμε είτε όχι οι συμβάσεις για τους τέσσερις οδικούς άξονες που επικύρωσε η βουλή το Δεκέμβριο του 2013, όσο δυσβάστακτες και αν ήταν για το ελληνικό δημόσιο, έβγαλαν ξανά στους δρόμους τα εργοτάξια και έδωσαν κάποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

O προβληματισμός που εξέφραζε Κρητικός επιχειρηματίας του τουρισμού προ μηνών ήταν προφητικός. Του έκανε εντύπωση που φέτος οι Ρώσοι τουρίστες κοιτούσαν και ξανακοιτούσαν το μενού του εστιατορίου του, ρώταγαν για τις τιμές και την …έβγαζαν με χωριάτικη και φτηνά πιάτα

Είναι να απορεί κανείς πως ενώ η Περιφέρεια Αττικής ξοδεύει ένα σκασμό εκατομμύρια για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μεγάλων αθλητικών σωματείων, τα πάρκα της, οι λιγοστοί  πνεύμονες περιπάτου και ψυχαγωγίας των Αθηναίων ρημάζουν.

Μεταξύ ενός αντιμνημονιακού αλλά δοκιμασμένου Προέδρου, προερχόμενου από την μήτρα της ΠΑΣΚ που φλερτάρει ανοικτά πλέον με την κεντροαριστερά, μιας Θεσσαλονικιάς  συγκοινωνιολόγου που δίχασε το ΣΥΡΙΖΑ και κατεβαίνει υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος και ενός γαλάζιου μηχανικού που δέχεται τα έντονα εσωκομματικά πυρά της ΝΔ, έχουν να επιλέξουν οι 200 της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ που απαρτίζουν την «βουλή των μηχανικών».

Στους κόλπους των κατασκευών είναι κοινό μυστικό ότι για να πάρεις δημόσιο έργο στο εξωτερικό δεν αρκεί να είσαι μόνο ικανή και αξιόπιστη  τεχνική εταιρεία. Τείνει να γίνει κανόνας ότι πρώτα  περνάς από το ταμείο των… εισπρακτόρων και μετά πέφτουν οι υπογραφές. Στέλεχος μεγάλης τεχνικής εταιρείας έλεγε πρόσφατα ότι η εταιρεία του σκοπεύει να εγκαταλείψει τις Βαλκανικές χώρες γιατί τα δώρα-μίζες έχουν ακριβύνει τόσο που καθιστούν τα έργα ζημιογόνα.