Τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο μας

Τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο μας

Το σπίτι μας αποτελεί ένα μικρόκοσμο ενός ευρύτερου περιβάλλοντος. Στο μικρόκοσμό μας αυτόν, περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας και για αυτό τον φροντίζουμε και τον αγαπάμε. Τον ίδιο ωστόσο σεβασμό οφείλουμε να δείχνουμε και στο φυσικό περιβάλλον. 

Τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο μας
Εξοικονομώντας ενέργεια στο σπίτι δεν ικανοποιούμε μόνο τις προσωπικές μας ανάγκες για οικονομία, αλλά και τις ανάγκες του φυσικού μας περιβάλλοντος για καλύτερη ζωή.

Ακολουθούν μερικά
tips για το πώς να πετύχουμε τα παραπάνω, εύκολα και έξυπνα:

Κλείσιμο
• Αλλάξτε τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Καταναλώνουν έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούς έως 10 φορές περισσότερο.
• Επιλέξετε να κάνετε ντους, από το μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα. Με τον τρόπο αυτό ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
• Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα και απαλλάξτε τον πλανήτη από 1.5 τόνο διοξείδιο του άνθρακα ετησίως, νούμερο που σταδιακά συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του. Εξοικονομείτε τουλάχιστον 150 ευρώ το χρόνο και έχετε ζεστό νερό διαρκώς!
Το νυχτερινό τιμολόγιο είναι ακόμα ένας τρόπος για να γλυτώσετε ενέργεια και χρήμα.
• Επιλέξετε να σπαταλήσετε έως και 30% λιγότερη ενέργεια, χρησιμοποιώντας σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες της κουζίνας σας και δεν είναι μικρότερα ή περισσεύουν, ώστε να απορροφούν όλη την παρεχόμενη ενέργεια. Επίσης, χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας, εξοικονομείτε έως 75% ρεύμα και βέβαια έως 80% χρόνο!
• Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που βλέπει ο ήλιος, καθώς σε αυτά τα σημεία η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 30%.
• Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το φυσικό φωτισμό. Οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι φωτίζουν τους χώρους και κάνουν τον τεχνητό φωτισμό λιγότερο απαραίτητο!



Και επειδή, οδεύουμε προς την πιο ζεστή εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι, καλό είναι επιπλέον να γνωρίζουμε…
• Επιλέξτε ανοιχτά χρώματα για τις εξωτερικές όψεις του σπιτιού σας, όπως το λευκό, το ανοιχτό γκρι, το μπεζ ή άλλα πιο ουδέτερα χρώματα. Οι σκουρόχρωμες όψεις, αντανακλούν περισσότερο φως και κρατάνε περισσότερο τη ζέστη.
• Αλλάξτε ή καθαρίστε τα φίλτρα στα κλιματιστικά σας, προκειμένου να εξασφαλίσετε καλύτερη απόδοση και βέβαια ενέργεια.
• Τις ζεστές ημέρες, αερίστε το χώρο σας κατά τις νυχτερινές ώρες και αποφύγετε την έκθεσή του σε ζέστη κατά την ημέρα, κλείνοντας κουρτίνες και παράθυρα.
• Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο σας από την πρίζα, αδειάζετέ το και αφήνετε την πόρτα του ανοιχτή.

Υιοθετώντας έναν πιο φιλικό προς τον πλανήτη μας τρόπο χρήσης της ενέργειας, όχι μόνο γινόμαστε κοινωνοί ενός καλύτερου αύριο για εμάς και τους απογόνους μας, αλλά και πρεσβευτές μιας καλύτερης, ευκολότερης και τελικά πιο οικονομικής ζωής στον προσωπικό μας χώρο




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης