Ιράν: «Δεν παραιτούμαστε των πυρηνικών δικαιωμάτων μας»

Ιράν: «Δεν παραιτούμαστε των πυρηνικών δικαιωμάτων μας»

Τη γραμμή του προκατόχου του ακολουθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας – «Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα επιτύχει τίποτα με απειλές και πίεση», διεμήνυσε ο Ρουχανί

Ιράν: «Δεν παραιτούμαστε των πυρηνικών δικαιωμάτων μας»

Την ώρα που το φλέγον ζήτημα των πυρηνικών όπλων βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε σήμερα Τρίτη πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να παραιτηθεί των πυρηνικών «δικαιωμάτων» της.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος επιδιώκει να περάσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ σε σχέση με τον προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμαντίνετζαντ, προχώρησε στην παραπάνω δήλωση περίπου ένα μήνα μετά τις συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον, σχετικά με το ζήτημα των πυρηνικών όπλων.

Κλείσιμο

«Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να παραιτηθεί των πυρηνικών δικαιωμάτων της», είπε χαρακτηριστικά ο Ρουχανί, ο οποίος λίγο μετά την εκλογή του είχε υποστηρίξει ότι επιθυμούσε να διαλύσει τις υποψίες της Δύσης σχετικά με την πρόθεση του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται σε ηπιότερους τόνους σε σχέση με τον Αχμαντίνετζαντ, ο οποίος απέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του να συνομιλήσει με τις μεγάλες δυνάμεις,  ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία και Κίνα. Αντιθέτως, είχε δηλώσει πως το Ιράν δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά του.

Τη γραμμή, λοιπόν, του προκατόχου δείχνει να ακολουθεί ο Ρουχανί, την ώρα που η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ασκεί πιέσεις στο Ιράν να συνεργαστεί ώστε να διαλυθούν οι υποψίες γύρω από τις προθέσεις της χώρας σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Μάλιστα, ο Ρουχανί συμπλήρωσε πως «η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα επιτύχει τίποτα με απειλές και πίεση».

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης