Ιράν: Σήμερα η κηδεία του Ραϊσί στη Μασχάντ – Συνεδρίασε ο αντιισραηλινός «άξονας της αντίστασης»

Ιράν: Σήμερα η κηδεία του Ραϊσί στη Μασχάντ – Συνεδρίασε ο αντιισραηλινός «άξονας της αντίστασης»

Τιμητική φρουρά την ώρα που το αεροπλάνο με το φέρετρο προσγειωνόταν στη Μασχάντ- Θα ταφεί στο μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά με τον χρυσό τρούλο, που είναι ο πιο ιερός τόπος του Ισλάμ στη χώρα 

iran_raisi
Στο μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά, με τον χρυσό τρούλο, που θεωρείται ο πιο ιερός τόπος του Ισλάμ στο Ιράν και τιμάται από τους σιίτες μουσουλμάνους ως το κοιμητήριο που αναπαύεται ο ιμάμης του 9ου αιώνα αλί αλ-Ρεζά θα γίνει σήμερα η ταφή του εκλιπόντος προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί. Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ο οποίος ήταν πρώτος αντιπρόεδρος, έχει αναλάβει καθήκοντα προσωρινού προέδρου μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου.

Η κηδεία γίνεται τέσσερις μέρες μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι έξι άνθρωποι. Ο Ραϊσί, 63 ετών, θεωρούταν ότι ήταν φαβορί στη διαδοχή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεϊ, που είναι 85 ετών.

Την ίδια ώρα, στο περιθώριο της κηδείας, οι ηγέτες του αντιισραηλινού λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» συζήτησαν στο περιθώριο της κηδείας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Νεκρική πομπή με χιλιάδες ανθρώπους

Το φέρετρο του Ραϊσί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Μασχάντ, γενέτειρα του Ραϊσί, στο βορειοανατολικό Ιράν.

Κλείσιμο
Λίγο νωρίτερα, στην ανατολική πόλη Μπιρζάντ, μια νεκρική πομπή πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν βγει στους δρόμους για να του αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής.

Την ώρα που το αεροπλάνο με το φέρετρο προσγειωνόταν στην Μασχάντ, τιμητική φρουρά στεκόταν προσοχή.

Τελετή στη μνήμη του υπουργού Εξωτερικών


Τελετή στη μνήμη του Αμιραμπντολαχιάν πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη, όπου ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κανί τον περιέγραψε ως ένα μάρτυρα ο οποίος «εγγυόταν την επαναστατική φύση του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο Αμιραμπντολαχιάν θα ταφεί νότια της Τεχεράνης στο μαυσωλείο του Σάχη Αμπντολαζίμ, όπου ενταφιάζονται εξέχοντες ιρανοί πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Συνεδρίαση του «άξονα της αντίστασης»

Στο περιθώριο της κηδείας του Ραϊσί, αρχηγοί οργανώσεων του αντιισραηλινού λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, για να συζητήσουν για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ο «άξονας της αντίστασης» συνασπίζει τους συμμάχους του Ιράν στον αγώνα κατά του Ισραήλ, κυρίως το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολάχ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης και ιρακινές σιιτικές οργανώσεις.

Οι αρχηγοί αυτών των κινημάτων συνεδρίασαν αφού παρευρέθηκαν στις τελετές που οργανώθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Τεχεράνη ως φόρο τιμής στον Ραϊσί.

«Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, συζητήθηκαν η πολιτική, κοινωνική και στρατιωτική κατάσταση στη Γάζα (...) και ο ρόλος του άξονα της αντίστασης», μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Irib.

Η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής ανακοινώθηκε επίσης από τον τηλεοπτικό σταθμό Al Manar του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ, ο οποίος μετέδωσε φωτογραφίες.

«Η συνέχιση του τζιχάντ και της μάχης μέχρι την πλήρη νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης στη Γάζα, με τη συμμετοχή οργανώσεων του άξονα της αντίστασης, υπογραμμίσθηκε» από τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τον Irib.

Εκ μέρους του Ιράν, ήταν παρόντες στη συνάντηση ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς και ο στρατηγός Εσμαΐλ Καανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς, του κλάδου εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών.

Συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ και ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είχε προηγουμένως γίνει δεκτός από τον ανώτατο ηγέτη, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Εκπρόσωποι της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ιρακινών οργανώσεων συμμετείχαν επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.



Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: Γυναίκα σταμάτησε σε γέφυρα με την παρέα της να βγάλει φωτογραφίες και έπεσε στο κενό

Πάτρα: Νεκρή από σπάνια ασθένεια 33χρονη νηπιαγωγός και μητέρα ενός παιδιού 18 μηνών

Ποιος είναι ο 20χρονος που έφτιαξε τα παπούτσια ΝΔ - Τα παρουσίασε ο Μητσοτάκης με TikTok
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης