Κομισιόν: Στις Βρυξέλλες το Eurovision Debate των πέντε υποψηφίων για την προεδρία - Δείτε live

Κομισιόν: Στις Βρυξέλλες το Eurovision Debate των πέντε υποψηφίων για την προεδρία - Δείτε live

Η τηλεμαχία των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν ξεκίνησε στις 4 ώρα Ελλάδας - Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κοινό 900 ατόμων

eurovision_debate
Πέντε βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με απόντες τους εκπροσώπους των ακροδεξιών και συντηρητικών κομμάτων. Δύο δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες.

Αυτό είναι το σκηνικό που έχει στηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το debate των κορυφαίων υποψηφίων που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d1gv6ajk3om1)




Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Βάλτερ Μπάιερ (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), ο Σάντρο Γκότζι (Ιταλία, Renew Europe Now), η Τερί Ράιντκε (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και ο Νικολά Σμιτ (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), τοποθετούνται εν όψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, σε πέντε βασικά ζητήματα και συγκεκριμένα. Οικονομία και θέσεις εργασίας. Άμυνα και ασφάλεια. Κλίμα και περιβάλλον. Δημοκρατία και ηγεσία. Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική. Καινοτομία και τεχνολογία, ενώ στο τέλος της τηλεμαχίας θα έχουν το χρόνο να τοποθετηθούν εκτός συγκεκριμένου πλαισίου.

Την τηλεμαχία συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Martin Řezníček (Czech TV, Τσεχία) και Annelies Beck (VRT, Βέλγιο).

Φον ντερ Λάιεν: Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα όπως πρότειναν Μητσοτάκης και Τουσκ

Μια κοινή, ευρωπαϊκή αεράμυνα, στο πλαίσιο των προτάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ,υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε στο protothema.gr ανώτατη πηγή της ΕΕ, η Φον ντερ Λάιεν υποστήριξε την συγκεκριμένη πρόταση επειδή την πιστεύει και όχι γιατί οι δύο πρωθυπουργοί στηρίζουν την υποψηφιότητά της. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η προεδρος της Κομισιον, «ως ΕΕ πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατακερματισμός που υφισταται στις αμυντικές παραγγελίες πρέπει να τελειώσει και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την ΕΕ, όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ».

Νίκολας Σμιτ: Δεν θεωρώ ότι το ΕΛΚ ή η ευρωομάδα "Ταυτότητα και Δημοκρατία" είναι δημοκρατικές δυνάμεις

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά δεν θεωρώ ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ/ ECR) ή η ομάδα "Ταυτότητα και Δημοκρατία" (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δημοκρατικές δυνάμεις»
, ανέφερε ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας.

Η σειρά των ομιλιών στο debate

Οι υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν μιλούν στα αγγλικά και παρέχεται διερμηνεία σε 24 γλώσσες της ΕΕ, ενώ βάσει της κληρωσης που πραγματοποίησε η EBU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Μαΐου, τη θέση των υποψηφίων στη σκηνή της συζήτησης είναι η εξής (από αριστερά προς τα δεξιά): Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Νικολά Σμιτ, Τερί Ράιντκε, Σάντρο Γκότζι και Βάλτερ Μπάιερ.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται τηλεμαχία, από τις 16:00 έως τις 17:45 ώρα Ελλάδας, η οποία έχει μετατραπεί σε τηλεοπτικό στούντιο για την περίσταση, παραβρίσκεται κοινό 900 ατόμων, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους προς τους πέντε ανθυποψηφίους.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 8 χώρες της ΕΕ που συμμετέχει σε αυτή την καινοτομία θέτοντας ένα ερώτημα ζωντανά κατά τη διάρκεια του Eurovision Debate, απευθείας από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα .

Παρόλο που η Αριστερά, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και η η Κεντροδεξιά θα συμμετάσχουν στη συζήτηση, ούτε η ακροδεξιά παράταξη Ταυτότητα και Δημοκρατία, η οποία ενδέχεται να είναι ακόμα και η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε οι σκληροπυρηνικοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές θα επιτραπεί να λάβουν μέρος, λόγω της άρνησής τους να προτείνουν επίσημο υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν. Ορισμένοι ευρωβουλευτές από αυτές τις πολιτικές ομάδες μιλούν για “λογοκρισία”, με τον Δανό Άντερς Βίστισεν να υποστηρίζει ότι η EBU απέκλεισε για πολιτικούς λόγους το “20 με 25% του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος”.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό, έχουμε εφαρμόσει 60 πολιτικές για στήριξη οικογενειών

Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια ο θάνατος του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη σε θερμό επεισόδιο με τουρκικό F-16


Τέσσερις συλλήψεις για τα 200 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά - Ο Αλβανός εγκέφαλος και τα κέρδη 5 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης