Ρευματικά Νοσήματα: «Κλειδί» η έγκαιρη διάγνωση

Ρευματικά Νοσήματα: «Κλειδί» η έγκαιρη διάγνωση

Στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα - Τουλάχιστον 1,5 εκατ. Έλληνες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον γιατρό με πόνους στις αρθρώσεις


Ρευματικά Νοσήματα: «Κλειδί» η έγκαιρη διάγνωση
Τουλάχιστον 1,5 εκατ. Έλληνες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον γιατρό αναφέροντας πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με πόνο στις αρθρώσεις ή τον υπόλοιπο σκελετό. Από αυτούς περίπου 70.000 με 100.000 είναι διαγνωσμένοι με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που αποτελεί την πιο συχνή φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων.
 
Σημαντικό ποσοστό εξ' αυτών πάσχει από τις λεγόμενες οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες, με συχνότερη την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως νεαρούς άνδρες. Υπολογίζεται ότι από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα πάσχουν περισσότεροι από 25.000 ασθενείς.
 
Κλείσιμο
Στην ίδια ευρεία οικογένεια των ρευματικών παθήσεων περίοπτη θέση κατέχει και η οστεοαρθρίτιδα, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία, με τελικό αποτέλεσμα να πλήττει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων της λεγόμενης τρίτης ηλικίας.
 
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία και την Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει ως σύνθημα «Αν πονάτε στις αρθρώσεις ή το σώμα σας επισκεφθείτε ρευματολόγο».
 
Όπως τόνισαν οι ειδικοί, ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη των μυοσκελετικών παθήσεων και ιδιαίτερα των φλεγμονωδών αρθροπαθειών (ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ψωριασικής αρθρίτιδας, αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας) είναι η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπισή τους. Παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προοδευτικά προκαλούν καταστροφή αρθρώσεων, αγκυλώσεις του σκελετού αλλά και ανικανότητα και αυξημένη θνητότητα.
 
Επιπλέον, η θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει αρκετά υψηλό κόστος. Ειδικότερα, το κόστος της θεραπείας των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που λαμβάνουν βιολογικά φάρμακα στη χώρα μας είναι περισσότερο από 10.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως, με συνολικά πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση.
 
Οι αρθροπάθειες όμως δεν προκαλούν πρόβλημα μόνο στους ίδιους τους ασθενείς που πάσχουν, αλλά έχουν γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της εξέλιξης προς αναπηρία (με αποτέλεσμα πρώιμη συνταξιοδότηση / αναπηρικές συντάξεις) που επέρχεται με βεβαιότητα αν δεν αντιμετωπισθούν πρώιμα και αποτελεσματικά.
 
 «Το κοινωνικοοικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιβάρυνση που θα έχει το κοινωνικό σύνολο από τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων τη σημερινή εποχή των σημαντικών περικοπών. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της πολιτικής στο χώρο της Υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ κ. Σπύρος Ασλανίδης, «ώστε να εξασφαλίσουμε πάση θυσία την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματική θεραπεία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης