Το κόλπο της ΑΕΚ αντέγραψε ο Φαν Χάαλ

Το κόλπο της ΑΕΚ αντέγραψε ο Φαν Χάαλ

Πρώτος ο Φράντισεκ Φάντροκ είχε την ιδέα να αλλάξει τερματοφύλακα πριν τα πέναλτι - Χρηστίδης ο τότε Κρουλ και Στεργιούδας ο τότε Σίλεσεν - Διαβάστε τις συμπτώσεις των δύο αγώνων

Το κόλπο της ΑΕΚ αντέγραψε ο Φαν Χάαλ
Στην Ελλάδα γράφτηκε για πρώτη φορά η σελίδα με την αλλαγή τερματοφυλάκων πριν από τη διαδικασία των πέναλτι. 

Κλείσιμο


Μπορεί ο Λούις Φαν Χάαλ να κέρδισε τις εντυπώσεις με την έμπνευση του Λούις Φαν Χάαλ να κάνει αλλαγή τον Σίλεσεν και να βάλει στη θέση του τον Κρουλ, αλλά πρώτος την ίδια ακριβώς κίνηση είχε κάνει το 1977 ο Τσέχος αλλά πολιτογραφημένος Ολλανδός προπονητής τότε της ΑΕΚ, Φράντισεκ Φάντροκ.

Πρωταγωνιστές ο Λάκης Στεργιούδας και ο Νίκος Χρηστίδης και «θύμα» της ιδέας του Φάντροκ η βρετανική ΚΠΡ.



Κατά διαβολική σύμπτωση, δε, και οι δύο προπονητές έκαναν την, όπως αποδείχθηκε, κίνηση ματ σε αγώνα πρόκρισης για τα ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης.



Η ιστορία γράφτηκε το 1977
Το όνομα-«κλειδί» της υπόθεσης, όμως, είναι ένα: Φράντισεκ Φάντροκ. O γεννημένος Τσέχος και πολιτογραφημένος Ολλανδός προπονητής ήταν αυτός που δημιούργησε τη μεγάλη Ολλανδία που θαυμάστηκε στο Μουντιάλ του 1974 (έστω και αν ηττήθηκε στον τελικό από τη Γερμανία με 2-1), με παίκτες όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Γιόχαν Νέεσκενς, ο Άρι Χάαν, ο Ρούντι Κρολ και ο Τζόνι Ρεπ, που έπαιζαν το λεγόμενο «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο».

Δεν ευτύχησε να την κοουτσάρει στην τελική φάση, αφού η ολλανδική ομοσπονδία την ανέθεσε στον Ρίνους Μίχελς, ο οποίος όμως έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση να έχει τον Φάντροκ ως βοηθό του.

Το καλοκαίρι του 1974, ο εμβληματικός πρόεδρος της ΑΕΚ, Λουκάς Μπάρλος, έκρινε πως το νέο μεγάλο του δημιούργημα έπρεπε να έχει έναν εξίσου σπουδαίο προπονητή. Δεν δίστασε λοιπόν καθόλου. Ταξίδεψε στο Αμστερνταμ, συζήτησε, συμφώνησε με τον Φράντισεκ Φάντροκ και τον έφερε στο «Δικέφαλο». Ο Φάντροκ έμεινε στον πάγκο της ΑΕΚ από το καλοκαίρι του 1974 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου του 1977.

Τη σεζόν 1976-77, η ΑΕΚ έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, αποκλείοντας κατά σειρά Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι και Ερυθρό Αστέρα. Για να προκριθεί στα ημιτελικά, έπρεπε να περάσει το εμπόδιο της φοβερής και τρομερής, τότε, Κουίνς Πάρκ Ρέιντζερς (ΚΠΡ) από την Αγγλία. 

Στο πρώτο ματς, στο «νησί», η «Ένωση» έχασε με κάτω τα χέρια με 3-0. Στον επαναληπτικό, όμως, της Νέας Φιλαδέλφειας, τα ιερά τέρατα του «Δικεφάλου» το πίστεψαν. Ο Θωμάς Μαύρος με δύο γκολ και ο Μίμης Παπαϊωάννου με το τρίτο, ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα. Πήγαν το ματς στην παράταση, όπου δεν άλλαξε κάτι, για να καταλήξουμε στη διαδικασία των πέναλτι.

Η κίνηση-«ματ», ωστόσο, του αείμνηστου Φάντροκ, είχε έρθει από το 117ο λεπτό, τρία λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης. Γνωρίζοντας ότι ο βασικός του γκολκίπερ, Λάκης Στεργιούδας, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός στα πέναλτι, όσο ο αναπληρωματικός Χρηστίδης, πέρασε το δεύτερο στη θέση του πρώτου. Το αποτέλεσμα; Ο Χρηστίδης απέκρουσε τα πέναλτι των Ίστοου και Γουέμπ και έστειλε την ΑΕΚ στα ημιτελικά απέναντι στην ιταλική Γιουβέντους. 



Για την ιστορία, η σύνθεση της ΑΕΚ στις δύο αναμετρήσεις με την ΚΠΡ

02/03/77: ΚΠΡ-ΑΕΚ 3-0 (7’ πεν. και 10’ πεν.Φράνσις, 43’ Μπόουλς)
Αγωνίστηκαν: Στεργιούδας, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Λ.Παπαδόπουλος (56’ Τάσος), Παπαϊωάννου, Μαύρος.

16/03/77: ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0, στα πεν. 7-6 (11’ και 65’ Μαύρος, 81’ Παπαϊωάννου)
Αγωνίστηκαν: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Δείτε και θυμηθείτε: 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης