Τον νέο κύκλο επιμορφωτικών εκδηλώσεων με τίτλο «Διάλογοι Πολιτών» εγκαινιάζει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σήμερα το απόγευμα. στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου με το ΕΒΕΘ, το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.
Οι ομιλητές θα εστιάσουν στην λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και το πως αυτό επηρεάζει τις εθνικές οικονομίες και τις αποφάσεις των ηγετών σε όλα τα επίπεδα καθώς και την ζωή των πολιτών και θα βασισθούν σε ευρήματα ερευνών σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο. Θ ’αναδειχθεί η σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού από τις βασικές οικονομικές έννοιες έως τα προϊόντα της σύγχρονης χρηματοοικονομικής καινοτομίας. Η ελλιπής αυτή γνώση ευθύνεται εν πολλοίς για την υπερχρέωση των πολιτών, τις εσφαλμένες επενδυτικές επιλογές τους, αλλά και το εύφορο έδαφος που βρίσκουν οι ανεδαφικές και απλουστευτικές θεωρίες των λαϊκιστών. Οι σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, καθιστούν δράσεις όπως η χρηματοοικονομική παιδεία στην υποχρεωτική εκπαίδευση και η δια βίου χρηματοοικονομική εκπαίδευση απόλυτα αναγκαίες.
Σχετικές προτάσεις παρουσιάζονται στην εν λόγω εκδήλωση.
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Διάλογοι Πολιτών» οι οποίoi έχουν τον χαρακτήρα ανοικτών εκδηλώσεων, με στόχο την καλλιέργεια της ιδιότητας του πολίτη στην σύγχρονη πολύπλοκη πραγματικότητα, την συνειδητοποίηση υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των πολιτών, , την υπευθυνότητα και την προστασία του από τον λαϊκισμό, στόχοι ιδιαίτερα κρίσιμοι και επίκαιροι για την χώρα μας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Ρόδη Κράτσα, ο Αντιπρόεδρος Α’ του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, και ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης κ. Γιάννης Παπαγεωργίου.