Αποκλεισμένα χωριά και μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία

Αποκλεισμένα χωριά και μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία

Χιονίζει το βράδυ της Δευτέρας στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, όπου πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο, λόγω των ισχυρών βροχοοπτώσεων των περασμένων ωρών - Σε επιφυλακή οι αρχές στον Εβρο - Μετρούν τις πληγές τους στην Ήπειρο

Αποκλεισμένα χωριά και μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία
Τις πληγές που άφησε πίσω της η πρωτοφανής κακοκαιρία μετρούν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας: Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα αλλά και Έβρος είναι οι περιοχές όπου εστιάζονται τα περισσότερα προβλήματα, καθώς τα νερά της βροχής που έπεσαν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν υποχωρήσει.

Σε Ορεινή Ναυπακτία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα παραμένουν αποκλεισμένοι οικισμοί, όπως στο χωριό Κλέπα, αλλά και στα Άγραφα και το Κρίκελο
Κλείσιμο
όπου ακόμα δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει. Το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία έχει υποχωρήσει, ενώ φερτά υλικά που κατέβασε η δυνατή βροχόπτωση εμποδίζουν την διάβαση. 

Ειδικά στο χωριό Κλέπα, η επικοινωνία των κατοίκων με τις αρχές γίνεται μόνο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου καθώς στο χωριό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπάρχουν προβλήματα και στις γραμμές του ΟΤΕ. Λίγο μετά τις 14:00 απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τύπου AEGEAN HAWK (S-70) στο οποίο επιβιβάστηκε γεωλόγος της περιφέρειας, ώστε να μπορέσει να φθάσει στην Κλέπα και να κάνει μία πρώτη εκτίμηση του γεωλογικού φαινομένου, ενώ παράλληλα, το ελικόπτερο μετέφερε στη Ναύπακτο τρεις γυναίκες που έχρηζαν άμεσης βοήθειας. 



Επιπλέον, στις περιοχές αυτές της Στερεάς, χιονίζει από το απόγευμα της Δευτέρας, ακόμα και μέσα στο Καρπενήσι. Όπως αναφέρεται, η χιονόπτωση είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των συνεργείων που προσπαθούν όλη την ημέρα να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.










Χιόνι στο Καρπενήσι από LAMIASTARGR

Στον κάμπο της Λαμίας, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής από τα νερά του Σπερχειού Ποταμού που έχει πλημμυρίσει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή τα τελευταία 10 χρόνια, όπως λένε, καθώς ο όγκος του νερού ήταν πολύ μεγάλος και σε συνδυασμό με το κλείσιμο των γεφυριών από μπάζα, τα νερά όχι μόνο δεν είχαν διέξοδο, αλλά κατευθύνθηκαν και σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ πλημμυρίσει. 





Κλειστή παραμένει η σιδηροδρομική γραμμή από Τιθορέα μέχρι και Λιανοκλάδι, λόγω των ζημιών που υπέστη σε διάφορα σημεία από κατολισθήσεις. Τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ εν τω μεταξύ, η κυκλοφορία των τρένων από Αθήνα γίνεται μέχρι την Τιθορέα και από εκεί με λεωφορείο οι επιβάτες φτάνουν στο Λιανοκλάδι, όπου επιβιβάζονται σε άλλο τρένο για να συνεχίσουν προς Θεσσαλονίκη. 




Εκκενώθηκαν σπίτια στις Καστανιές Έβρου - Σε πλήρη επιφυλακή οι αρχές
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές στον Έβρο μετά την απόφαση των βουλγαρικών αρχών να ανοίξουν το φράγμα με αποτέλεσμα να τρέξουν μεγάλες ποσότητες νερού στον ποταμό Έβρο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στον βόρειο Έβρο, από τα ξημερώματα έχει κλείσει η Εγνατία οδός στο ύψος των Καστανεών, όπου το μεσημέρι εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια, αφού ο Άρδας «φούσκωσε» και πέρασε το δρόμο.

Από την Κυριακή στην πόλη της Αλεξανδρούπολης σημειώνονται συνεχείς και πολύωρες διακοπές ρεύματος, καθώς οι μεγάλες ποσότητες υδάτων επηρεάζουν το δίκτυο της ΔΕΗ.




Μετρούν πληγές στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο, το ξημέρωμα της Δευτέρας δεν έφερε νέες βροχές, όμως οι κάτοικοι των χωριών γύρω από την Άρτα αντίκρισαν λίμνες, και όχι χωράφια, γύρω από τα σπίτια τους. Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στην εθνική οδός Ιωαννίνων- 'Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους. Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της 'Αρτας. Οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση. Από τον όγκο των νερών του Άραχθου καταστράφηκε, επίσης, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.






Τι καιρό θα κάνει αύριο Τρίτη
Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Βόρεια Κρήτη και το Ανατολικό Αιγαίο και παροδικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές, περιμένουμε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.



Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 3 έως 13 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 8 έως 15 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 3 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 9 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και κατά τόπους στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι με ενίσχυση σε ισχυρούς από αργά το βράδυ.

Ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.



Ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις από το απόγευμα, περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης