H Τρόικα βάζει και πάλι εμπόδια για τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις και Δημόσιο

H Τρόικα βάζει και πάλι εμπόδια για τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις και Δημόσιο

«Φρένο» και στο κοινωνικό μέρισμα που θα διανείμει η κυβέρνηση - Συνάντηση των ελεγκτών με τον Κ. Μητσοτάκη για τις απολύσεις

H Τρόικα βάζει και πάλι εμπόδια για τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις και Δημόσιο
Χωρίς «καθαρή λύση» στα χέρια του θα μεταβεί στο Γιούρογκρουπ  της 10ης Μαρτίου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπει πηγή που γνωρίζει εκ των έσω τι διαμείβεται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αθήνα με την Τρόικα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι αναμένουν πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και μετά το Γιούρογκρουπ, το οποίο πιθανότατα θα εγκρίνει μεν να δοθεί η δόση στην Ελλάδα, αλλά με βάση μία κατ’αρχήν συμφωνία επί της αρχής και δέσμευση της κυβέρνησης για την εκπλήρωση μιας σειράς από προαπαιτούμενα. Σε τέτοια περίπτωση το «πακέτο» των σχεδόν 9 δισ. ευρώ που αναμένει από την ΕΕ η κυβέρνηση, θα «σπάσει» σε μικρότερα μέρη και θα φτάνει στην Ελλάδα σε «υποδόσεις», εφόσον εκπληρώνεται βάσει χρονοδιαγράμματος το πλαίσιο της συμφωνίας.

Η εξέλιξη αυτή πάντως θα σήμαινε παράταση της εκκρεμότητος σε προεκλογική περίοδο, για μια σειρά μέτρα που η Τρόικα ζητά αλλά η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει. Στέλεχος της Αποστολής στην Αθήνα προϊδέαζε χθες ότι για τους ελεγκτές «το κενό του 2014 δεν έχει κλείσει» και δεν αποκλείουν να ζητηθεί η λήψη μέτρων, που όμως η Αθήνα δεν τα δέχεται επί του παρόντος. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η Τρόικα δέχεται μεν ότι υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα από το 2013 αλλά επιμένει πως το ποσό που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένο, ώστε «να μην δοθεί σήμα χαλάρωσης».

Κλείσιμο
Για να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης για διανομή του πλεονάσματος, έχει και άλλους τρόπους: καθυστερεί τις αποφάσεις για τις Τράπεζες, εμμένει στην υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ενώ απαιτούν για εφαρμογή στο 100%  των προτάσεων του ΟΟΣΑ και δεν αποκλείεται να εγείρουν και πάλι ζητήματα για το Δημόσιο, όπως προϊδέαζαν κοινοτικά στελέχη.  Έτσι η Τρόικα:

-  «ανεβοκατεβάζει» κατά το δοκούν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών στήριξης των τραπεζών, που επηρεάζουν άμεσα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Κράτους. Κοινοτική πηγή πάντως διέψευδε εμμέσως τα δημοσιεύματα των FT καθώς ανέφερε χθες στο newmoney.gr ότι «δεν δίνει βάση στα δημοσιεύματα περί 20 δις». Ούτε στη συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος χθες δεν υπήρξε οριστική απόφαση, αλλά ήταν καθοριστική αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά με την Τρόικα φαίνεται να μειώθηκε αισθητά.  Ενόψει μάλιστα της επόμενης και ίσως καταληκτικής συνάντησης τους, ο κύριος Προβόπουλος φέρεται να προειδοποίησε την ομάδα Τόμσεν να αλλάξει τακτική, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα δείχνουν «άνοιγμα» έως 6,2 δισ. ευρώ  το πολύ και όχι παραπάνω. Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα σε νέα σύσκεψη των ελεγκτών με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

-  δείχνει «κίτρινη κάρτα» για τις αποκρατικοποιήσεις, ειδικά για καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε τον κατάλογο με τα 14 ώριμα projects συνολικής εκτιμώμενης αξίας 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να πείσει τους ξένους ελεγκτές ότι προωθώντας τα περισσότερα εξ αυτών θα επιτευχθεί ο φετινός εισπρακτικός στόχος που έχει τοποθετηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ το 2013). Η Τρόικα όμως συναρτά ευθέως κάθε ευρώ που τυχόν λείψει από την είσπραξη του ποσού αυτού με το χρηματοδοτικό κενό και απειλεί για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να προχωρήσει και το νομικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση ακινήτων, από την οποία η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν έσοδα 350-400 εκατ. ευρώ.


Συνάντηση Μητσοτάκη – Τρόικας για τις απολύσεις

Αισιοδοξία εκφράζεται από τα πολιτικά στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή που θα έχουν με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας  - πιθανότητα – έως αύριο Παρασκευή. Εκφράζεται η πεποίθηση πως τα στοιχεία που θα παραδώσουν στην Τρόικα βρίσκονται εντός του πλαισίου της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. Σε συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε πως έχουν γίνει ήδη 3500 απολύσεις έως το τέλος του 2013 και απομένουν 11500 ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα οι 3500 προέρχονται από τους απολυμένους της ΕΡΤ και πειθαρχικά ελεγχόμενους από διάφορες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.  

Υπολογίζεται πως περί τους 1700 υπαλλήλους που παρέμεναν στις δημόσιες υπηρεσίες μετά από προσωρινές διαταγές, έχουν ήδη απομακρυνθεί. Στην συνάντηση με την Τρόικα θα ζητηθεί από πλευράς υπουργείου να συνυπολογιστεί ο αριθμός αυτός στις 11500 απολύσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2014. Επιπλέον 20000 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε καθεστώς Διαθεσιμότητας και ο στόχος είναι να τεθούν ακόμη 5000. Αυτοί, εκτός των άλλων, θα προέλθουν και από τις 7000 «διαθέσιμους» γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Από αυτό αυτούς τους γιατρούς υπολογίζεται πως ένας σημαντικός αριθμός θα επιλέξει να παραιτηθεί από τη θέση του στο δημόσιο προκειμένου να έχει το δικαίωμα να διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Όπως όλα δείχνουν οι γιατροί που θα κάνουν αυτή την επιλογή θα προσμετρηθούν στις απολύσεις.

Πάντως ένα μεγάλο μέρος των απολύσεων που θα γίνουν το 2014 θα προέλθουν από εκείνους που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς Διαθεσιμότητας, όπως οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Σε χθεσινή συνέντευξή της η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα Έφη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε σε ότι αφορά την κατάσταση που θα παρουσιαστεί στην Τρόικα: «Είμαστε εντός των στόχων σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις μας για την κινητικότητα. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να καλυφθεί ο στόχος των 11.500 αποχωρήσεων. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι, με το τέλος αυτού του προγράμματος, η κινητικότητα θα αποσυνδεθεί από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, έτσι ώστε να αποτελέσει εργαλείο για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης