Πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το δεκάμηνο

Πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το δεκάμηνο

Το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μικρή αύξηση (κατά 39 εκατ. ευρώ), λόγω της σημαντικής (κατά 197 εκατ. ευρώ) αύξησης των πληρωμών για αγορές πλοίων

Πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το δεκάμηνο
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 351 εκατ. ευρώ, ωστόσο, είναι κατά 225 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Οκτωβρίου του 2012, λόγω κυρίως της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών -ειδικότερα, της βελτίωσης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες- καθώς επίσης και της βελτίωσης των ισοζυγίων των τρεχουσών μεταβιβάσεων αλλά και  των εισοδημάτων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μικρή αύξηση (κατά 39 εκατ. ευρώ), λόγω της σημαντικής (κατά 197 εκατ. ευρώ) αύξησης των πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντίθετα, το ισοζύγιο εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε, λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές παρέμειναν στάσιμες. Επίσης, μειώθηκε και η καθαρή δαπάνη για εισαγωγές καυσίμων.

Κλείσιμο
Η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Οκτωβρίου, λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων κατά 20,2%, η οποία αντανακλούσε αφίξεις αυξημένες κατά 18,1%.

Ιανουάριος- Οκτώβριος 2013

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,2 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 5,4%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 4,5%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των εισαγωγών αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης