Από την Μοριακή Βιολογία στο Τραγούδι!

Από την Μοριακή Βιολογία στο Τραγούδι!

Το ταξίδι της Αγγελικής Τουμπανάκη από τις λεωφόρους της επιστήμης στα μονοπάτια της τέχνης

Από την Μοριακή Βιολογία στο Τραγούδι!
Όταν την πρωτογνώρισα, είχε μόλις ολοκληρώσει τη διδακτορική της μελέτη στη Μοριακή Βιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε μόλις αρχίσει να στήνει το νέο της project, το Colpo Grosso με το οποίο άφησε οριστικά τον κόσμο της Επιστήμης για να αφιερωθεί στο τραγούδι και τη μουσική. 

Από τα χούγια του όμως ο άνθρωπος δεν αποχωρίζεται εύκολα, γι’ αυτό και από την πρώτη επαφή με την Αγγελική Τουμπανάκη, μπορεί κανείς διακρίνει την ερευνητική διάθεση, το διεισδυτικό-αναλυτικό «μικρόβιο» της επιστήμης και το μοναδικό φαινόμενο ενός καλλιτέχνη-μουσικού που μπορεί να «μιλήσει» για τη μουσική του. 

Κλείσιμο
Όποιος έχει παρακολουθήσει την Αγγελική Τουμπανάκη στις παραστάσεις της, θα γνωρίζει το πάθος, την ενέργεια και την αδιαμφισβήτητη ικανότητά της να κατακτά τη σκηνή. Δεν είναι μια απλή τραγουδίστρια. Είναι μια performer που φτιάχνει μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει τη jazz και την παραδοσιακή μουσική, μουσικές που όπως λέει «την αφορούν γιατί είναι ανθρωποκεντρικές και μουσικοκεντρικές και όχι προσωποκεντρικές- κατασκευάσματα βιομηχανίας, ευτελούς προβολής και ψευτοκουλτούρας».
 
Έχοντας παρακολουθήσει jazz master classes στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σεμινάρια Ρυθμολογίας, Ινδικού,  Πέρσικου, Οθωμανικού, Βουλγάρικου  τραγουδιού, Flamenco και Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, ερευνά τις δυνατότητες της φωνής και την λειτουργία της ως αυτόνομο μουσικό όργανο: «Η φωνή είναι ένα όργανο με εκπληκτικές αυτοσχεδιαστικές και ερμηνευτικές ικανότητες και ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας είτε μέσω της λεκτικής ομιλίας και της τραγουδιστικής φόρμας, είτε μέσω του διαφόρων άλεκτων ηχητικών μορφών».

Τα «σχέδιά» της όμως δεν σταματούν εδώ. Διδάσκει «Τεχνική της φωνής» και  «Αυτοσχεδιασμό» στο Ωδείο Φ. Νάκας και διοργανώνει «Φωνητικούς Κύκλους» (Circle Singing) , όπως τους διδάχτηκε από τον Bobby McFerrin, τη Rhiannon και τον Bob Stollof στην Νέα Υόρκη, που είναι ένα συλλογικό μουσικό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού με μοναδικό όργανο την φωνή. Παράλληλα εμφανίζεται σε jazz και world festivals, σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  

Είναι η δημιουργός και η lead singer ποικίλων projects διαφορετικού μουσικού ύφους  («Colpo Grosso», «Jazz plus» project, Frank Zappa Tribute, «Jazztronica Drums-Voice duet » κτλ).


 
Πρόσφατα με το σχήμα της «Toubanaki & the Buzz Bastardz», ολοκλήρωσε την πρώτη δισκογραφική δουλειά, η οποία είναι αποτέλεσμα επτά χρόνων «έρευνας» και μουσικών ζυμώσεων του γκρουπ βάσει της μουσικής παράστασης με τίτλο “Colpo Grosso” με διασκευές παραδοσιακών συνθέσεων των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Ανατολίας και της Λατινικής Αμερικής. Το αποτέλεσμα αυτό περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις και  ευρηματικές διασκευές σε επτά διαφορετικές γλώσσες.

Την είχα ακούσει μια φορά να τραγουδάει ένα τσιγγάνικο σκοπό, το “Djelem, djelem”. Και της ταιριάζει τόσο πολύ! Η Αγγελική διακατέχεται πράγματι από ένα «φευγιό», από αυτά που πηγάζουν από την ανθρώπινη ανάγκη να ερευνήσει και να ανακαλύψει τον κόσμο. Η ίδια το εξομολογείται κιόλας. Θέλει να είναι σε «ανοιχτή συνομιλία» με όλες τις τέχνες, παραστατικές/ οπτικοακουστικές και την εικαστική δημιουργία και η δουλειά της «βασίζεται στην έρευνα και την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης έξω από νόρμες και κοινές πρακτικές». Είναι ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη για ελεύθερη επικοινωνία χωρίς μουσικά σύνορα και σε τέτοιους τόπους μας πάει σε κάθε της παράσταση.

Για όλους όσοι επιθυμούν να συναντηθούν με την τέχνη της, να τους ενημερώσουμε ότι η Αγγελική Τουμπανάκη εμφανίζεται με το σχήμα Toubanaki & the Buzz Bastardz αύριο Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στο Half Note jazz club και στην παράσταση "Συνδέσεις" την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Το σχήμα Toubanaki & the Buzz Bastardz αποτελούν οι: Αγγελική Τουμπανάκη, φωνή.
Βασίλης Κετεντζόγλου, ηλεκτρική κιθάρα, συνθέσεις. Παντελής Στόικος  τρομπέτα, καβάλ, συνθέσεις. Γιάννης Παπαναστασίου άλτο, σοπράνο σαξόφωνο. Παρασκευάς Κίτσος , ηλεκτρικό μπάσο. Γιάννης Παπαγιαννούλης σετ κρουστών. Θάνος Χατζηαναγνώστου τύμπανα.


Για περισσότερες πληροφορίες: Website | Facebook
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης