Ο Νηρέας της ψηφιακής εποχής, τα κοντέινερ των σκουπιδιών και οι πρόσφυγες!

Ο Νηρέας της ψηφιακής εποχής, τα κοντέινερ των σκουπιδιών και οι πρόσφυγες!

Το αυτόνομο πλοίο, οι συνδυασμένες μεταφορές, τα σκουπίδια των νησιών στα κοντέινερ και το παντοπωλείο δίπλα στον καταυλισμό των προσφύγων ήταν ορισμένες από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο μαραθώνιο για την «γαλάζια οικονομία»

Ο Νηρέας της ψηφιακής εποχής, τα κοντέινερ των σκουπιδιών και οι πρόσφυγες!
Νωρίς το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε στο φιλόξενο Ίδρυμα Ευγενίδου ο 48ωρος μαραθώνιος διαγωνισμός Blue Hackathon που διοργάνωσαν τα Εργαστήρια Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (ΕΔΙΝΑΛΕ), Νησιωτικής και Τοπικής Ανάπτυξης (ΕΤΝΑ) και Διαχείρισης Πληροφορίας (i4M Lab) του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Forth CRS με θέμα τις συνδυασμένες μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών στα νησιά. 

Κλείσιμο


Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων φοιτητές κυρίως από το Πανεπιστήμιου Αιγαίου, ενώ το πρώτο ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης είχε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μαρία Λεκάκου. Τελικά, 6 ομάδες παρουσίασαν την δουλειά τους από τις οποίες διακρίθηκαν 3. Η πρώτη – με το όνομα Nereus- πρότεινε μια εφαρμογή αυτόνομης πλοήγησης υποστηρικτικών σκαφών όπως οι λάντζες. Η ομάδα αυτή είχε βραβευθεί και στο Piraeus Maritime Hackathon και ήδη βρίσκεται ενταγμένη στο προγράμματος incubation του Bluegrowth.

Στις άλλες δύο θέσεις του άτυπου βάθρου βρέθηκε το δίδυμο δύο προγραμματιστών που διαθέτει την τεχνογνωσία να παρουσιάσει λύσεις συνδυασμένων μεταφορών αλλά και μια πολύ νεανική ομάδα που ασχολήθηκε με το πρόβλημα συγκέντρωσης και μεταφοράς με πλοία των απορριμμάτων των νησιών σε ειδικά κοντέινερ. 



Μία ομάδα –που δεν κατάφερε να πλασαριστεί ανάμεσα στους πρώτους τρείς της κατάταξης- έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Η πρόταση της ήταν για την δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης που θα αναλάβει να οργανώσει και να επιμεληθεί την λειτουργία ενός παντοπωλείου πολύ κοντά από τον καταυλισμό των προσφύγων ΒΙΑΛ στη Χίο. Ένα παντοπωλείο με προϊόντα πολύ κοντά στις συνήθειες και την κουλτούρα των προσφύγων αλλά και προϊόντα μικρών παραγωγών από τις κοντινές περιοχές. Επιπλέον, ένα παντοπωλείο που θα δίνει την δυνατότητα δουλειάς σε άνεργους ή μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στη σκέψη των φοιτητών που έβαλαν μπροστά την ιδέα αυτής της κοινωνικής επιχείρησης ήταν η διαμόρφωση ενός πλαισίου συμμαχιών στο νησί ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, τοπικοί παραγωγοί κ.α). Πάντως, οι φοιτητές υποστήριξαν ότι τα έσοδα από την λειτουργία του παντοπωλείου θα πήγαιναν για τους σκοπούς της Μητρόπολης Χίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης