Η ελληνική παρουσία στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η ελληνική παρουσία στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Οι ταινίες της Ελίνας Ψύκου, της Νάνσυς Μπινιαδάκη και του Γιώργου Νικόπουλου συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 58 ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ελληνική παρουσία στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Τρείς ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών -οι δυο εξ αυτών ανήκουν σε γυναίκες- συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι προβολές του οποίου συνεχίζονται με αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά των σινεφίλ. Πρόκειται για τις ταινίες της Ελίνας Ψύκου, της Νάνσυς Μπινιαδάκη και του Γιώργου Νικόπουλου. 

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετοχές είναι οι εξης και στις λεπτομέρειες τους: 

Κλείσιμο
Ο γιος της Σοφίας
, μια ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ελίνας Ψύκου.



Το στόρι της ταινίας είναι το εξής: «Ο 11χρονος Μίσα καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα θα προσγειωθεί βίαια στον κόσμο των ενηλίκων, με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών». 

Η Ελίνα Ψύκου γεννημένη στην Ελλάδα το 1977, σπούδασε κινηματογράφο και κοινωνιολογία στην Αθήνα, και συνέχισε τις σπουδές της στην πολιτιστική ιστορία στο Παρίσι. Η πρώτη της ταινία, Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, έκανε πρεμιέρα στο Φόρουμ της Μπερλινάλε το 2013. Ο Γιος της Σοφίας κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Tribeca Film Festival.

The Ox, μια ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Νικόπουλου 



Το στόρι της ταινίας είναι το εξής: «Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι ενός φανταστικού τόπου περνάνε μια σκληρή δοκιμασία: Καλούνται να μετατρέψουν τη γη τους σε «χρυσό βασίλειο» ρίχνοντας ένα μαγικό λίπασμα στα σπαρτά τους. Όντας υποδουλωμένοι, δεν μπορούν παρά να υποταχθούν στις εντολές της εξουσίας. Ένα άφοβο κορίτσι όμως δείχνει πως η ανατροπή είναι κοντά…». 

Ο Γιώργος Νικόπουλος γεννήθηκε το 1987. Σπούδασε τέχνες ήχου και εικόνας. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο και ως ανιμέιτορ, εκπονώντας παράλληλα τη διδακτορική του διατριβή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με θέμα «Θέατρο σκιών και ανιμέισον: Δύο τέχνες συγγενείς».  

Η επιφάνεια των πραγμάτων, μια ταινία της Νάνσυς Μπινιαδάκη. Η ίδια η σκηνοθέτης υπογράφει και το σενάριο το οποίο είναι βασισμένο στο βιβλίο Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού της Άντζελας Δημητρακάκη (εκδόσεις της Εστίας).



Το στόρι της ταινίας είναι το εξής: «Υπάρχει ένας αστικός μύθος στην Αθήνα για τον Ερρινυό, το αρχαίο υπόγειο ποτάμι, που κανείς ποτέ δεν έχει δει, αλλά κάποτε μέσα στη δεκαετία του ΄80, εμφανίστηκε και παρέσυρε μαζί του ένα κορίτσι. Σήμερα μια νεαρή ανθρωπολόγος ερευνά τον μύθο και εντοπίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το κορίτσι. Είναι οι τρεις καλύτερές της φίλες και μια καθηγήτριά τους ιστορικός. Μέσα από αποσπάσματα επιστολών, ηχογραφήσεων και συνεντεύξεων, αυτές οι γυναίκες αφηγούνται την τραγική ιστορία που συνέβη πριν από 30 χρόνια και σημάδεψε τις ζωές τους καθώς και τη συλλογική μνήμη της πόλης». Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. 

Η Νάνσυ Μπινιαδάκη ζει στο Βερολίνο. Έχει σπουδάσει φιλολογία και σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Έχει εργαστεί στο θέατρο, στην όπερα, έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, θεατρικές παραστάσεις, βίντεο για το θέατρο και ντοκιμαντέρ. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη (1998) και με το Grimme-Preis (Γερμανία, 2016).

Περισσότερα για τις μέρες και τις ώρες των προβολών των ταινιών στο www2.filmfestival.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης