Από την «γιαπωνέζικη τραγωδία» στο μύθο της Κάλλας

Από την «γιαπωνέζικη τραγωδία» στο μύθο της Κάλλας

Γνωρίστε πρόσωπα και προορισμούς της πόλης παρέα με το Citylife!

Από την «γιαπωνέζικη τραγωδία» στο μύθο της Κάλλας
Παρακολουθήστε εδώ το Citylife
όπως προβάλλεται στην εκπομπή Lifetime
Κλείσιμο
του καναλιού Novalifε της Nova!



Η «γιαπωνέζικη» τραγωδία του Πουτσίνι

Με την όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι «Μαντάμα Μπαττερφλάι» σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και σε σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα ξεκίνησαν οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 

Η παράσταση του διάσημου Αργεντίνου σκηνοθέτη Ντε Άνα, η ο οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στο Ηρώδειο το 2013, εστιάζει στις διαφορές μεταξύ αμερικάνικης και ιαπωνικής κουλτούρας, και στη συναισθηματική ένταση της δραματικής ηρωίδας, μέσα από μια διαχρονική σκηνοθετική άποψη με αναφορές σε συμβολικές εικόνες των δύο πολιτισμών. 

Η υπόθεση της όπερας αφορά το μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από τη Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.
(Οι σκηνές είναι από την πρόβα της παράστασης).

Tips
Περισσότερα στη σελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Καπέλα για γυναίκες 

BLANC είναι το brand της Κωνσταντινιάς Βαφειάδου, που δημιουργήθηκε το 2013, για τη συλλογή χειροποίητων καπέλων της. Η Βαφειάδου μεγάλωσε στις Σέρρες,  σπούδασε Fine Arts and Costume design  στο  London College of Fashion  και εργάστηκε ως ανεξάρτητος σχεδιαστής κοστουμιών για θεατρικές παραγωγές σε φεστιβάλ και θέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα καπέλα της συνδυάζουν φυσικά υλικά στοχεύοντας τόσο την κομψότητα όσο και τη λειτουργικότητα του σχεδίου τους.

Δουλεύονται στο χέρι από την ίδια την σχεδιάστρια, με βάση παραδοσιακές πρακτικές της πιλοποιίας(τέχνη κατασκευής του καπέλου), αλλά και σύγχρονες τεχνικές, καθιστώντας το κάθε ένα από αυτά μία μοναδική δημιουργία.

Tip
Επισκεφτείτε το site του BLANC εδώ.

Ένας τενεκές που έγινε τσάντα

Ο τενεκές του λαδιού που έγινε το πιο εμβληματικό από τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που δημιούργησαν οι εκπρόσωποι του νέου κύματος του ελληνικού design έχει περήφανους γονείς, την Βάσω Ασφή και τον Λουκά Αγγέλου. Τους ιδρυτές του STUDIOLAV που έχει την έδρα του στο Λονδίνο από το 2011. 

Η Βάσω Ασφή μπροστά στην κάμερα αφηγείται την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή του δημιουργικού γραφείου αλλά και τις σημερινές δραστηριότητες και τα επόμενα βήματα τους. 

Tip
Περισσότερα στην σελίδα του Studiolav

Ο μύθος ζει

Ως φόρο τιμής στη διάσημη ελληνίδα της σύγχρονης εποχής, που έφυγε πριν από 40 χρόνια, πρόωρα, από τη ζωή, το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση με περισσότερα από διακόσια προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας.  Πρόκειται για κοστούμια θεάτρου, φορέματα, έπιπλα, κοσμήματα, ιδιόχειρες επιστολές, επιστολές συγγενών, φίλων και καλλιτεχνών, δημιουργώντας μια αφήγηση της ιστορίας και της προσφοράς της μοναδικής τραγωδού και λυρικής τραγουδίστριας, που υπήρξε ζωντανός μύθος και της οποία ο μύθος ζει και αποκτά όλο και μεγαλύτερη ένταση και λάμψη. 

Tip
Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις  29 Οκτωβρίου 2017.
Περισσότερα στην σελίδα του Ιδρύματος

Η κληρονομιά του Χατζιδάκι


Το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Πες μου μια λέξη» σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου  - σε πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Χορν & Μάρω Κοντού ( Ντουέτο )- επέλεξε να ερμηνεύσει ο Αδάμ Τσαρούχης που ετοιμάζεται για μια σειρά καλοκαιρινών ρεσιτάλ. 

«Πες μου μια λέξη, αυτή τη μόνη λέξη,
σε λίγο πια θα φέξει,
θα 'ρθει η χλωμή αυγή».

Τον συνοδεύει με την κιθάρα του ο Γιώργος Περού. 

Tip

Ακολουθήστε τον Αδάμ Τσαρούχης στο Facebook
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης