Θεσσαλονίκη: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή σε κοριτσάκι 3,5 ετών - Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Θεσσαλονίκη: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή σε κοριτσάκι 3,5 ετών - Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες - Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα

nosokomeio-xr
Αυξημένη εγρήγορση για συσχέτιση περιστατικών μυοκαρδίτιδας στα παιδιά με τη λοίμωξη από τον παρβοϊό συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη και της εμφάνισης συρροής περιστατικών παρβοϊού σε παιδικό σταθμό της συμπρωτεύουσας.

Ο ΕΟΔΥ απέστειλε έγγραφο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να τους ενημερώσει για συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά παιδικού σταθμού - νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ στις 10 Απριλίου ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης) σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικό – νηπιαγωγείο της περιοχής. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και παιδί 3,5 ετών το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B19» αναφέρεται στο έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο θάνατος του μικρού κοριτσιού τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου δύο μήνες.

Έως και τις 26/4/2024, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Adenovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Κλείσιμο
Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας, δηλαδή, εξετάζουν τη συσχέτιση πιθανής συλλοίμωξης παρβοϊού με εντεροϊό και αδενοϊό και κατά πόσο αυτή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδες. Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχεια προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Συναγερμός και στην Ευρώπη

Ο παρβοϊός 19, που προκαλεί λοιμώδες ερύθημα σε παιδιά, έχει σημάνει συναγερμό και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μετά από περιστατικά λοίμωξης σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ECDC για τις μεταδοτικές ασθένειες, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Νορβηγία δήλωσαν στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές αυξημένες λοιμώξεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2023 και συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Μάλιστα, οι αρχές της Γαλλίας κάνουν λόγο για «ασυνήθιστο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» σε παιδιά και σε εγκύους, με ασυνήθιστο αριθμό αποβολών. Η κατάσταση επηρεάζει όλες τις γαλλικές περιφέρειες και όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, στη Γαλλία αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι μεταξύ παιδιών κάτω του ενός έτους, αριθμός υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο αριθμό θανάτων των προηγούμενων ετών. Τέσσερις από τους πέντε θανάτους αφορούσαν σε νεογνά.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ECDC, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό Β19, λόγω προγενέστερων λοιμώξεων, κυρίως στην παιδική ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει πως το 30% έως 40% των εγκύων μπορεί να είναι ευαίσθητες στη λοίμωξη, η οποία στις 20 πρώτες εβδομάδες της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο και θάνατο στο 10% των περιπτώσεων.

Τα συμπτώματα

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία. Είναι γνωστός ως πέμπτη νόσος, μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Ο παρβοϊός, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, μεταδίδεται με αναπνευστικές εκκρίσεις, όπως και οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω των μολυσματικών επιφανειών. Η κλινική διάγνωση είναι εύκολη για τους γιατρούς, γιατι ο ιός κάνει ένα χαρακτηριστικό ερύθημα, σαν κοκκίνισμα από χαστούκι. Σημειώνεται ότι στους ενήλικες ο ιός κάνει και αρθρίτιδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Intervision: Η ρωσική «απάντηση» στη Eurovision που θέλει να επαναφέρει ο Πούτιν

Τρεις φορές είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία η 40χρονη που δολοφονήθηκε στο Μενίδι

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης