Η ιστορία μιας αυτοκτονίας

Η ιστορία μιας αυτοκτονίας

Ο «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ ανεβαίνει στο Θέατρο Πειραιά, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο

Η ιστορία μιας αυτοκτονίας
Ο «Καλιγούλας», το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με το Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, έναν πολυμελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών και πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής, από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon. 

Ο «Καλιγούλας» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάιο 1944. Ο ίδιος Καμύ το εντάσσει στον «Κύκλο του παραλόγου», στον οποίο ανήκουν «Ο ξένος» (1942) και το δοκίμιο «Ο μύθος του Σισύφου» (1942). 

Κλείσιμο
Η Αλίκη Δανέζη Knutsen, μετά τις θεατρικές επιτυχίες “Festen” και «Οι ζωές των άλλων», σκηνοθετεί έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών σε ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ού αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής την δραματική πορεία του Καλιγούλα προς τον θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» και όχι παραφροσύνης. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην υπόθεση του έργου...



O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας. 



Ο Καμύ αναφέρει σχετικά (1957): «Ο Καλιγούλας είναι ένας σχετικά ευγενικός πρίγκιπας ως τη στιγμή που με τον θάνατο της Δρουσίλλας, αδελφής κι ερωμένης του, συνειδητοποιεί ότι “Οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι”. Ως εκ τούτου, παθιασμένος με την αναζήτηση του απόλυτου και δηλητηριασμένος από το αίσθημα της περιφρόνησης και του τρόμου, προσπαθεί να ασκήσει, μέσα από δολοφονίες και τη συστηματική διαστρέβλωση όλων των αξιών, μια ελευθερία που όπως ανακαλύπτει στο τέλος είναι μάταιη. 



»Η δική του αλήθεια είναι η επανάσταση απέναντι στη μοίρα, το λάθος του ότι αρνείται τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να καταστρέψει τίποτα αν δεν καταστραφεί ο ίδιος πρώτα. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Καλιγούλας ερημώνει τον κόσμο γύρω του και πιστός στη λογική του, προβαίνει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για να οπλίσει εκείνους που τελικά θα τον σκοτώσουν. Μια ιστορία των πιο ανθρώπινων και τραγικών λαθών. Άπιστος απέναντι στον άνθρωπο, πιστός στον εαυτό του, ο Καλιγούλας συναινεί επί τους ουσίας στο να πεθάνει, αφού αντιληφθεί ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει μόνος του τον εαυτό του, εξασφαλίζοντας την ελευθερία όπως αυτός την ορίζει».

Info
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς
Πρεμιέρα: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου
Το έργο θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:30 και Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 414 3310 - 210 414 3320
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης