Η Λέσβος σε μια διαρκή επανάσταση

Η Λέσβος σε μια διαρκή επανάσταση

Η βραβευμένη φωτογραφία του Σεργκέι Πονομάρεφ με θέμα την προσφυγική κρίση στη Λέσβο φιλοξενείται στη νέα έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη

Η Λέσβος σε μια διαρκή επανάσταση
Για πρώτη φορά στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας (International Center of Photography - ICP) στη Νέα Υόρκη θα φιλοξενηθεί φωτογραφία από το νησί της Λέσβου αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στο πλαίσιο της έκθεσης “Perpetual revolution: The image and social change” («Διαρκής επανάσταση: Η εικόνα και η κοινωνική αλλαγή»). Η φωτογραφία είναι του διάσημου Ρώσου φωτογράφου-φωτορεπόρτερ των “New York Times”, Σεργκέι Πονομάρεφ
. Ο Σεργκέι βραβεύτηκε πρόσφατα με το βραβείο Pulitzer για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ενώ επικράτησε και στον διεθνή διαγωνισμό του World Press, στην κατηγορία General News.

Κλείσιμο
 

Αυτή η είδηση είναι ξεχωριστή λόγω της σημασίας που έχει το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας στον χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών - και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ICP ιδρύθηκε το 1974 από τον Κορνέλ Κάπα έχοντας ως αποστολή τη διατήρηση της κληρονομιάς της «ευαισθητοποιημένης φωτογραφίας» ("concerned photography"), στην οποία η αναπαραγμένη εικόνα αποτελεί καταλύτη, αλλά και αρχείο της κοινωνικής αλλαγής. Από την ίδρυσή του, έχει παρουσιάσει περισσότερες από 700 εκθέσεις και έχει προσφέρει χιλιάδες μαθήματα, παρέχοντας εκπαίδευση σε κάθε επίπεδο. Το ICP είναι ένα κέντρο όπου φωτογράφοι, καλλιτέχνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν και να μεταφράσουν τον κόσμο της εικόνας, εξερευνώντας τη φωτογραφία και τις οπτικές τέχνες ως μέσα δύναμης και ως καταλύτες για ευρεία κοινωνική αλλαγή.

Η έκθεση “Perpetual Revolution: The Image and Social Change”, ανοίγει στις 27 Ιανουαρίου 2017. Οργανωμένη από τις επιμελήτριες του ICP, Κάρολ Σκουάιρς και Σίνθια Γιανγκ, καθώς και από τους Τζοάνα Λέαν και Κάλια Μπρουκς, η έκθεση συνεχίζει τη μακρά παράδοση του ιδρύματος στην εξερεύνηση της κοινωνικής και ιστορικής επίδρασης του οπτικού πολιτισμού. Η “Perpetual Revolution: The Image and Social Change” θα εξετάσει τη σχέση μεταξύ της εικόνας του κόσμου που μας αντιμετωπίζει και του άστατου, προκλητικού και συχνά βίαιου κόσμου που αντικατοπτρίζει. Η έκθεση υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επανάσταση σε πολιτικό, κοινωνικό και τεχνολογικό επίπεδο, και ότι οι νέες ψηφιακές μέθοδοι παραγωγής εικόνας, έκθεσης και διανομής προβάλλουν και παράγουν ταυτόχρονα την κοινωνική αλλαγή. 



Οι επικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων δε θα είχαν συμβεί με τέτοια ταχύτητα και σε τέτοιο βάθος αν δεν υπήρχε αυτή η επανάσταση. Η φιλόδοξη έκθεση του ICP παρουσιάζει πέντε από αυτά τα κρίσιμα θέματα που μεταμορφώθηκαν εξαιτίας των οπτικών τεχνών: #BlackLivesMatter, ρευστότητα φύλου, κλιματική αλλαγή, τρομοκρατική προπαγάνδα και προσφυγική κρίση.

Info
Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης