Ο χειρότερος τσιγκούνης της Σμύρνης

Ο χειρότερος τσιγκούνης της Σμύρνης

Ο «Εξηνταβελόνης» ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο από τις 22 Δεκεμβρίου

Ο χειρότερος τσιγκούνης της Σμύρνης
Η κωμωδία του Κωνσταντίνου Οικονόμου, που φέρει την ονομασία «Εξηνταβελόνης», αποτελεί τη νέα παραγωγή της Σκηνής - Νίκος Κούρκουλος, και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, με τον Χρήστο Βαλαβανίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22 Δεκέμβρίου.

Ο «Εξηνταβελόνης» γράφτηκε στη Σμύρνη το 1816. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του νεοελληνικού διαφωτισμού, που στην ουσία αποτελεί την ελληνική μεταφορά του «Φιλάργυρου» του Μολιέρου, αλλά κατόρθωσε να αποκτήσει τη θεατρική αυθυπαρξία του μέσα από τη ρέουσα ιδιωματική γλώσσα, τους σπαρταριστούς αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τα κωμικά επεισόδια, που προσαρμόζονται στα οικεία, και διαχρονικά, κακά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Κλείσιμο
Ο κεντρικός ήρωας, ο Εξηνταβελόνης, είναι ο χειρότερος τσιγκούνης σε ολόκληρη τη Σμύρνη, που, αν και πλούσιος χήρος, στερεί από τα παιδιά και τους υπηρέτες του ακόμα και το φαγητό. Προκειμένου να αυξήσει ακόμη περισσότερο την περιουσία του, σκαρφίζεται τους πιο εξωφρενικούς και αταίριαστους γάμους για τον ίδιο και τα παιδιά του. Ευτυχώς για όλους, ο υπηρέτης, που έχει υποστεί τα πάνδεινα από την τσιγκουνιά του αφέντη του, σαν από μηχανής Θεός, θα δώσει τη λύση στην ισχύουσα κατάσταση, χτυπώντας τον διαβόητο τσιφούτη στο πιο ευαίσθητο σημείο του...

Εθνικό Θέατρο - Σκηνή Νίκος Κούρκουλος
Αγ. Κωνσταντίνου 22 - 24
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.30
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 528 8170-171, 210 723 4567
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης