Ένα φυτώριο σύγχρονης χαρακτικής έκφρασης

Ένα φυτώριο σύγχρονης χαρακτικής έκφρασης

Ο ΟΠΑΝΔΑ και η ΑΣΚΤ παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των Αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής

Ένα φυτώριο σύγχρονης χαρακτικής έκφρασης
Το Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) συμπληρώνει φέτος 16 έτη διδασκαλίας και έρευνας. Στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, το εργαστήριο εξελίχθηκε σε ένα φυτώριο πειραματισμού και σύγχρονης χαρακτικής έκφρασης που μπορεί να συγκριθεί με τα πιο γνωστά και απαιτητικά εργαστήρια χαρακτικής στην Ευρώπη.

Παράλληλα, το 2016 σηματοδοτεί και τη συμπλήρωση του χρόνου της ακαδημαϊκής θητείας των δύο καθηγητών του, της καθηγήτριας Βίκυς Τσαλαματά, που είχε την διεύθυνση του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής, καθώς και του αναπληρωτή καθηγητή στο μάθημα της Μεταξοτυπίας, Άκη Πειρουνίδη, αλλά και τη λήξη της μακράς και πλούσιας διδακτικής θητείας τους στην ΑΣΚΤ. 

Κλείσιμο
Με αυτή την αφορμή, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η ΑΣΚΤ παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των Αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

H έκθεση αυτή αποτελεί ουσιαστικά ένα πανόραμα σύγχρονης χαρακτικής έκφρασης και νέων τάσεων, μέσα από ερευνητικές διαδικασίες και εφαρμογές καινοτόμων μεθόδων. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δει αυτή τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Χαρακτικής, μέσα από τα πτυχιακά πρότζεκτ των φοιτητών και αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου, καθώς και μέσα από τα θεματικά πρότζεκτ, τις εργασίες, τις δράσεις και τα Workshops που εκπονήθηκαν στο διάστημα των 16 χρόνων ερευνητικής δουλειάς, στο εργαστήριο.

«Πρόθεσή μας είναι να παρουσιασθεί η εξελικτική πορεία και η δυναμική της χαρακτικής έρευνας, παράλληλα όμως, να χαρτογραφηθεί η ταυτότητα του εργαστηρίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από μεθόδους διδασκαλίας και επικοινωνίας των δασκάλων με τους φοιτητές, αλλά και επικοινωνίας των φοιτητών με το κοινό, μέσω εκθεσιακών και εργαστηριακών δραστηριοτήτων και συναφών δράσεων κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών ανοδικής πορείας του Β’ Εργαστηρίου», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Οι νέοι καλλιτέχνες αναδεικνύουν στο έργο τους τις απεριόριστες δυνατότητες της Χαρακτικής Εικαστικής Γλώσσας. Πρόκειται για έργα πολυεπίπεδα, στις δύο διαστάσεις και στον χώρο, όπου διαφαίνεται ο πειραματισμός, οι ανατροπές, ο διάλογος υλικού και χειρονομίας. Συνδυαστικές μέθοδοι της Βαθυτυπίας με την Λιθογραφία, την Μεταξοτυπία και την Υψητυπία αλλά και καινοτόμες συνδυαστικές μέθοδοι της Βαθυτυπίας με τη Σύγχρονη Τεχνολογία και την Οικολογική μη Τοξική Χαρακτική, μοργανατικά «παντρέματα» με ετερόκλητα υλικά, είναι οι αλχημείες της Χαρακτικής που προοιωνίζονται νέες εικόνες και διαμορφώνουν την σύγχρονη μορφή της.

Η έκθεση πλαισιώνεται με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων με το κοινό, με προσκεκλημένους ιστορικούς της Τέχνης, ερευνητές και νέους καλλιτέχνες. Τον συντονισμό και την γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βίκυ Τσαλαματά.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο
Είσοδος ελεύθερη
Tηλ. 210 345 2150
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης