Μια ανατρεπτική καμπάνια για τις μεταμοσχεύσεις

Μια ανατρεπτική καμπάνια για τις μεταμοσχεύσεις

Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, η καμπάνια Recycle Life - your Body μας καλεί σε θετική αντίδραση

Μια ανατρεπτική καμπάνια για τις μεταμοσχεύσεις
Ο Δημήτρης Κοντοπίδης σχεδιάζει μια ανατρεπτική καμπάνια για τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων! Σύμμαχός του σε αυτή την προσπάθεια είναι η Λένα, που έκανε μεταμόσχευση στον πνεύμονα και ως φοιτήτρια πλέον πρωτοστατεί και αυτή στην ενημερωτική καμπάνια. Οι δυο τους μας καλούν σε μια θετική αντίδραση: Recycle Life - your Body!



Ο Δημήτρης μάς θυμίζει ότι η μεταμόσχευση πνευμόνων αποτελεί όντως μία δεύτερη ευκαιρία για ζωή για όσους υποφέρουν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. «Δυστυχώς, όμως, δεν πραγματοποιούνται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι λήπτες να είναι ελάχιστοι. Αυτό με τη σειρά του έχει ως συνέπεια οικονομικά κόστη, ταλαιπωρία και ό,τι άλλο συνεπάγεται από τη νοσηλεία τους στο εξωτερικό. Όταν όμως χάνεις συνασθενείς σου επειδή δεν μπορούν να μεταμοσχευθούν, είναι αναμενόμενο να γίνει προσωπική σου υπόθεση. Το 2013 επισκέφτηκα ο ίδιος, ως Πρόεδρος του Συλλόγου των Ασθενών με Κυστική Ίνωση, το μεταμοσχευτικό κέντρο της Βιέννης, με σκοπό την οργάνωση των διαδικασιών για τη μεταμόσχευση ασθενών από την Ελλάδα. Από τότε οι διαδικασίες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, έχουμε σώσει παιδιά, νέους, φίλους & φίλες μου. Το προσωπικό στο Σισμανόγλειο, στον ΕΟΠΠΥ, έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα και με τις παρεμβάσεις και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων(ΕΟΜ) έχουμε οργανωθεί με θεαματικά αποτελέσματα! Δεν φτάνει όμως αυτό και φυσικά το θέμα των μεταμοσχεύσεων δεν αφορά μόνο τους πνεύμονες αλλά διάφορα όργανα και παθήσεις. Είναι θέμα ζωής και θανάτου και αφορά όλους μας», τονίζει.

Μπορεί κανείς να καταλάβει τη σημασία της δωρεάς οργάνων, αν αναλογιστεί ότι μόνο ένας δότης μπορεί να σώσει μέχρι 8 ζωές και να βελτιώσει την ποιότητα ζωή έως και 50 συνανθρώπων μας. «Αν και σε γενικές γραμμές ο κόσμος το βλέπει θετικά και ως πράξη αγάπης έχει τις επιφυλάξεις του», αναφέρει ο Δημήτρης και προσθέτει: «Υπάρχει ανάγκη λοιπόν για σωστή ενημέρωση και άρση της επιφυλακτικότητας. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί ότι η μεγαλύτερη δουλειά πρέπει να γίνει από την Πολιτεία, για παράδειγμα να ενισχυθούν οι μονάδες μεταμόσχευσης, να υποστηριχθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με επάρκεια κλινών, με εξειδικευμένο και ενημερωμένο προσωπικό κ.ά. Η Πολιτεία όμως δεν το έχει σε προτεραιότητα και κάνει πολύ αργά βήματα προόδου τη στιγμή που η ανάγκη είναι ζωτικής σημασίας, για αυτό εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το βάλουμε ψηλά στην ατζέντα και ξέρουμε να το κάνουμε!».
Κλείσιμο



Η Humane, μια κοινωνική επιχείρηση για την αναπηρία, στην οποία συμμετέχει ο Δημήτρης, χρησιμοποιεί το design για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τη δωρεά οργάνων. Ο ίδιος λέει σχετικά: «Ξεκινάμε με το πρόβλημα της έλλειψης δωρεάς οργάνων. Καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει θετικά με την υπέρτατη πράξη αγάπης για να συνεχιστεί αυτός ο “κύκλος” ζωής ενημερώνοντας τις οικογένειές τους ότι επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων. Το μήνυμά μας, εμπεριέχεται σε ένα συμβολικό κουτί από φελιζόλ και πάγο, όπως ακριβώς έρχεται το πολυπόθητο μόσχευμα, μια κούπα που με την αγορά της στηρίζεις τις 3 μας αξίες: ενημέρωση, παροχές υγείας και πρόνοιας και εργασιακή ένταξη ατόμων με αναπηρία».

Μάλιστα, η ομάδα της Humane σας περιμένει για τη δική σας θετική αντίδραση στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα, Τρίτη & Τετάρτη 10.00-21.00 μ.μ. και Παρασκευή & Σάββατο στο mall Αμαρουσίου τις ίδιες ώρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης