Η τέχνη του κολάζ

Η τέχνη του κολάζ

Επισκεφτήκαμε την έκθεση «Κολάζ» στο Concierge Athens Cafe και ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν να μας συστηθούν, αλλά και να μας δείξουν τη δουλειά τους

Η τέχνη του κολάζ

Επισκεφτήκαμε την έκθεση «Κολάζ» στο Concierge Athens Cafe και ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν να μας συστηθούν, αλλά και να μας δείξουν τη δουλειά τους

Κλείσιμο

Η έκθεση «Κολάζ» μετακόμισε την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και στο Concierge Athens Cafe (Αγίας Θέκλας 8, Ψυρρή). Αποτελείται αποκλειστικά από έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, που έχουν ως κοινό τους στοιχείο τη σύνθεση εικόνων από εικόνες. Πρόκειται για κολάζ που συνδυάζουν διαφορετικές υφές και βασίζονται στην επεξεργασία σύγχρονων και παλιών χαρτιών, δημιουργώντας την αίσθηση πολλαπλών επιπέδων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 26 Ιουνίου, ενώ τον Αύγουστο θα κατηφορίσει στην Κρήτη. Μιλήσαμε με τους συμμετέχοντες στην έκθεση για να μας συστηθούν και να μας παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Δήμος Τσορμπατζόγλου
Ο Δήμος Τσορμπατζόγλου είναι συντηρητής έργων τέχνης. Συγκεκριμένα, συντηρεί χαρτί και περγαμηνή. Με το κολάζ ασχολείται από το 2007, εκθέτοντας ατομικά και ομαδικά σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μύκονο και Αϊντχόφεν. Με πρώτες ύλες χαρτιά, παλιές ταπετσαρίες, ψαλίδια και κόλλες συνθέτει εικόνες πάνω σε καμβά με μια τεχνική ιδιαίτερη που εμπεριέχει στοιχεία μωσαϊκού. Κυρίαρχό του θέμα είναι το βλέμμα. Πορτρέτα που σε «καρφώνουν» με τα μάτια και μέρη/μέλη δυνατών σωμάτων με καθαρά, σχεδόν «σκληρά» περιγράμματα. Έργα του εκτίθενται αυτό το καλοκαίρι στην Skoufa Gallery Myconos.
https://www.facebook.com/demos.tsormpatzoglou.collage/timeline



Lane
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Συνεμπνευστής του COLLAGISTAS FESTIVAL που ταξίδεψε σε Βερολίνο, Θεσσαλονίκη και Αϊντχόφεν. Γνώρισε για πρώτη φορά την τεχνική του κολάζ στο σχολείο και από τότε δεν έχει σταματήσει να φτιάχνει εικόνες από σελίδες περιοδικών. Ξεκίνησε με τη δημιουργία πορτρέτων χρησιμοποιώντας κομμάτια χαρτιού με ακαθόριστο σχήμα, μέγεθος και διαφορετικό περιεχόμενο, που με μια πρώτη ματιά φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, τοποθετούνται όμως το ένα δίπλα στο άλλο και συνθέτουν την τελική εικόνα. Τα πορτρέτα ήταν και θα είναι το αγαπημένο της θέμα, αυτό τον καιρό όμως, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη δημιουργία κολάζ βασισμένων σε φωτογραφίες δρόμου αγαπημένων της φωτογράφων.
http://www.lanecollage.gr/

Ευαγγελία Ζουλινού
Η ελληνικής και αγγλικής καταγωγής καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στο Νόργουιτς. Στα κολάζ της χρησιμοποιεί αποκλειστικά δικές της φωτογραφίες από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιεί την τεχνική του κολάζ για να συνθέσει και να παρουσιάσει την προσωπική της θέση μεταξύ των δύο χωρών, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά της. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτει στην Αθήνα και αισθάνεται μεγάλη τιμή για αυτό. Τα τρία έργα που παρουσιάζει (“Mitty”, “See you anon” και “Where’s John?”) απεικονίζουν νοσταλγικές αναμνήσεις της από την παιδική της ηλικία, καθώς και τη λύπη της για την απώλεια του παππού της και της γιαγιάς της από την Αγγλία.



Δανάη Γκόνη
Η Δανάη Γκόνη είναι αρχιτέκτονας. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο, σπούδασε και εργάστηκε στην Αθήνα και το Ρότερνταμ. Από το 2013 ασχολείται με το ψηφιακό κολάζ, εικονογραφώντας αστικές ιστορίες. Οι εικόνες αυτές συνδυάζουν τον αφιλόξενο και σκοτεινό χαρακτήρα της πόλης με μία δόση χιούμορ και πολύχρωμης ειρωνείας αποσκοπώντας σε μια ποπ-σουρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας. «Με αφετηρία το πεδίο της αρχιτεκτονικής, με αφορούν οι δυναμικές της πόλης και του κτισμένου περιβάλλοντος, η αποτύπωση της ζωής στο δημόσιο χώρο, η εγγραφή του χώρου στο συλλογικό ασυνείδητο, η αστικότητα σαν ταυτόχρονη συνθήκη συλλογικότητας και απομόνωσης», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά. http://nolongeroutside.tumblr.com/

Gus
μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρόοοο αγόρι,
μ' ένα μεγάαααλο ψαλίδι,
ετσέτερα,
ετσέτερα,
ετσέτερα...
http://twopiecescollage.tumblr.com/



Σίμος Κορεξενίδης
Ο Σίμος Κορεξενίδης είναι σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Δράμα και μένει στην Αθήνα. Από τότε που γνώρισε τους Collagistas παρασύρεται και κολάζ-εται σε ομαδικές εκθέσεις. «Δεν ζωγραφίζω, δυστυχώς. Όμως μια τυχαία εργασία στο γυμνάσιο μου αποκάλυψε κι έναν άλλο τρόπο να φτιάχνεις εικόνες, να συντάσσεις μια συναισθηματική πρόταση και το πιο σημαντικό : να δημιουργείς , αφήνοντας σημάδια σου στο χρόνο. Όχι για τους άλλους αλλά για τον εαυτό σου πρωτίστως. Αν βέβαια έχεις και “σουξέ” τότε είσαι σε καλό δρόμο. Χωρίς ενοχή χρησιμοποιώ ό,τι μπορεί να κολληθεί σε πίνακα και τελευταία το ύφασμα», σχολιάζει ο ίδιος για την πορεία του και τη δουλειά του.

Γιώργος Χρόνης
Ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο ως graphic designer στο δικό του δημιουργικό γραφείο/ατελιέ. Ξεκίνησε κάνoντας γκραφίτι και πλέον κύριο ενδιαφέρον του είναι η τέχνη του κολάζ. Του αρέσει να αναμιγνύει διάφορα υλικά, αντικείμενα και τεχνικές όπως γκραφίτι, φωτογραφία και γραφιστική. Ο Γιώργος αντλεί θέματα από τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της: αγάπη, πόνος, σχέσεις, θάνατος βία, σύγχρονο και παλαιότερο τρόπο ζωής καθώς και τη φύση και τη μουσική. Το οικείο και το παράλογο κατευθύνουν τα έργα του δημιουργώντας τις περισσότερες φορές μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα.
www.zone363.com
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης