Στήριξε και εσύ το Θέατρο Τέχνης

Στήριξε και εσύ το Θέατρο Τέχνης

Αct4greece, η πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας που θέλει να βοηθήσει ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα της πρωτεύουσας

Στήριξε και εσύ το Θέατρο Τέχνης
«Το Θέατρο Τέχνης είμαστε εσείς και εμείς μαζί»: με αυτά τα λόγια του Καρόλου Κουν έκλεισε η σημερινή παρουσίαση της δράσης «act4greece: στηρίζουμε το Θέατρο Τέχνης». Και ήταν η πρώτη φορά που, ενώ η δράση αφορούσε χρήματα, η αίθουσα ήταν γεμάτη από νέους ηθοποιούς, σπουδαστές και απόφοιτους του θεάτρου Τέχνης και από ανθρώπους του θεάτρου που έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε παραγωγές του.

Κλείσιμο


To act4greece της Εθνικής Τράπεζας είναι μια πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει στόχο να συγκεντρώσει 108.176 ευρώ για την επισκευή και τον εκσυγρονισμό των υποδομών των δύο σκηνών που διαθέτει το ιστορικό αυτό θέατρο, αυτή της Φρυνίχου και αυτή του Υπογείου στην Πεσματζόγλου. Το μισό αυτού του ποσού έχει ήδη καλύψει το Ίδρυμα Ωνάση, κάνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου.

Ωστόσο η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης δεν ξεκίνησε την ομιλία της από τα προβλήματα αλλά από την τεράστια προσφορά του θεάτρου στα 74 χρόνια ιστορίας του. Για τις 50.000 παραστάσεις, τους 3.000 ηθοποιούς και τα 500 έργα που έχει ανεβάσει. Για την κληρονομία του Καρόλου Κουν και για τη φιλοδοξία όλων να κρατηθεί το θέατρο αυτό ζωντανό. «Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το Μαζί», είπε η Μαριάννα Κάλμπαρη τονίζοντας ότι το κοινό έχει αγκαλιάσει με συγκινητικό τρόπο τις φετινές παραγωγές του θεάτρου.


(Aπό αριστερά) Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Καβογιάννη, Κλέων Γρηγοριάδης, Μαριάννα Κάλμπαρη

Όσα εισιτήρια και να κοπούν όμως, δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες για υποδομές που θα δώσουν στον κόσμο του θεάτρου την ευκαιρία να δουλεύει σε αξιοπρεπείς συνθήκες. «Γιατί το θέατρο είναι οι άνθρωποι», τόνισε η κα Κάλμπαρη και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Ίδρυμα Ωναση γιατί αγκάλιασε το θέατρο επιλέγοντάς να είναι εκείνο που θα στηρίξει μέσα από αυτή την πλατφόρμα.

«Δεν υπάρχουν αυτονόητα, αλλά κατ' εξαίρεση υπάρχουν», ανέφερε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπληρώτρια Διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση θέλοντας να εξηγήσει την επιλογή του Ιδρύματος να στηρίξει το θέατρο Τέχνης. «Το Θέατρο Τέχνης ήταν αυτό που κρίναμε με πολύ μεγάλη ευκολία ότι εκφράζει το πρόσωπο του πολιτισμού που πρέπει να υπάρχει και να υποστηρίζεται», τόνισε και συνέχισε: «Η Στέγη υπάρχει και είναι παιδί του Ιδρύματος Ωνάση. Θα ήταν όμως απαράδεκτό εκ μέρους μας -και δεν συνάδει και με τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Ωνάση- να λέγαμε “αφού υπάρχει η Στέγη είμαστε μια χαρά”.

»Όχι. Για να είμαστε μια χαρά, θα πρέπει όλα τα θέατρα να είναι μια χαρά. Το Ίδρυμα Ωνάση, λοιπόν, δίνει το σύνθημα στην προσπάθεια στήριξης του Θεάτρου Τέχνης, αλλά το στοίχημα θα θεωρηθεί κερδισμένο αν ο καθένας από εμάς συμβάλλει και συμπράξει σε αυτή την εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης, συνειδητοποιώντας ότι αυτή είναι η σωστή κίνηση».


(Aπό αριστερά) Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Αιμίλιος Χειλάκης, Λένα Παπαληγούρα, Μαριάννα Κάλμπαρη.

Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, στην εκδήλωση μίλησε η κα Νέλλη Τζάκου, η οποία αρχικά παρουσίασε τη φιλοσοφία και τους βασικούς άξονες του Προγράμματος act4Greece για την προώθηση της Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Τραπεζικής, εξήγησε τα πλεονεκτήματα της μεθόδου χρηματοδότησης μέσω crowdfunding, που για πρώτη φορά εισήγαγε η Εθνική Τράπεζα και καταλήγοντας επεσήμανε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η πλατφόρμα στην ενίσχυση του πολιτισμού: «Σε μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, που διαθέτει ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο, το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όχημα για την ανάδειξη της κληρονομιάς μας και την ενίσχυση της σύγχρονη καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της, επανέφερε στη συζήτηση τον Κάρολο Κουν, τη δραματική σχολή του θεάτρου Τέχνης στην οποία η ίδια φοίτησε και ανέφερε ότι το θέατρο Τέχνης: «Μου έμαθε να ακούω και να βλέπω με τα μάτια και την ψυχή μου. Μου έμαθε ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας και δεν έχει σχέση με κανένα lifestyle. Μου έμαθε να δουλεύω σκληρά, να μην επαναπαύομαι και να μη δίνω σημασία στο μέγεθος ενός ρόλου, αλλά στην ουσία του. Μου έμαθε να σέβομαι, αλλά να μη φοβάμαι. Ευγνωμονώ αυτό το θέατρο και τους ανθρώπους του, γιατί εδώ μέσα βρήκα τι είναι αυτό που μου δίνει χαρά και ελευθερία».


(Από αριστερά) Άρης Ασπρούλης, διευθυντής επικοινωνίας θεάτρου Τέχνης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Μαριάννα Κάλμπαρη

Ο Χρήστος Λούλης ανέλαβε να κλείσει την παρουσίαση τονίζοντας ότι: «Την καμπάνια για το Θέατρο Τέχνης δεν θέλω να τη βλέπω ως ελεημοσύνη. Δεν είναι για λύπηση το Θέατρο Τέχνης. Το Θέατρο Τέχνης έχει μια ανάγκη. Και πρέπει να του την καλύψουμε, όχι ως ελεημοσύνη, αλλά ως ηθική ανταπόδοση. Γιατί υπάρχει και αυτό, πρέπει να γίνει κι αυτό, να αναγνωριστεί η συμβολή του στα πολιτιστικά και κοινωνικά πεπραγμένα αυτής της χώρας».

Η φωνή του Καρόλου Κουν ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση στα λόγια όλων: «Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Το Θέατρο Τέχνης είμαστε εσείς και εμείς μαζί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης