Πέντε καινοτόμες θεραπείες που φέρνει μαζί του το 2024

Πέντε καινοτόμες θεραπείες που φέρνει μαζί του το 2024

Νέα εμβόλια, με βάση την τεχνολογία mRNA, προχωρούν στις κλινικές μελέτες για πρόληψη και θεραπεία μιας σειράς ασθενειών

researchers_vaccine_1722404278
Το 2023 οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές «πάλεψαν» σε πολλαπλά μέτωπα: Από την επείγουσα ανταπόκριση στον μεγάλο σεισμό της Τουρκίας και της Συρίας και τον πόλεμο στη Γάζα, τη συνεχόμενη έρευνα για θεραπείες και εμβόλια κρίσιμα για σοβαρές ασθένειες, έως τις υγειονομικές προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Το 2024 ο «πόλεμος» συνεχίζεται και η νέα χρονιά.. βρίσκεται προ των πυλών με ιατρικές καινοτομίες και θεραπευτικά ορόσημα.

Το αποτύπωμα της πανδημίας είναι ανεξίτηλο, αφήνοντας την έρευνα με λίγους πόρους και τη φαρμακοβιομηχανία με οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, με δεδομένη τη διαρκή γήρανση του πληθυσμού που αυξάνει τη ζήτηση για φάρμακα, τον επιπολασμό των μη μεταδοτικών ασθενειών και τη διασπορά των μεταδοτικών νόσων ως συνέπεια των αλλαγών στο κλίμα, τα επιστημονικά βήματα προχωρούν με ταχύ ρυθμό και την επόμενη χρονιά.

Ένα εμβόλιο για την ελονοσία

Σημείο αναφοράς για μια ασθένεια που δεν απειλεί άμεσα τη χώρα μας, σκοτώνει όμως σε άλλες χώρες, κυρίως της Αφρικής, είναι το νέο εμβόλιο κατά της ελονοσίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε το εμβόλιο R21/Matrix-M στον κατάλογο των προεπιλεγμένων εμβολίων. Η προεπιλογή σημαίνει μεγαλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια ως βασικό εργαλείο για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά.


Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης