Οι απρόσμενοι παράγοντες που αυξάνουν κατά 35% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Οι απρόσμενοι παράγοντες που αυξάνουν κατά 35% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η υγεία της καρδιάς με την ψυχική υγεία, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που φωτίζει πόσο επηρεάζεται η καρδιαγγειακή υγεία από τις ψυχικές ασθένειες

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-11-08T102526_095
Κατάθλιψη, άγχος και χρόνιο στρες είναι μερικές από τις καταστάσεις που, όχι μόνο δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αυτά επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα δύο προκαταρκτικών μελετών που θα παρουσιαστούν στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (11-13 Νοεμβρίου 2023).

Στην πρώτη μελέτη διερευνήθηκε ο μηχανισμός με τον οποίο η ψυχική κατάσταση επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Όπως διαπιστώθηκε, το άγχος και η κατάθλιψη επιτάχυναν την ανάπτυξη νέων παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. «Στη μελέτη μας, εντοπίσαμε έναν μηχανισμό που φαίνεται να εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μεταξύ αυτών των ψυχολογικών παραγόντων και των καρδιαγγειακών παθήσεων» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Giovanni Civieri, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο δρ Civieri και οι συνεργάτες του μελέτησαν δεδομένα από 71.262 ενήλικες – με μέση ηλικία τα 49 έτη και το 45% αυτών άνδρες- χωρίς προηγούμενα καρδιακά επεισόδια. Το 16% της ομάδας μελέτης έπαιρνε φάρμακα για κατάθλιψη ή το άγχος- ωστόσο, η στατιστική προσαρμογή για τέτοια φάρμακα δεν επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα, εξήγησε ο δρ Civieri. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου μετρήθηκε σε διάστημα 10 ετών παρακολούθησης, από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2020.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης