Ποιοι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σύνδρομο Long Covid

Ποιοι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σύνδρομο Long Covid

O εμβολιασμός πριν από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για long COVID σύμφωνα με μετα-ανάλυση τα δεδομένα της οποίας συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

220324150003_longcovid14
Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 πριν από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο παρατεταμένης (long) COVID-19, ενώ όσοι έπασχαν από long COVID και ακολούθως εμβολιάστηκαν δεν εμφάνισαν αλλαγές στη συμπτωματολογία τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μετα-ανάλυσης. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των A. Watanabe και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Vaccine.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Atsuyuki Watanabe και συνεργάτες του από το Πανεπιστημιακό νοσοκομειακό του Tsukuba στην Ιαπωνία, μελέτησαν τις βάσεις δεδομένων PubMed και EMBASE για να εντοπίσουν προοπτικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης που συνέκριναν ασθενείς με και χωρίς εμβολιασμό πριν από λοίμωξη με τον SARS-CoV-2. Συμπεριλήφθηκαν επίσης μελέτες που ανέφεραν την επίδραση του εμβολιασμού σε άτομα που είχαν ιστορικό λοίμωξης με SARS-CoV-2 και έπασχαν από long COVID. Συνολικά, συμπεριελήφθησαν 6 μελέτες παρατήρησης που περιλάμβαναν 536.291 μη εμβολιασμένους και 84.603 εμβολιασμένους ασθενείς πριν από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2 και 6 μελέτες παρατήρησης που περιλάμβαναν 8.199 ασθενείς με παρατεταμένη COVID-19 που εμβολιάσθηκαν μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης