Το εξάνθημα στο πρόσωπο που «προδίδει» ένα σοβαρό ρευματικό νόσημα

Το εξάνθημα στο πρόσωπο που «προδίδει» ένα σοβαρό ρευματικό νόσημα

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό ρευματικό νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα τα οποία στοχεύουν σε υγιείς ιστούς και όργανα, χαρακτηρίζεται από ένα αναγνωρίσιμο εξάνθημα «πεταλούδας» στη μύτη και στα μάγουλα. Η πάθηση αφορά και τα παιδιά, ενίοτε με σοβαρές εκδηλώσεις, με τις πιθανότητες να αυξάνονται όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό

220509135129_face
Στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) είναι αφιερωμένη η 10η Μαΐου. Πρόκειται για ένα ρευματικό νόσημα που στην Ελλάδα αφορά περίπου 5.000 ασθενείς, κυρίως γυναίκες ηλικίας 14-40 ετών.

Η πάθηση αφορά και τα παιδιά, ενίοτε με σοβαρές εκδηλώσεις, με τις πιθανότητες να αυξάνονται όταν υπάρχει ιστορικό νόσησης από ΣΕΛ στην οικογένεια.

Ο ΣΕΛ ή απλώς «Λύκος» είναι ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό ρευματικό νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα τα οποία στοχεύουν σε υγιείς ιστούς και όργανα. Η νόσος προσβάλλει πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού, όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, την καρδιά, τον εγκέφαλο, ενώ ορισμένα από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι η δυσκολία στην αναπνοή, επίμονος πόνος στο στήθος, πόνος στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία, πυρετός και κούραση, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών γίνονται μπλε όταν εκτίθενται στο κρύο, πονοκέφαλοι, σύγχυση, κάποια απώλεια μνήμης και συχνά τα δερματικά εξανθήματα, όπως το πλέον αναγνωρίσιμο εξάνθημα «πεταλούδας» στη μύτη και στα μάγουλα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης