Κύπρος: Εγκρίθηκε η χορήγηση φαρμάκου κατά του κορωνοϊού σε γάτες που πάσχουν από θανατηφόρα λοίμωξη

Κύπρος: Εγκρίθηκε η χορήγηση φαρμάκου κατά του κορωνοϊού σε γάτες που πάσχουν από θανατηφόρα λοίμωξη

Σύμφωνα με κτηνιατρικές οργανώσεις της Κύπρου, έως και 10.000 γάτες έχουν πεθάνει από λοιμώδη περιτονίτιδα - Προκαλείται από τον κορωνοϊό FECV, που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

gata1
Την έγκρισή του για την διάθεση αποθεμάτων σκευασμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία περιστατικών κορωνοϊού στον άνθρωπο και δεν χρησιμοποιούνται πλέον, για την διαχείριση περιστατικών λοιμώδους περιτονίτιδας στις γάτες έδωσε το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο.

Η κατά περίπτωση παραλαβή των σκευασμάτων θα γίνεται επ' ωφελεία του κηδεμόνα του ζώου, βάσει συνταγής που θα εκδίδεται από τον ιδιώτη κτηνίατρο που παρακολουθεί κτηνιατρικά το ζώο. Το σκεύασμα θα εξασφαλίζεται από τον κηδεμόνα του ζώου από τα Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

Σύμφωνα με κτηνιατρικές οργανώσεις του νησιού, έως και 10.000 οικόσιτες και αδέσποτες γάτες έχουν πεθάνει από λοιμώδη περιτονίτιδα των αιλουροειδών, ασθένεια που οφείλεται στον κορωνοϊό FECV, ο οποίος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. O ιός FECV προσβάλλει κυρίως το έντερο των αιλουροειδών και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, όταν η λοίμωξη γίνει συστημική, η νόσος προκαλεί θανατηφόρο περιτονίτιδα, δηλαδή λοίμωξη της μεμβράνης που περικλείει τα όργανα της κοιλιάς.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε από την πλευρά του ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ) που σε δελτίο Τύπου σημειώνει πως «η ανάγκη για προσβάσιμη θεραπεία για τη λοιμώδη περιτονίτιδα ήταν αίτημά μας που προβλήθηκε εξαρχής και θα αποτελεί γεγονός πλέον».

Ειδήσεις σήμερα:

«Θυμωμένοι Έλληνες σε πόλεμο κατά της ξαπλώστρας» - Τι γράφει η Daily Mail για το «κίνημα της πετσέτας»

Στη φυλακή για άλλα 19 χρόνια ο Αλεξέι Ναβάλνι - Για «σταλινική ποινή» μιλά ο επικριτής του Πούτιν


Το τελευταίο «αντίο» στον 40χρονο εθελοντή πυροσβέστη στη Ρόδο - Ολοκληρώθηκε η δεύτερη νεκροψία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης