Η πολυφωνία των ηγετών το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ

Η πολυφωνία των ηγετών το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ

Διαβάστε τις δηλώσεις τους για Brexit, Τουρκία και διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια

ee
Τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνουν οι τοποθετήσεις ορισμένων εξ αυτών κατά την προσέλευσή τους στη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η διερεύνηση στα Δυτικά Βαλκάνια, το Brexit και οι κυρώσεις στην Τουρκία αποτέλεσαν τα βασικά σημεία των δηλώσεών τους και αρκούν για να περιγράψουν τις εκ διαμέτρους διαφορετικές προσεγγίσεις των κρίσιμων αυτών θεμάτων για την ΕΕ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο, έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, η ΕΕ καταφέρνει, τις περισσότερες φορές, να γεφυρώσει τις διαφορές και να καταλήξει σε κοινά συμπεράσματα.  


Διαβάστε τις δηλώσεις κάποιων αρχηγών και κυβερνήσεων των «27»
 
Αντρεϊ Πλενκοβιτς – πρωθυπουργός Κροατίας

Brexit: Συμφωνήσαμε για το Brexit και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας συμφωνεί με το περιεχόμενο. Το βασικό τώρα είναι η νομική διαδικασία που θα λάβει χώρα στο Λονδίνο. Εναπόκειται στο βρετανικό κοινοβούλιο. Υποστηρίζουμε τον Μπόρις  Τζόνσον και δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος της δουλειάς.
 
Διερεύνηση: Όσον  αφορά στη διερεύνηση, δυστυχώς, τα συμπεράσματα δεν υιοθετήθηκαν. Υπάρχει μια μειοψηφία κρατών – μελών που διαφώνησαν. Παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους αλλά δεν ήταν πειστικά. Η Κροατία υποστηρίζει πλήρως το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων και λυπούμαστε που κάποια κράτη δεν θέλησαν να ανοίξουν.

Είναι πολύ απίθανο να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και της ένταξης γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

Μπόικο Μπορίσοφ – πρωθυπουργός Βουλγαρίας

Για τη διερεύνηση - Τίποτα δεν έχει τελειώσει, απλώς αναβλήθηκε. Εξαρτάται από την οπτική γωνία. Προτιμώ να είμαι αισιόδοξος. Η διεύρυνση θα συζητηθεί περαιτέρω τον Μάιο κατά τη διάρκεια της κροατικής προεδρίας. Ωστόσο, το μεγάλο μέρος της εργασίας που έχει κάνει η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία είχε ήδη ληφθεί υπόψη.

Υπάρχει σίγουρα ο φόβος της διεύρυνσης μεταξύ των κρατών μελών. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε συναίνεση στα συμπεράσματα δείχνει ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών είναι στην πραγματικότητα υπέρ της παροχής μιας προοπτικής σε αυτές τις χώρες. Υποστηρίξαμε πάντα τις δύο χώρες. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, οι δύο Επιτροπές έχουν αρκετό χρόνο για να ελέγξουν τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι πολίτες της Βουλγαρίας, πάνω απ 'όλα, να έχουν την πεποίθηση ότι η διεύρυνση δεν θα τους βλάψει με κανέναν τρόπο.

Τουρκία - Χαιρετίσαμε την απόφαση για κατάπαυση του πυρός στην Τουρκία. Ωστόσο, υποστηρίζουμε την άποψη ότι κάθε εθνικό κράτος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα θέσει ή όχι εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, διότι κάθε έθνος έχει τη δική του λογική. Προς το παρόν, η Βουλγαρία δεν θα θέσει εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.


Ματέους Μοραβιέτσκι. - πρωθυπουργός Πολωνίας

Κλείσιμο
 Διερεύνηση - Χθες, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε. Ας ελπίσουμε ότι ο σημερινός πρωινός γύρος θα μας φέρει καλύτερα αποτελέσματα για τη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Εμείς - όπως και η ΕΕ - έχουμε υποσχεθεί στους εταίρους μας για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης φαίνεται να ενδιαφέρονται επίσης για την στρατηγική ασφάλεια. Ορισμένα από τα πλούσια κράτη προσπαθούν να αποσυρθούν από αυτή την ευθύνη, αλλά το κλείσιμο της πόρτας σε χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μου φαίνεται λάθος.

 Μέτε Φρέντρικσεν - πρωθυπουργός της Δανίας
 
Διερεύνηση:  Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν τώρα οι ενταξιακές συνομιλίες. Υπάρχουν πολλές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, και αυτό είναι υπέροχο, αλλά πρέπει να έχουμε ισχυρούς κανόνες για αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει διαφορά στην ετοιμότητα της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας να ενταχθούν στην ΕΕ. Η συζήτησή μας χθες το βράδυ κατέληξε στο ότι πρέπει να προχωρήσουν μαζί στις ενταξιακές συνομιλίες οι δύο χώρες.

Τουρκία: Η ΕΕ ανταποκρίνεται και πρέπει τώρα να βρούμε μια λύση. Πρέπει να υπάρξει διάλογος, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε επικριτικοί για το τι συμβαίνει στην Τουρκία


Τσουζέπε Κόντε – πρωθυπουργός Ιταλίας

 Τουρκία  - Ας αρχίσουμε με τη Συρία, η εκεχειρία ήταν ένας από τους ιταλικούς στόχους, αλλά με την κατάπαυση του πυρός ίσως ο Ερντογάν δεν κέρδισε, αλλά τώρα οι Κούρδοι πρέπει να φύγουν εγκαταλείψουν την περιοχή.  Η κατάπαυση του πυρός είναι ήδη θετική. Θα εξετάσουμε τώρα τις συνθήκες και θα το αξιολογήσουμε. Υπάρχει επίσης αίτημα για ζώνη ασφαλείας. Αλλά το γεγονός της διακοπής της στρατιωτικής επιχείρησης είναι θετικό. Ψάχνουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνθήκες αυτής της κατάπαυσης του πυρός.

Διεύρυνση:  Πήγε πολύ άσχημα. Είπα στους συναδέλφους μου ότι αυτή ήταν μια συνάντηση με την ιστορία. Πρώτα τα εδάφη αυτά έπεσαν κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έπεσαν κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς. Περιμένουν μια ολόκληρη ζωή για να ενταχθούν στην Ευρώπη. Η φιλοδοξία τους είναι να ενταχθούν στην Ευρώπη. Χθες, το έτος 2019, θα αναφέρεται ως ένα ιστορικό λάθος. Λυπούμαι βαθύτατα. Προσπάθησα να πείσω όλους ότι αυτή η φιλοδοξία, που προέρχεται από μια κυρίως μουσουλμανική κοινότητα, με μια ευρωπαϊκή πολιτιστική παιδεία, είναι μια μεγάλη δύναμη. Δεν είχαμε να αποφασίσουμε αν θα τους εντάξουμε ή όχι ή όχι, αλλά μόνο αν θα ανοίξουμε συνομιλίες για τη διαδικασία ένταξής τους. Βρίσκομαι δίπλα  στις Αλβανικές και Βόρειες Μακεδονικές κοινότητες. Έκαναν πολλές προσπάθειες. Η Ευρώπη, η Επιτροπή, είμαστε οι υποστηρικτές ενός έργου μεταρρύθμισης. Ελπίζω ότι αυτή η δυσφορία δεν θα τους ενοχλήσει πάρα πολύ, και ότι θα συνεχίσουν ... Η Ιταλία θα είναι πάντα εκεί γι 'αυτούς.

 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 
Διεύρυσνη:  Υπάρχει μια πολύ θετική στάση έναντι αυτών των χωρών για να αναγνωριστούν οι προσπάθειές τους να ευθυγραμμιστούν με την ΕΕ. Αυτές οι χώρες έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο και έχουν αποδείξει την αποφασιστικότητά τους. Μας ενδιαφέρουν και είναι σημαντικό για εμάς να τους προσφέρουμε μια κοινή προοπτική.

Brexit: Το σημαντικό είναι ότι έχουμε μια συμφωνία. Δεν είναι καιρός τώρα να σχολιάσουμε τι θα πράξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά η βρετανική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση και να ακούσει το βρετανικό κοινοβούλιο.

Σαρλ Μισέλ – πρωθυπουργός του Βελγίου

 Διερεύνηση: Είχαμε μακρά στρατηγική συζήτηση για αυτή την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία και ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου και ο Πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει πώς να προχωρήσει στη συνέχεια.Αυτό που έχει σημασία είναι η ΕΕ να έχει μια στρατηγική για τις εξωτερικές υποθέσεις, να μιλά σαφώς για τη διαδικασία ένταξης. Υπάρχει μια έκθεση της Επιτροπής και όλοι μπορούν να έχουν τη γνώμη τους για την έκθεση αυτή και γνωρίζετε ότι απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο για να ενεργήσει σε σχέση με αυτό το θέμα. Ήταν μια έντονη συζήτηση χθες, και δεν υπήρξε ομοφωνία σε αυτό το στάδιο.

Τουρκία:  Υπήρξε μια πολύ σαφής θέση, και αυτή ήταν η καταδίκη και αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και να ενισχύσουμε την ικανότητα να μιλάμε  σε ευρωπαϊκό επίπεδο. είναι αλήθεια ότι όσον αφορά τις κυρώσεις, συνειδητοποιήσαμε ότι για πολλούς λόγους δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε περισσότερο, τουλάχιστον όχι σε αυτό το στάδιο. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και ενωμένοι ως 27, γιατί τα επόμενα χρόνια θα πρέπει πάλι να σκεφτούμε, να εργαστούμε, να συνεργαστούμε με το σύνολο των γειτόνων μας, αλλά και με την Τουρκία.

Μπριγκίτε Μπίρλαϊν – Καγκελάριος της Αυστρίας
 
Διεύρυσνη: Οι χθεσινές εξελίξεις είναι λυπηρές. Η Αυστρία και άλλες χώρες είχαν ορίσει από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις τους και ήταν επιλέξιμες για ένταξη. Δυστυχώς ορισμένες χώρες προκάλεσαν την αποτυχία της διαδικασίας. Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών μοιράστηκαν την απογοήτευσή μου μαζί μου και έκαναν τα αντίστοιχα σχόλια. Θα συνεχίσουμε να τις υποστηρίζουμε πλήρως, αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για την αλληλεγγύη της ΕΕ και την ασφάλεια της περιοχής. Οι ενταξιακές συνομιλίες ήδη χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 2018, διήρκεσαν πολύ καιρό. Η Βόρεια Μακεδονία έχει επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας και την έχει υιοθετήσει συνταγματικά, η Αλβανία έχει επίσης εκπληρώσει πολλές από τις απαιτήσεις.

Κλάους Γιοχάνις  - πρόεδρος της Ρουμανίας  

Διεύρυνση -  Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα χθες το βράδυ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σήμερα καμία συζήτηση σχετικά με αυτή την ερώτηση. Εναπόκειται στον Πρόεδρο Τουσκ να αποφασίσει. Πρέπει να προσεγγίσουμε σε μεγάλο βαθμό  τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

 


    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης