Ισπανία: Προχωρά κανονικά η εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο από το μαυσωλείο

Ισπανία: Προχωρά κανονικά η εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο από το μαυσωλείο

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της οικογένειάς του κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για μεταφορά της σορού σε κοιμητήριο βόρεια  της Μαδρίτης

mavsoleio-franco
Την εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο από το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα σε έναν διαφορετικό χώρο αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικυρώνοντας τα σχέδια της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η οικογένεια του Φράνκο ζητώντας να μην προχωρήσει η εκταφή.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει διχάσει την Ισπανία την οποία εξακολουθεί να στοιχειώνει η εποχή του δικτάτορα που επικράτησε στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του '30 και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1975.

Όπως ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «ομόφωνη».

Μέχρι σήμερα η σορός του Φράνκο βρίσκεται σε ένα γιγάντιο μαυσωλείο μαζί με τις σορούς χιλιάδων νεκρών του ισπανικού εμφυλίου με αρκετούς - ειδικά από το χώρο της άκρας δεξιάς - να αντιμετωπίζουν τον χώρο ως ένα μνημείο της νίκης του φασισμού στην Ισπανία.

Ισπανικά μέσα μεταδίδουν ότι μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστήριου η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην εκταφή πριν τις 10 Νοεμβρίου και τις προγραμματισμένες για τότε, βουλευτικές εκλογές.

Κλείσιμο
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η σορός του Φράνκο να τοποθετηθεί στο κοιμητήριο του Ελ Πάρντο, βόρεια της Μαδρίτης, όπου έχουν ταφεί και άλλοι πολιτικοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης