Brexit: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά «βάσιμους λόγους» για να δώσει παράταση

Brexit: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά «βάσιμους λόγους» για να δώσει παράταση

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές απαιτούν βάσιμους λόγους και βάσιμο σκοπό για να αποδεχθούν μετάθεση της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ - Αποδίδουν υπαιτιότητα στη Βρετανία σε περίπτωση άτακτου Brexit

european_parliament
Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν με μεγάλη πλειοψηφία να υπάρξουν «βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός» προκειμένου να αποδεχθούν μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit, που προβλέπεται προσώρας στις 31 Οκτωβρίου.

Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ (126 ψήφους κατά, 38 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνήλθε σε ολομέλεια στο Στρασβούργο, αποφάσισε ποια θα είναι η θέση του για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου που προήλθε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ενέκρινε νόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της καθυστέρησης του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο διαζύγιο χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο προσώρας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνείται να κάνει.

Από την πλευρά του, το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια παράταση της καθυστέρησης αυτής παρά μόνον «αν υπάρχουν γι΄αυτό βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης)».

Οι υποστηρικτές του κειμένου που εγκρίθηκε υπό τα χειροκροτήματα του ημικυκλίου και στο οποίο συμφώνησαν οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, πλην της ακροδεξιάς, επαναβεβαιώνουν εξάλλου σ' αυτό ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν μια «μη συμφωνία» (“no deal”) και κρίνουν πως η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι «δίκαιη και ισορροπημένη».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης», υπογραμμίζει επίσης το Ευρωκοινοβούλιο.

Κάθε νέα συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης