ΗΠΑ: «Βραδυφλεγής βόμβα» ο συνωστισμός στα κέντρα κράτησης μεταναστών, λένε επιθεωρητές

ΗΠΑ: «Βραδυφλεγής βόμβα» ο συνωστισμός στα κέντρα κράτησης μεταναστών, λένε επιθεωρητές

«Κανένα ανθρώπινο ον δεν αξίζει να του συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο», έγραψε στο Twitter η Καμάλα Χάρις, που εμφανίζεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις

overcrowding
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) παραδέχθηκε χθες Τρίτη τους κινδύνους που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό και την ανασφάλεια στα κέντρα κράτησης μεταναστών στο Τέξας, τις συνθήκες διαβίωσης στα οποία Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί έχουν χαρακτηρίσει «φρικτές».

«Ανησυχούμε για τον υπερπληθυσμό και την παρατεταμένη κράτηση, συνθήκες που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των μελών και των αξιωματούχων του DHS καθώς και των κρατούμενων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Γενική Επιθεώρηση του υπουργείου, μια υπηρεσία εσωτερικής εποπτείας του υπουργείου.

Μέλη του υπουργείου επισκέφθηκαν τον Ιούνιο πέντε κέντρα κράτησης κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, όπου παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μαζική εισροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράτυπα στις ΗΠΑ.

Τον Μάιο 144.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση από την αμερικανική υπηρεσία φύλαξης συνόρων (CBP). Όμως δεν υπάρχει αρκετός χώρος στις δομές της, αλλά ούτε και στα κέντρα κράτησης όπου συνήθως μεταφέρονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι οικογένειες.

Κάποιοι ασυνόδευτοι ανήλικοι κάτω των 7 ετών αναμένουν τη μεταφορά τους επί περισσότερες από δύο εβδομάδες, την ώρα που κανονικά τα παιδιά πρέπει να επιστρέφουν στην οικογένειά τους ή να τα αναλαμβάνουν αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες μέσα σε διάστημα 72 ετών, τονίζεται στην έκθεση.

Οι ερευνητές έκαναν λόγο για απουσία πρόσβασης σε ντους, ζεστά γεύματα ή καθαρά ρούχα, συνθήκες κράτησης που δεν συνάδουν με τα πρότυπα που θέτει το υπουργείο.

Στη δημοσιότητα ήρθαν μάλιστα φωτογραφίες που δείχνουν κρατούμενους στοιβαγμένους σε υπερπλήρη κελιά ή αίθουσες κλεισμένες με συρματόπλεγμα, κάποιοι από τους οποίους φορούν μάσκες στο πρόσωπο.



«Βραδυφλεγής βόμβα»

Κλείσιμο
Πολλοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2020 εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών.

«Κανένα ανθρώπινο ον δεν αξίζει να του συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο», έγραψε στο Twitter η Καμάλα Χάρις, που εμφανίζεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις,

Οι υπεύθυνοι των κέντρων κράτησης δεν σέβονται «τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», κατήγγειλε ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

«Επαίσχυντο», αντέδρασε η προοδευτικής γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν. «Ανθρώπινα όντα στοιβάζονται σαν ζώα στη χώρα μας».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του κέντρου, τον οποίο επικαλείται η έκθεση, η κατάσταση είναι «μια βραδυφλεγής βόμβα». Πολλά περιστατικά έχουν ήδη σημειωθεί μεταξύ των κρατούμενων.

Αυτά τα κέντρα κράτησης «δεν δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών που μας στέλνουν», υπογράμμισε χθες Τρίτη μιλώντας στο CNN ο Ρόμπερτ Περές, αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης γίνεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη Δημοκρατικών βουλευτών σε κέντρο κράτησης στο Ελ Πάσο και το Κλιντ του Τέξας, δύο πόλεις που συνορεύουν με το Μεξικό. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα επικρίνει τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης στο Κλιντ. Τότε εκεί ζούσαν 300 ανήλικοι απομονωμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πλέον μεταφερθεί αλλού.

over


Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αποστολής Χοακίν Κάστρο είχε κάνει λόγο για κελιά που προορίζονταν για γυναίκες στα οποία «δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό», όπου οι κρατούμενες αναγκάζονται «να πιουν νερό από τις τουαλέτες».

Σε βίντεο που ο βουλευτής μαγνητοσκόπησε με κρυμμένη κάμερα μέσα σε ένα κοινό κελί χωρίς κρεβάτια φαίνονται γυναίκες σε υπνόσακους να του εξηγούν ότι δεν μπορούν να κάνουν ντους και ότι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.

Δικαστική απόφαση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άνοιξη του 2018 ότι θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» απέναντι στη μετανάστευση. Μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε να τερματίσει την πρακτική «σύλληψης και απελευθέρωσης» που επιτρέπει στους μετανάστες να αφήνονται ελεύθεροι στις ΗΠΑ για όσο διάστημα εξετάζεται το αίτημά τους για παροχή ασύλου.

Ωστόσο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ έκρινε χθες Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατά επ’ αόριστον τους αιτούντες άσυλο που πέρασαν παράτυπα τα αμερικανικά σύνορα, χωρίς να τους δίνει μία ευκαιρία να αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης