Brexit: Η Μέι θα κάνει δήλωση το απόγευμα στο κοινοβούλιο για «νέες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ»

Brexit: Η Μέι θα κάνει δήλωση το απόγευμα στο κοινοβούλιο για «νέες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ»

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να δώσουν νέες διαβεβαιώσεις σε σημερινή επιστολή τους για το Brexit, μεταδίδει το RTE News

teresa-mei
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κάνει δήλωση στο κοινοβούλιο στις 17:30 ώρα Ελλάδος προτού οι βουλευτές συνεχίσουν τη συζήτηση όσον αφορά την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, μετέδωσε σήμερα το Sky News.

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο Τρίτη για το αν θα υποστηρίξει την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά αναμένεται ότι θα την απορρίψει.

Το Sky διευκρίνισε ότι η δήλωση της Μέι θα επικεντρωθεί σε νέες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ για το ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας (backstop) --την πολιτική ασφαλείας που έχει ως στόχο να προληφθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Στην προσπάθειά της να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία της για το Brexit, η Μέι προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι αν αποτύχουν να γίνει το Brexit θα είναι κάτι το καταστροφικό για τη δημοκρατία και ότι υπουργοί της προειδοποίησαν ότι αν ματαιωθεί η βούληση αυτών που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία μπορεί να υπάρξει άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit στην αυριανή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσει σε σημερινή επιστολή της νέες διαβεβαιώσεις, μετέδωσε παράλληλα το RTE News.

Η επιστολή αυτή θα αφορά το πιο επίμαχο κομμάτι της συμφωνίας με την ΕΕ --το backstop. Σε αυτήν θα υποστηρίζεται ότι το δίχτυ αυτό ασφαλείας δεν είναι η λύση που προτιμάει η ΕΕ για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, ότι αυτό δεν υπονομεύει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ούτε εντάσσεται σε οποιαδήποτε καλυμμένη προσπάθεια από την ΕΕ να "προσαρτήσει" τη Βόρεια Ιρλανδία, προσθέτει το RTE.

Κλείσιμο
Η Βρετανία θα παραδώσει επίσης την δική της επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας παράλληλης ανταλλαγής, σύμφωνα με το RTE, ενώ αναμένεται και η δήλωση της Μέι στο κοινοβούλιο στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ σημείωσε σήμερα ότι η προκαθορισμένη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι η Βρετανία να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αν αυτή στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την ΕΕ δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

"Η κυβέρνηση θέλει η αποχώρηση να γίνει με μια συμφωνία, αλλά (η κυβέρνηση) θέλει επίσης να προετοιμαστεί και για μια (αποχώρηση) χωρίς συμφωνία αν δεν περάσει οποιαδήποτε συμφωνία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτή θα είναι η προκαθορισμένη πολιτική (η αποχώρηση χωρίς συμφωνία)", δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

"Δεν θεωρώ την έλλειψη συμφωνίας ως εθνική αυτοκτονία. Πιστεύω ότι η έλλειψη συμφωνίας θα ζημιώσει την οικονομία μας, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατή η επιβίωση. Πιστεύω ότι η μη αποχώρηση της Βρετανίας είναι πολιτικά μια καταστροφή από την οποία μπορεί να μην ανακάμψουμε", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης