Βρετανία: Η Μέι έλαβε το «φιλί της ζωής» για ένα χρόνο και οι Συντηρητικοί «έβγαλαν μαχαίρια»

Βρετανία: Η Μέι έλαβε το «φιλί της ζωής» για ένα χρόνο και οι Συντηρητικοί «έβγαλαν μαχαίρια»

Αν και η Τερέζα Μέι κέρδισε την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, στο Συντηρητικό κόμμα έχει ήδη ξεκινήσει η μάχη διαδοχής – Σε αναμονή οι Εργατικοί που θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

20446410
«Πόλεμος» στους Τόρις μετά την χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή που έδωσε το «φιλί της ζωής» στην Τερέζα Μέι για έναν χρόνο.

Χθες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας κατάφερε να επιβιώσει από την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει σε βάρος της οι Συντηρητικοί «αντάρτες».

Η Μέι διασφάλισε ότι, για τουλάχιστον έναν χρόνο δεν θα μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής εναντίον της.

Ωστόσο, γνωρίζει ότι το ένα τρίτο των βουλευτών των Τόρις δεν τη θέλουν στο πρωθυπουργικό αξίωμα και περιμένουν στη γωνία για να την... ρίξουν.

Οι «αντάρτες» του κόμματος υπέστησαν χθες ταπεινωτική ήττα αφού δεν κατάφεραν να την βγάλουν εκτός και τώρα ο ένας κατηγορεί τον άλλο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει η μάχη διαδοχής στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με τους «αντάρτες» να προσπαθούν ξανά να της σκάψουν το λάκκο.

Χθες, η Συντηρητική πρωθυπουργός έλαβε τη στήριξη 200 βουλευτών της, ενώ 117 ψήφισαν εναντίον της», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922», των Τόρις που διοργάνωσε την ψηφοφορία, Γκέιαμ Μπρέιντι. Επιπλέον, ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές το 2022.

Το επόμενο βήμα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό είναι αν θα καταφέρει σήμερα να αποσπάσει παραχωρήσεις κατά την σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Πάντως, δεν αναμένεται κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια θα κληθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσει στη βουλή το σχέδιό της για το Βrexit. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η Βρετανία πορεύεται σε ένα «διαζύγιο» από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τις πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό θα ανοίξει ίσως την πόρτα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ικανοποιώντας πολλές «φωνές» που ζητούν κάτι τέτοιο.

Κλείσιμο
Στο «στρατόπεδο» των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τα στελέχη βρίσκονται σε αναμονή. Έχουν ήδη διαμηνύσει στη Μέι ότι θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν, όταν θα νιώσουν ότι θα έχουν καλές πιθανότητες να περάσει και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης