«Κίνημα» στην Τουρκία για επώνυμα όπως «όρχις», «χαζός» και «τσακάλι»

«Κίνημα» στην Τουρκία για επώνυμα όπως «όρχις», «χαζός» και «τσακάλι»

Περισσότεροι από 100.000 Τούρκοι θέλουν να αλλάξουν τα επώνυμα που κληρονόμησαν

tourkia-new-sur
Ουρές στα δημοτολόγια της Τουρκίας κάνουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της χώρας για να εκμεταλλευτούν το «παραθυράκι» που άνοιξε προκειμένου να αλλάξουν επίθετα όπως «όρχις», «ανόητος», «γυμνός», «τσακάλι».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 1934 στα πλαίσια του κινήματος της «τουρκοποίησης», της μεταρρύθμισης, δηλαδή, προκειμένου να δημιουργηθεί η εικόνα του ενιαίου κράτους.

Στο τέλος του 2017 ανακοινώθηκε ότι μέσα στο 2018 θα υπάρξει μια ευκαιρία από την κυβέρνηση σε όσους θέλουν να αλλάξουν το επώνυμό τους είτε γιατί είναι ντροπιαστικό είτε γιατί προφέρεται λάθος καθώς το καθεστώς που ισχύει για τέτοιου είδους αιτήσεις είναι πολυδαίδαλο και χρονοβόρο.

Ήδη από τον Ιανουάριο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Κλείσιμο
Ενώ δηλαδή το επώνυμο του Kemal Atatürk σημαίνει ο «πατέρας των Τούρκων», το επώνυμο Aptal σημαίνει ανόητος, το Donsuz σημαίνει χωρίς εσώρουχα και το Tasak σημαίνει όρχις.

Ωστόσο αρκετοί είναι οι Τούρκοι που θέλουν να διατηρήσουν τα επώνυμά τους όπως τα κληρονόμησαν, όπως ο ιερωμένος Rahmi Yaran το επώνυμο του οποίου σημαίνει διακορευτής μήτρας ή ο δικηγόρος Güven Kurtul το ονοματεπώνυμο του οποίου σημαίνει «να αποσύρεις την εμπιστοσύνη σου».

Αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να απαλλαγούν από το επώνυμο Satılmış (πουλημένος), Koyun (πρόβατο), Çakal (τσακάλι) και Deli (τρελός) ενώ στις περίπου 70.000 αιτήσεις αυτής της κατηγορίας - καθώς σε 30.000 ανέρχονται οι αιτήσεις αλλαγής επωνύμου επειδή είναι προβληματικό στη γραφή - περιλαμβάνονται και επώνυμα όπως Çıplak (γυμνός), Dana (μοσχάρι), Kör (τυφλός) και Ördek (πάπια).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης