Κομισιόν: Κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τέλος Απριλίου 2019 για τη θερινή ώρα

Η Κομισιόν διευκρίνισε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το τέλος Απριλίου 2018 για την κατάργηση της θερινής ώρας

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας το 2019, διευκρίνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε προχθές Τετάρτη στους ευρωβουλευτές την πρότασή του να τερματισθεί η υποχρέωση να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα τον Μάρτιο και στη συνέχεια να πηγαίνουν πίσω μία ώρα τον Οκτώβριο.

Τα επόμενα βήματα

Η πρόταση αυτή πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της ΕΕ για να τεθεί σε εφαρμογή.

Στη συνέχεια, «έγκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν ποιά ώρα επιθυμούν να διατηρήσουν: τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή ώρα», διευκρίνισε σήμερα η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση του σχεδίου.

Είναι συνεπώς θεωρητικά δυνατό γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές, παραδέχθηκε, εκφράζοντας πάντως τη «βεβαιότητα» πως τα κράτη μέλη «θα κάνουν μια προσπάθεια» να συντονιστούν.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η Επιτροπή βασίζεται κυρίως στο αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Ίντερνετ και στην οποία απάντησαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Η υποχρέωση αυτή είχε θεσπιστεί κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όμως η εξοικονόμηση που γίνεται είναι περιθωριακή, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι αλλαγές της ώρας επικρίνονται όλο και περισσότερο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους: την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε βίντεο: Κομισιόν: Κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τέλος Απριλίου 2019 για τη θερινή ώρα
Κομισιόν: Κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τέλος Απριλίου 2019 για τη θερινή ώρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Τάκης

Αυτό με τη θερινή ώρα και την δήθεν ενίσχυση του τουρισμού είναι ό,τι πιο ηλίθιο έχω ακούσει.Ελλείψει επιχειρημάτων κατασκευάζουν ό,τι τους κατέβει. Με το να νυχτώνει στις 10μμ (με θερινή) και εχοντας 38 βαθμούς καύσωνα ποιος θα ξεμυτίσει όλο το μεσημέρι και το απόγευμα να κάνει βόλτες σε μαγαζιά, αξιοθέατα, ταβέρνες κλπ? Κλεισμένοι όλοι μέσα σαν τα ποντίκια είμαστε κάθε μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ. Στην καλύτερη περίπτωση σε κάποια παραλία αραχτοί. Τζίρος και τουρισμός όμως δεν είναι η ξαπλώστρα ή ο φρέντο. Τζίρος είναι το να μπορείς να έχεις ανθρώπινες συνθήκες να κάνεις τη βόλτα σου, τα ψώνια σου, τη διασκέδασή σου, να κινηθεί η αγορά, η εστίαση. Κι αυτό γίνεται μόνο με δροσιά το καλοκαίρι. Γιατι λοιπόν η δροσιά να μην ερχεται μια ώρα νωρίτερα καταργώντας τη θερινή ώρα? Σημειωτέον, η Τουρκία που θέσπισε θερινή όλο το χρόνο προηγουμένως εβλεπε να νυχτώνει στις 7μμ το καλοκαίρι, ενώ τώρα στις 8μμ. Κι αυτό διότι βρίσκεται πολύ ανατολικά.Στην Κύπρο τον Ιούνιο νυχτώνει από τις 6μιση, λόγω γεωγραφικού μήκους, με τη θερινή νυχτώνει στις 7μιση, αν θέλουν εχουν το περιθώριο να την θεσπίσουν μόνιμα. Στην Ελλάδα όμως με χειμερινή, τον Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο και τον μισό Αύγουστο νυχτώνει ήδη αργά, στις 9μμ, στις 10μμ με θερινή. Αρα για ποια απειλή και ανταγωνισμό μιλάμε με το να επιστρέψουμε στην κανονική ώρα μας? Πέρα απ όλα αυτά, τι θα γίνει με τα Δυτικά της Ελλάδας, δυτικότερα του μεσημβρινού της Κορίνθου, δηλαδή πάνω από τα 2/3 της επικράτειας? Με θερινή ώρα σουρουπώνει στις 10.15μμ το καλοκαίρι και θα ξημερώνει στις 9.45πμ το χειμώνα. Γιατί να ζούμε σε τόσο ακραίες και απορυθμιστικές για τον βιολογικό κύκλο μας, συνθήκες, τη στιγμή που οι περιοχές αυτές θα επρεπε να έχουν ώρα Κεντρικής Ευρώπης, όπως τα Σκόπια, η Αλβανία και η Σερβία? Γιατί να μετακινηθεί η Ήπειρος, Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Ιόνιο στη ζώνη ώρας του Ιράν και όχι της Ιταλίας? Θεωρείτε λογικό κάτι τέτοιο?Γιατί ως αγρότης, ψαράς ή κτηνοτρόφος να πρέπει να δουλεύω ημιλιπόθυμος κάτω απ το λιοπύρι μέχρι τις 9-10 το βράδυ κι όχι μέχρι τις 8? Πότε θα ξεκουραστώ, πότε θα κοιμηθώ? Γιατί ως υπάλληλος ή μαθητής θα πρέπει να περιμένω να πάει σχεδόν 10 το πρωί για να ξημερώσει το χειμώνα, ενώ έχω σηκωθεί από τις 6 ή 6μιση για να πιάσω δουλειά 7-7μιση? Τελικά, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε ζώνη ώρας? Η ζώνη που έχει οριστεί από τη θέση του Ηλιου για την Ελλάδα είναι η GMT+2, όχι η +3. Κάτι που ισχύει εκατομμύρια χρόνια τώρα, γιατί έχουμε το θράσος να απαιτούμε να αλλάξει? Με ποιο επιχείρημα?

Γιάννης

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, μην το ψάχνεις. Διότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιχείρημα μέχρι τι ώρα θα μπορούμε να καθόμαστε στις παραλίες, όπως έχει ειπωθεί από μερικούς. Για να φανταστείς τι τρέλα κυκλοφορεί και τι "απόψεις" υπάρχουν, άκουσα έναν να λέει ότι θα πρέπει να έχουμε τη θερινή όλο τον χρόνο και μάλιστα να την βάλουμε και πιο αργά, ώστε να δύει ο ήλιος το Καλοκαίρι στις 11 το βράδυ και τον Χειμώνα στις 8 το βράδυ. Με αυτό το... "σκεπτικό", θα ανατέλλει ο ήλιος το Καλοκαίρι στις 8 το πρωί και τον Χειμώνα στις 11 το πρωί. Δηλαδή, κυκλοφορεί η "άποψη" ότι δεν μας νοιάζει τι ώρα θα ξημερώνει, αρκεί να νυχτώνει όσο πιο αργά γίνεται. Και αυτή την "άποψη" την έχουν πολλοί. Έχουμε αποβλακωθεί τελείως και γιατρειά δεν υπάρχει. Μακάρι να κρατήσουμε τη Χειμερινή όλο τον χρόνο, γιατί αυτή είναι η κανονική, ή αλλιώς η ηλιακή ώρα, που πάντα είχαμε. Το σωστό είναι όπως ακριβώς το έγραψες: Η ζώνη που έχει οριστεί από τη θέση του Ήλιου για την Ελλάδα είναι η GMT+2, όχι η +3. Ο βιολογικός μας κύκλος αυτό θέλει και τίποτε άλλο.

Σαμμερ Ταημ

Θερινη και μόνο. Αλοίμονο να υπάρχει και προβληματισμός γι αυτό. Ετσι και αλλοιως οι βορειοι θα χουν διαφορετική απο εμας. Εμας ο Χειμώνας είναι μικρός και ειμαστε πιο ανατολικά απ ολους αυτους. Το μόνο λογικό για την Ελλαδα θα ηταν η θερινη ωρα

Απόστολος

Τρις λαλούν και δυο χορεύουν. Ούτε ξέρεις πως έχουν καθοριστεί οι ζώνες ώρας και εκφράζεις και "άποψη" κιόλας. Είσαι και αγεωγράφητος. Πρώτα διάβασε και ενημερώσου και μετά το ξανά συζητάμε. Δεν αντέχονται τόσες ασυναρτησίες.

@ 13:45

Πήγαινε να παίξεις με τα leggo και άσε τις αναλύσεις μήν κάψεις τα άχυρα στην ταράτσα.

ΝταΦε

η pollitically correct σχιζοφρένεια σαρώνει τα πάντα! Η κοινή λογική κοιτάει με τρόμο τους ηλίθιους του πλανήτη να την κατεβάζουν στο επίπεδο της και να την νικούν λόγω εμπειρίας.

Εν συντομία...

Η λύση είναι μια...να επιστρέψουμε στη χρήση της χειμερινής και μόνον ώρας, δηλαδή αυτή που χρησιμοποιείτο παλαιότερα. Αυτό επειδή στις βόρειες χώρες με τη "θερινή" ώρα τον χειμώνα ξημερώνει στις 10-11.

Κάνεις λάθος

Εμάς δεν μας αφορά τί γίνεται στις βόρειες χώρες. Εμάς μας συμφαίρει η θερινή ώρα. Με την χειμερινή ώρα εκτός του ότι νυχτώνει από τις 5 τον χειμώνα, το καλοκσίρι επίσης θα νυχτώνει μια ώρα νωρίτερα μειώνοντας το τουριστικό προιόν μας. Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι μόνιμα θερινή ώρα. Αυτό το έχει ήδη εφαρμόσει η Τουρκία για να ενισχύσει το τουριστικό προιόν της.

Spy

Καλά.. Είναι γνωστό ότι εκεί στήν Κομισιόν..μ@μιεστε. Δηλαδή, ξεκινάω από Γερμανία νά πάω μέσω Ολλανδίας Ελβετία, καί κατά περίσταση Βέλγιο, Λουξεμβούργο ή Γαλλία, καί πρέπει νά αλλάξω πέντε φορές ώρα καί πρόγραμμα άν δέν τά.. βρούν οι χώρες γιά τήν αλλαγή της. Βρέ δέν πάτε λέω εγώ... Υγ.. καθόλου ουτοπικό δέν είναι τό παράδειγμα μου.

Να πηγαινεις

στο χωριο σου να μαζευεις αμυγδαλα, ροδια, λεμονια και ελιες. Μετα να πηγαινεις στο γειτονικο χωριο να μαζευεις φραουλες, καρπουζια και πεπονια. Και τα δυο χωρια θα ειναι στην ιδια ωρα αρα το προβλημα σου λυθηκε.

ΑΓ

Το ερώτημα είναι απλό. Ισχύει ακόμα το ότι η αλλαγή ώρας συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας ή όχι. Εάν ναι θα πρέπει να παραμείνει ως εχει. Εάν όχι θα πρέπει να καταργηθεί. Προσωπικά δε βλέπω να εξοικονομείται ενέργεια αφου ακόμα και την ημέρα ολα τα γραφεία και επιχειρήσεις εχουν φώτα αναμενα για παράδειγμα. Μπορεί πριν 50 χρόνια να ίσχυε αλλα δεν νομίζω σήμερα.

Εύκολο

Έχουμε ήδη αποφάσισει. Ο Τσίπρας απλά θα πει ότι του πει Μέρκελ.

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Είμαι αναφανδόν ΥΠΕΡ της Χειμερινής (Κανονικής) ώρας γιά ΟΛΟΝ τον Χρόνο.__________Άλλως να γίνει Πανευρωπαϊκό ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ με ΚΑΛΠΗ γιά να αποφανθούν οι λαοί!

@ ΗΡΘΕ Ο ΣΤΟΛΟΣ

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΝΑΥΤΑΚΙΑ ΤΑ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΟΥΔΙΚΑ.!

axinos

Είχα ζήσει την κατάσταση πριν γίνει η αλλαγή της ώρας. Θυμάμαι ακόμα που η μητέρα μου διαμαρτυρόταν γιατί θα κοιμόταν μια ώρα λιγότερο πριν πάει στη δουλειά. Όταν ρώταγες τι ώρα είναι, για μερικά χρόνια, υπήρχε η απάντηση "με την παλιά ή με την καινούργια ώρα;" Πάντως η αίσθηση την πρώτη φορά της εφαρμογής της θερινής ώρας, που βράδυαζε πιο αργά, ήταν πολύ ωραία. Από την άλλη υπάρχουν και οι βόρειες χώρες που είναι αυτές κυρίως που δεν θέλουν τη θερινή ώρα, επειδή εκεί το καλοκαίρι βραδιάζει κατά τις 10.30 με 11 το βράδυ.

Ωραια !!

Θα αποφασίσουν οι Έλληνες ΑΞΙΟΙ πολιτικοί του Αλέξη ! Τώρα ησύχασα !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης