Την κατάργηση της θερινής ώρας ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την κατάργηση της θερινής ώρας ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της αλλαγής της ώρας στον άνθρωπο δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία» ανέφεραν οι Ευρωβουλευτές στην πρότασή τους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση» των ρυθμίσεων για την αλλαγή της θερινής ώρας και αν χρειαστεί να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση αυτής της διαδικασίας. Με ψήφους 384 υπέρ, 153 κατά  και 12 αποχές οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν ουσιαστικά την επαναξιολόγηση και την κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, της αλλαγής της ώρας που ισχύει από την δεκαετία του 1980 για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

«Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της αλλαγής της ώρας στον άνθρωπο δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία» ανέφεραν οι Ευρωβουλευτές στην πρότασή τους. 

Η αλλαγή της ώρας για την εξοικονόμηση ενέργειας είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά από την Γερμανική Αυτοκρατορία, ενώ λίγο καιρό μετά εφαρμόστηκε και από την Μεγάλη Βρετανία.  Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η αλλαγή της ώρας καταργήθηκε, ενώ από το 2001, ισχύει η τρέχουσα οδηγία της Ε.Ε  που προβλέπει μια ενιαία ημερομηνία και ώρα για την αρχή και το τέλος της περιόδου θερινής ώρας για ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας στην Ε.Ε προέρχονται από την Φινλανδία, όπου ομάδες πολιτών συγκέντρωσαν 70.000 υπογραφές ζητώντας από το Κοινοβούλιο να καταργήσει την αλλαγή της ώρας. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έπειτα από εξέταση επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί  διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη απόδοση στην εργασία και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αρνητική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Η Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη  τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία  από την μεγαλύτερη διάρκεια ηλιοφάνειας που απολαμβάνουν οι πολίτες, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σημαντική υποστήριξη από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε για την κατάργηση της θερινής ώρας. «Αν τα κράτη – μέλη αποφάσιζαν μόνα τους για την ώρα, θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες στην λειτουργία της εσωτερικής αγοράς» δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Μπουλκ. 

Για να καταργηθεί η θερινή ώρα στην Ε.Ε απαιτείται συμφωνία με πλειοψηφία από τα κράτη- μέλη, μια διαδικασία που ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο από έναν χρόνο. 

ΣΧΟΛΙΑ (63)

Φριφρίκος

Την ώρα την άλλαζαν για τα λεφτά, για δήθεν οικονομία όταν οι αγορές βουλιάζουν από άχρηστα προϊόντα και η άκρατη κατανάλωση σε Ε.Ε.- Αμερική έχει ξεφύγει από κάθε λογική.

με τι ασχολούνται οι αργόσχολοι

Γιατί ενδιαφέρονται οι Φιλανδοί, αυτοί έχουν έξι μήνες νύχτα και άλας τόσες μέρα. Τι θα αλλάξει. Αυτοί έχουν πρόβλημα αν δεν μπορούν να δουλέψουν νύχτα, ή αν δεν μπορούν να κοιμηθούν την ημέρα.

Observer 2

Το λεμε απλα για να το πουμε Αληθεία ποσοι απο σας διάβασαν ολο το κειμενο? Δεν τίθεται θεμα κατάργησης της θερινής ώρας τουλαχιστον για τα 2 επόμενα χρονια.

Ωραία

Η θερινή ώρα έκλεισε τα θερινά σινεμά στην Ελλάδα. Ισως να σωθούν τα υπόλοιπα.

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΣ 500.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ

αλλαγή χειμερινής ωρας

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές έπρεπε να προτείνουν την κατάργηση της χειμερινής ώρας. Δεν μας αφορά το ότι νυχτώνει μεσάνυχτα στη Φιλανδία, γιατί πρέπει να συντονιζόμαστε με χώρες που δεν έχουν τις ίδιες συνθήκες αλλά και ώρα; Μήπως να μαζεύαμε υπογραφές;

dhmos

Εγω θέλω να νυχτώνει στις 9.30. Όχι επειδη είναι ξενέρωτος ο Παπαδημούλης και δεν έχει πού να φάει τα άπειρα λεφτά του, να καταργησει τη θερινη ώρα.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Να καταργηθεί και η θερινή και η χειμερινή ώρα. Να υπάρχει σε όλη τη γη μια κοινή ώρα (π.χ. η GMT). Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι σε μια χώρα η εργασία θα αρχίζει στις 05.00 στην άλλη στις 06.00 σε άλλη στις 11.00 σε άλλη στις 22.00. Και όταν παγκοσμίως θα μιλούν για ώρα θα υπάρχει κοινή γλώσσα συννενόησης, δεν θα χρειάζεται να διευκρινίζεις σε ποια ώρα αναφέρεσαι, ούτε θα χρειάζονται οι μετατροπές. Το μόνο που θα αλλάξει είναι η ώρα που ξημερώνει και νυχτώνει σε κάθε χώρα. Τώρα αν έχεις βγάλει αεροπορικό εισιτήριο για διαδοχικές πτήσεις, εμφανίζεται η ώρα αναχώρησης της καθε πτήσης στην εκάστοτε τοπική ώρα (και δεν καταλαβαίνεις τι σου γίνεται, μετά πό κάθε πτήση πρέπει να έχεις το νου σου για το ποια είναι η τοπική ώρα, κ.λ.π.). Αν γίνει η μετατροπή που προετείνω θα γράφονται όλες οι ώρες στην κοινή παγκόσμια ώρα. Πόσοι έχουν μέχρι τώρα χάσει πτήσεις ανταπόκρισης από τέτοια μπερδέματα. Επίσης οι συναλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο θα είναι πιο εύκολες και οι επιχειρήσεις που έχουν δουλειές σε πολλές χώρες θα κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους.

Νικος

Τώρα που το έψαξα λίγο λέει πως με την θερινή ώρα τελικά μάλλον αντί για εξοικονόμηση ενέργειας καταναλώνεται περισσότερη γιατί τα κλιματιστικά δουλεύουν περισσότερο. Ακόμα έχουν δείξει κάποιες έρευνες αύξηση των εμφραγμάτων 5%. Ενώ οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι τα ζώα ψιλοφρικαρουν. Πάντως άμα δεν δουλεύεις το καλοκαίρι είναι τελεια η θερινή ώρα. Άμα πρέπει να ξυπνήσεις να πας για δουλειά και 9 η ώρα είναι μέρα Ποτέ να κοιμηθείς και πως να ξυπνήσεις.

Νικος

Οι Τούρκοι κατάργησαν την χειμερινή ώρα αλλά διάβασα ότι δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμεναν. Ή κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε αντί να μειωθεί. Δεν το αφήνουμε όπως έχουμε συνηθίσει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wedding-1

Κόρη του πρώτου εξαδέλφου της βασίλισσας Ελισάβετ και εγγονή της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας - Το «παρών» στο γάμο έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ αλλά και ο πρίγκιπας Χάρι χωρίς τη Μέγκαν Μαρκλ

000_1GM502

«Οι πολιτικοί που είναι διαθέσιμοι προς πώλησιν διαδραματίζουν ρόλο και οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε με αποφασιστικό τρόπο» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος σχολιάζοντας το σκάνδαλο στην Αυστρία

18
21131846

Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του - Ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει την εξουσία διορισμού υπουργών αλλά και διάλυσης της κυβέρνησης

14
erdo0

Σε μήνυμά του -στη θλιβερή επέτειο των 100 ετών από τη σφαγή των Ποντίων- ο «Σουλτάνος» ανέφερε ότι  η 19η Μαΐου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία  της Τουρκίας - Και περίεργο δημοσίευμα για παρενόχληση τουρκικής κορβέτας από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

55