«Μάχη» για την κατάργηση της θερινής ώρας: Με συμμετοχή ρεκόρ έληξε η διαβούλευση στην ΕΕ

roloi

4,6 εκατ. πολίτες συμπλήρωσαν το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για την κατάργηση ή μη της θερινής ώρας - Η τελική απόφαση, όμως, θα αργήσει να ληφθεί

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κατάργηση ή τη διατήρηση της θερινής ώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής 4,6 εκ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπλήρωσαν το σχετικό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με το οποίο εξέφραζαν τις απόψεις τους για τη θερινή ώρα.

Η δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν που ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη θερινή ώρα.

Το περασμένο Φεβρουάριο το δεύτερο νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση» των ρυθμίσεων για την αλλαγή της θερινής ώρας και αν χρειαστεί να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση αυτής της διαδικασίας. Με ψήφους 384 υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν ουσιαστικά την επαναξιολόγηση και την κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, της αλλαγής της ώρας που ισχύει από την δεκαετία του 1980 για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλλαγή της ώρας για την εξοικονόμηση ενέργειας είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά από την Γερμανική Αυτοκρατορία, ενώ λίγο καιρό μετά εφαρμόστηκε και από την Μεγάλη Βρετανία. Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η αλλαγή της ώρας καταργήθηκε, ενώ από το 2001 ισχύει η τρέχουσα οδηγία της Ε.Ε που προβλέπει μια ενιαία ημερομηνία και ώρα για την αρχή και το τέλος της περιόδου θερινής ώρας για ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας στην Ε.Ε προέρχονται από την Φινλανδία, όπου ομάδες πολιτών συγκέντρωσαν 70.000 υπογραφές ζητώντας από το εθνικό τους Κοινοβούλιο να καταργήσει την αλλαγή της ώρας. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έπειτα από προτάσεις επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη απόδοση στην εργασία και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγεία


Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε αρνητική στην πρόταση του Κοινοβουλίου, με την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία από την μεγαλύτερη διάρκεια ηλιοφάνειας που απολαμβάνουν οι πολίτες, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σημαντική υποστήριξη από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε για την κατάργηση της θερινής ώρας. «Αν τα κράτη – μέλη αποφάσιζαν μόνα τους για την ώρα, θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες στην λειτουργία της εσωτερικής αγοράς» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Επίτροπος Μπουλκ.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρειαστούν μέρες ή εβδομάδες πριν από την αξιολόγηση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ενώ παραμένει ασαφές από ποια κράτη – μέλη της ΕΕ προέρχονται οι περισσότερες απαντήσεις

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ρητά ότι η έρευνα δεν είναι δημοψήφισμα. Η μη αντιπροσωπευτική έρευνα αποτελεί μέρος μόνο της αξιολόγησης.

Για να καταργηθεί η θερινή ώρα στην Ε.Ε απαιτείται συμφωνία με πλειοψηφία από τα κράτη- μέλη, μια διαδικασία που ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο από έναν χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

dimitriseuu

εμεις σας δώσαμε πολιτισμό γιατί θα ήσασταν ακόμα πάνω στα δέντρα και θα πετάγατε πέτρες ένας στον άλλον !!!!!

Είστε όλοι ηλιθιοι

Αν ξέρεις να διαβάζεις μπες στην σελίδα της ΕΕ και ψάξε για net contributions και θα καταλάβεις τι προσφέρουν κράτη όπως την Φινλανδία στην ΕΕ. Όπως είσαι εκεί κοίταξε και τα στοιχεία για την Ελλάδα από το 1981 μέχρι σήμερα. Ίσως και να νιώσεις περήφανος που είσαι σταθερά η μεγαλύτερη βδέλλα στην ιστορία της ΕΕ.

Χ

Πονηριές των Σκανδιναβών.

Αγισήλαος

Οι Φιλανδοί (τέρμα πάνω) έχουν μαύρη μέρα το χειμώνα και λευκή νύχτα το καλοκαίρι.Γιαυτό και δεν το βλέπουν θετικά. Στην Ελλάδα (τέρμα κάτω) η εφαρμογή της θερινής ώρας, ακόμα και όλο το χρόνο, είναι βολικότερη.

@

Εγώ λέω να καταργήσουμε την χειμερινή ώρα... Το χειμώνα σκοτεινιάζει από τις πέντε αντί τις έξι με τη θερινή.

Gt

Κοίτα φασαρία που ξεκίνησε ένα τσούρμο Βικινγκς...

TALIBAN

Ποιοί Βίκινγκς μας λες; Ξυλοκόποι είναι, δεν έχουν καμία σχέση με τους Βίκινγκς. Εκεί δεν έχουν πρόβλημα με το φως της ημέρας γιατί το καλοκαίρι νυχτώνει στις 10 με 11 το βράδυ και ξημερώνει στις 4 το πρωί.

Εμείς?

Θα ψηφίσουμε? Η έχασα την ευκαιρία? Μήπως δεν είμαι στην Ευρώπη?

Panos

Εγώ που το προσπάθησα δε τα κατάφερα ,η φόρμα για τεχνικούς λόγους ήτανε εκτός λειτουργίας ,αλήθεια κράτη όπως η Φινλανδία τι προσφέρουν στη Ευρώπη ??

Someone

Εσύ τι προσφέρεις στην Ευρώπη;;; Μάθατε να υποτιμάτε τους πάντες και τα πάντα!!

Τομάζο

Έχω μέχρι στιγμής προσφέρει μέχρι καί το υπέδαφος έως τα δισέγγονα μου και βλέπουμε....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης