Την κατάργηση της χειμερινής ώρας στην Ευρώπη προτείνει η Κομισιόν

clock

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πριν από την πρόταση της Επιτροπής προηγήθηκε διαβούλευση με εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα να καταργηθεί η χειμερινή ώρα στην ΕΕ, έπειτα από διαβούλευση με πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Θα το αποφασίσουμε σήμερα" στην Κομισιόν, δήλωσε ο Γιούνκερ μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να παραμείνει σε ισχύ μόνιμα η θερινή ώρα.

"Κάναμε δημόσια διαβούλευση" για το θέμα από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου. "Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε", τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

"Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν", πρόσθεσε.

Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας, και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα, που υιοθετήθηκε αρχικά στην Ευρώπη προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, με τους επικριτές της να επισημαίνουν κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί.

Το 80% των Ευρωπαίων ζητεί την κατάργηση της αλλαγής της ώρας
Περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες συμμετείχαν στην δημόσια, ηλεκτρονική, διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κατάργηση ή μη της αλλαγής της ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η συντριπτική πλειονοψηφία ζητεί μια σταθερή ώρα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης. 
Συγκεκριμένα, το 80% των Ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση  της Κομισιόν που ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16 Αυγούστου, επιθυμεί την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, με τους περισσότερους εξ αυτών να ζητούν τη μόνιμη χρήση της θερινής ώρας σε όλη τη  διάρκεια του έτους.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθύμισε ωστόσο ότι η δημόσια αυτή διαβούλευση δεν είναι δημοψήφισμα, αλλά μια αντιπροσωπευτική έρευνα, μέρος της  ευρύτερης αξιολόγησης για τη διατήρηση ή την κατάργηση της αλλαγής της ώρας..
Για να καταργηθεί η θερινή ώρα στην Ε.Ε απαιτείται συμφωνία με πλειοψηφία από τα κράτη- μέλη, μια διαδικασία που ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο από έναν χρόνο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση» των ρυθμίσεων για την αλλαγή της θερινής ώρας και αν χρειαστεί να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση αυτής της διαδικασίας. Με ψήφους 384 υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν ουσιαστικά την επαναξιολόγηση και την κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, της αλλαγής της ώρας που ισχύει από την δεκαετία του 1980 για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αλλαγή της ώρας για την εξοικονόμηση ενέργειας είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά από την Γερμανική Αυτοκρατορία και ακολούθησε η Μεγάλη Βρετανία. Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η αλλαγή της ώρας καταργήθηκε, ενώ από το 2001 ισχύει η τρέχουσα οδηγία της Ε.Ε που προβλέπει μια ενιαία ημερομηνία και ώρα για την αρχή και το τέλος της περιόδου θερινής ώρας για ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. 
Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. (ώρα Γκρίνουϊτς) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στη 1 π.μ. (ώρα Γκρίνουϊτς).

ΣΧΟΛΙΑ (86)

Χαμός στο ίσιωμα

Ο,τι να'ναι. Η ώρα της Ελλάδας η οποία ανταποκρίνεται στη θέση του Ήλιου στον ουράνιο θόλο, είναι η χειμερινή, και εφόσον κρίθηκε ανώφελη αν όχι επιβλαβής η αλλαγή της ώρας, η κοινή λογική επιτάσσει να επιστρέψουμε στην φυσιολογική ώρα μας UTC+2 και όχι να θεσμοθετήσουμε το λάθος και την ανωμαλία της θερινής (UTC+3) για όλο το έτος. Άλλαξε κάτι στη γεωγραφία της χώρας μας και ξαφνικά βρέθηκε στο ίδιο γεωγραφικό μήκος με τη Μόσχα, ώστε να ακολουθεί την ώρα της? Δε νομίζω. Όσο για τα τσιτάτα "με τη θερινή ώρα θα είναι πάντα καλοκαίρι", αυτά να τα πουν από Νοέμβρη μέχρι Απρίλη, που θα ξημερώνει στις 9.15 συν βροχές, συν παγωνιά,συν ομίχλη και καταχνιά, συν ολισθηροί δρόμοι στο σκοτάδι, όταν θα τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα (λόγω μόνιμης θερινής ώρας) μισοκοιμισμένοι ακόμη (λόγω βιορυθμού) να προλάβουμε να φτάσουμε στη δουλειά, και θα κουτουλάμε σε όποια νησίδα ή γριά βρεθεί στο διάβα μας. Το καλοκαίρι δε, επειδή είμαστε μαζοχιστές Νεοελληνάρες, γουστάρουμε μια ώρα καύσωνα παραπάνω, έτσι δεν είναι? Παράλληλα όμως ΚΑΙ περιμένουμε να δροσίσει, να πέσει το βραδάκι ώστε να βγούμε για ποτάκι και βολτίτσα. Ε, λοιπόν ας αποφασίσουμε. Θέλουμε να δροσίζει μια ώρα νωρίτερα και να έχουμε λίγο περισσότερο βράδυ για διασκέδαση στη διάθεσή μας ή να έχουμε ντάλα μεσημέρι μέχρι τις δέκα τη νύχτα? Για το πότε θα κοιμηθούμε, δεν το συζητώ. Ο Έλληνας και ο μπούφος βγαίνουν τις μεγάλες ώρες. Όσα ζόμπι αναπολούν τον πλανήτη τους όπου συνεχώς είναι καταμεσήμερο και ακατέβατα 38ρια και 40ρια ολο το χρόνο, είναι ελεύθερα να επιστρέψουν εκεί. Εδώ είναι ο πλανήτης Γη και το χειμώνα η μέρα είναι μικρή, ενώ το καλοκαίρι μεγάλη. Το χειμώνα κάνει κρύο ενώ το καλοκαίρι ζέστη. Απλά. Ας το δεχτούμε. Θα μας κάνει καλό. Με την τροχιά της Γης ή τη θέση του Ήλιου είναι αδύνατον να παίξουμε, όσο κι αν η χαπατοσύνη του φέισμπουκ προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Και τέλος, δεν είναι όλη η Ελλάδα Αλεξανδρούπολη ή Σάμος ή Ρόδος όπου ξημερώνει νωρίς και νυχτώνει νωρίς, Είναι και Τρίκαλα και Γιάννενα και Άρτα και Αγρίνιο και Κέρκυρα... Ήδη οι δυτικές περιοχές έχουν ανεχθεί μισή ώρα μπροστά στα ρολόγια τους χάριν ώρας Αθηνών (η Κέρκυρα κανονικά βρίσκεται 22 λεπτά πίσω απ την Αθήνα, ενώ η Ρόδος 25 λεπτά μπροστά: Κέρκυρα- Ρόδος 47 λεπτά διαφορά λόγω γεωγραφικού μήκους). Τι θα απογίνουν τα δυτικά (τα 3/4 της στεριάς) της χώρας? Θα βρεθούν να μετράνε την ώρα της Ινδίας?

πικρος καφες

Καλα στο αρθρο,και εδω και παντου σημερα,ολα ειναι συγκεχυμενα. Αλλου μιλαει για καταργηση χειμερινης,αλλου θερινης. Το ερωτημα ηταν η καταργηση της θερινης,που ειχε επιβληθει για λογους οικονομιας,και τωρα λενε για καταργηση χειμερινης που ειναι η φυσικη ωρα?

Διαστροφική παραβίαση

Βιορυθμός ξέρουν τι σημαίνει; Βιορυθμός σημαίνει: Η περιοδικότητα ενός φαινομένου η μιας δραστηριότητας ενός οργανισμού. Ο άνθρωπος όπως και τα ζώα φυσικά, είναι ζώντες οργανισμοί που έχουν ρυθμισμένη την δική τους περιοδικότητα της δραστηριότητας τους ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ. Εάν παραβιάσεις αυτήν την περιοδικότητα λίγο η κατά περίπτωση, τότε οι συνέπειες δεν είναι εμφανείς η είναι λίγο εμφανείς. Όταν όμως την παραβιάσεις μονίμως και πόσο μάλλον σε μεγάλο βαθμό, τότε η παραβίαση αυτής της φυσικής ρύθμισης της περιοδικότητας κάποια στιγμή θα γυρίσει εναντίον σου σαν λιοντάρι. Κάποια στιγμή θα σ' εκδικηθεί. Με πολύ πολυσύνθετους τρόπους και εκδικητικά εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες. Αυτοί οι φιλοχρήματοι Σκρούτζ της Κομισιόν λοιπόν, θέλουν να παραβιάσουν μόνιμα αυτήν τη φυσική ρύθμιση. Δηλαδή βαράμε τη φύση απ' όλες τις πλευρές! Όχι μόνο μολύνουμε το περιβάλλον με χίλιους δυο τρόπους, αλλά διαστρέφουμε και την ίδια την φυσική ρύθμιση που αφορά την ίδια την διαβίωση μας. Ε αυτό θα το πληρώσουμε! Και για να το διορθώσουμε, δηλαδή να επαναφέρουμε την φυσική αυτή ρύθμιση, θα πάρει ΠΟΛΥΣ χρόνος. Δεν είμαστε ένα είδος Χαμαιλέοντα που προσαρμόζεται χρωματικά αμέσως. Είμαστε άνθρωποι.

!!!! ;;;;;;;

Ενδιαφέρον θεωρητικό κείμενο-ευχολόγιο αλλά πάσχει επί του πρακτέου, τι προτείνετε;

Γιατί θαυμαστικά και ερωτηματικά;

Να τηρήσουμε τον βιορυθμό μας (όχι μόνο τον δικό μας) κατά γράμμα όπως τον όρισε η φύση, και να πάψουμε να μολύνουμε το περιβάλλον. Το πρακτέο εξαρτάται από εμάς και όχι απ' τους κατοίκους του αστερισμού της Ανδρομέδας κύριε. Τι ήθελες να προτείνω δηλαδή, τας και μπάπ για να βαρύνουμε και να κοιμόμαστε σαν γάτες, ΟΤΑΝ μας πουν οι άλλοι;

stelios

Argumentum ad naturam. Το ότι κάτι είναι φυσικό, δεν σημαίνει πως είναι και σωστό.

Εξυπνάκια!

Σταμάτα με τις σοφιστίες σου!!!

Γιατί?

Τι τους έχει πιάσει τώρα με την ώρα δεν μπορώ να καταλάβω....Είναι τόσο μαγευτικά να σουρουπώνει 10 μ.μ. στις αρχές Ιουλίου....

πικρος καφες

Αμα δεν εχεις να πας στην δουλεια στις 6 η της 7,η και καθολου.

Σακης

επιτέλους, θερινή ώρα για πάντα στην Ελλάδα!!!

thanos

ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ.

Εγώ

Ψήφισα υπέρ για την θερινή γιατί θέλω να είναι καλοκαίρι όλο τον χρόνο. Υάρχει κανείς που του αρέσει το κρύο? Επίσης στο δημοψήφισμα του '15 ψήφισα ΟΧΙ και επίσης χαίρομαι που βγήκαμε από τα μνημόνια.

πικρος καφες

Αμα αλλαξει η ωρα,θα εχει λιγοτερο κρυο? Χιλια χρονια μνημονια,και λιγα ειναι!

Νώντας

Σωστό!!!!

ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Θέλουμε την φυσιολογική ώρα μας πίσω! (Την χειμερινή εννοείται).

Ε;

Ποια φυσιολογική ώρα; Η ώρα είναι μια ανθρώπινη επινόηση.

πικρος καφες

Επινοηση,οχι τυχαια,αλλα με επιστημονικα κριτηρια,βασει των φυσικων λειτουργιων μας. Το βιολογικο μας ρολοι,ηταν η βαση των ωρων. Οσοι εργαζονται σε συνηθεις εργασιας παραγωγης,και ξυπανε το πρωι απο τις 5 εως τις 7,καταλαβαινουν τι εννοω. Τωρα που εγινε μπαχαλο,και ξυπανε καποιοι μετα τις 7 δεν τους νοιαζει,μιας και θελουν το απογευμα για να βλεπουν ηλιο,ενω οι αλλοι πρεπει να κοιμηθουν νωρια,οποτε ειναι δωρο αδωρο. Ωραιο αν δεν δουλευεις το θερινο ωραριο,να το βαλουν κιολας και 2 και 3 ωρες,παραπανω,αλλα σωστο δεν ειναι ειναι! Οτι μας βολευει δυστυχως ειναι λαθος και αφυσικο!

Γεώργιος-Χαράλαμπος Κατρακίλης(Αντίοχος Αχαρνεύς)

Επί τέλους καί κάτι καλόν επί του προκειμένου εκ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Προσωπικώς, υποφέρω με την αλλαγή της ώρας, καθώς είμαι εκ γενετής επιληπτικός καί πρέπει ανά δώδεκα(12) ώρες, δις ημερησίως να παίρνω τα φάρμακά μου. Όταν η ώρα αλλάζει από χειμερινή σε θερινή καί αντιστρόφως, θέλω περί το δεκαπενθήμερον περί προσαρμογής μου, καθώς δεν είναι ό,τι το ευκολότερον αυτό. Πλέον όλες αυτές οι δυσχέρειες, με την καθιέρωσιν της σταθερής ώρας θα παύσουν όσον με αφορά.-

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

algerie

Η Αλγερία αποτελεί θέατρο, από τις 22 Φεβρουαρίου, πρωτοφανών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κατά του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 20 χρόνια

disney1

Εντολή στους τουρίστες να μείνουν στα ξενοδοχεία τους και να αποφύγουν τη διέλευσή τους από την περιοχή - Πανικό εξαιτίας βλάβης σε κυλιόμενη σκάλα μεταδίδει το γαλλικό Actu17 - Αναφορές για τραυματίες - Αναφορές και για ελεγχόμενη έκρηξη

colombia_seismos

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 58 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Armenia, με πληθυσμό πάνω από 300.000 κατοίκους και 132 χιλιόμετρα βόρεια του Cali, με πληθυσμό πάνω από 2,9 εκατ. κατοίκους

000_1EZ8AX

Τρομοκρατημένη η 77χρονη γυναίκα, δέχθηκε τρία απειλητικά τηλεφωνήματα και ταξίδεψε στην Κύπρο για να απομακρυνθεί από τη Βρετανία - Πώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητά της - Πάνω από 4,5 εκατ. υπογραφές στο αίτημά της

9