O Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του για το Ανώτατο Δικαστήριο στις 9 Ιουλίου

rrrrrr

O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει το όνομα του υποψηφίου του για την καθοριστική ένατη έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 9 Ιουλίου, δηλώνοντας ότι ενδέχεται να διορίσει μια γυναίκα.

"Μείωσα σε σχεδόν πέντε", τον αριθμό των ενδεχόμενων επιλογών, ανάμεσα στις οποίες είναι δύο γυναίκες, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους που είναι μαζί του στο προεδρικό αεροσκάφος, διευκρινίζοντας ότι θα έχει επαφές με ένα ή δύο πρόσωπα μεταξύ αυτών το Σαββατοκύριακο και ότι δεν θα τους ρωτήσει ποια είναι η θέση τους για το δικαίωμα στην άμβλωση.

"Είναι μια ομάδα δικαστών πολύ ταλαντούχων, λαμπρών, συντηρητικών στην πλειονότητά τους. Όλοι μου αρέσουν", τόνισε.

Μετά τις αναμενόμενες επισκέψεις αυτό το Σαββατοκύριακο, η διαδικασία της επιλογής θα αρχίσει από τη Δευτέρα. Συνολικά "θα έχω συνομιλίες πιθανόν με έξι ή επτά ανθρώπους", εξήγησε ο Τραμπ.

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, οι φυλετικές διακρίσεις, η θανατική ποινή, οι εκλογικές αμφισβητήσεις, η οπλοφορία, το πεδίο δράσης των συνδικάτων: το Ανώτατο δικαστήριο αποφασίζει για τα μεγαλύτερα θέματα κοινωνικής φύσης στις ΗΠΑ.

Η μάχη αναμένεται σκληρή στη Γερουσία, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρώσει την επιλογή της με ψηφοφορία το φθινόπωρο. Οι ρεπουμπλικανοί έχουν μόλις μια πολύ μικρή πλειοψηφία έναντι της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που φοβάται ότι θα δει το ανώτατο δικαστήριο να κλίνει σταθερά προς τη συντηρητική πλευρά.

Πρόκειται για την αντικατάσταση του δικαστή 'Αντονι Κένεντι που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συνταξιοδοτηθεί. Διορίστηκε το 1987 από τον Ρόναλντ Ρίγκαν και έπαιζε συχνά έναν διαιτητικό ρόλο μεταξύ τεσσάρων μετριοπαθών προοδευτικών και τεσσάρων συντηρητικών. Για τον λόγο αυτό έχει κρίσιμη σημασία η επιλογή του νέου δικαστή.

Όταν ρωτήθηκε την Παρασκευή για την απόφαση "Roe κατά Wade", η οποία νομιμοποίησε την άμβλωση το 1973 σε όλες τις ΗΠΑ, ο Τραμπ δήλωσε σε σχέση με τις επερχόμενες συνομιλίες του: "Δεν θα τους θέσω αυτή την ερώτηση".

Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους, ο 47χρονος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Γιούτα Μάικ Λι θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους. "Είπε ότι θα ήθελε αυτή τη θέση, δεν το λένε αυτό συνήθως", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έσπασαν την παράδοση αρνούμενοι, το 2016, να δεχτούν σε ακρόαση για μήνες τον δικαστή που είχε επιλεγεί από τον απερχόμενο δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να αντικαταστήσει τον υπερσυντηρητικό 'Αντονιν Σκαλία, μετά τον θάνατό του.

Μετά τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016, ο ρεπουμπλικανός διόρισε έναν συντηρητικό δικαστή στη θέση αυτή, τον Νιλ Γκόρσατς, ο οποίος προεδρεύει από το 2017.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών πιστεύει ότι το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για τον επόμενο διορισμό, καθώς το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας θα ανανεωθεί στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τραμποπίθηκας!

Τι φάτσα είναι αυτή ρε μαιμού Τράμπ;

syria-evacuation

Περίπου είκοσι λεωφορεία αναχώρησαν από τις δύο κοινότητες, κατόπιν μιας συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στη Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, και την Τουρκία, υποστηρίκτρια των ανταρτών

tourkia-katastasi-ektaktou-anagkis

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε επτά φορές, κάθε φορά για τρίμηνες περιόδους. Η ισχύς της εξέπνευσε στη 01:00 σήμερα, αφού η κυβέρνηση απλά δεν ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να την ανανεώσει