Πιέσεις ΕΕ για τους «δύο στρατιωτικούς», καμία δέσμευση από Ερντογάν

eu-turkei-sum

Αν και ο Γιούνκερ ζήτησε απελεύθερωση μέχρι το Πάσχα, ο Τουσκ παραδέχθηκε «δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό» - Η ΕΕ συνέδεσε το θέμα με τα 3 δισ. για το προσφυγικό στην Τουρκία

Στη Συρία κατέκτησε το καντόνι του Αφριν εξαναγκάζοντας τους Σύρους Κούρδους σε φυγή, παρ’ ότι υπήρξαν πολύτιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Στο Αιγαίο εμβολίζει ελληνικά πλοία και αμφισβητεί τα Δωδεκάνησα, τη στιγμή που κρατάει απροσχημάτιστα δύο Έλληνες στρατιώτες. Στην Κύπρο παρεμπόδισε τη γεώτρηση του πλοίου Eni Saipem 12000. Τέλος, δεν σταματά να απειλεί θεούς και δαίμονες- αγνοώντας οποιαδήποτε διπλωματική ευπρέπεια και στοχοποιώντας ακόμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αν αναλογιστεί κανείς όλα τα παραπάνω, δεν είναι και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν λόγο για μία ιδιαίτερα δύσκολη συνάντηση στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ταγίπ Ερντογάν
, Μπόικο Μπορίσοφ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
 και Ντόναλντ Τουσκ στάθηκαν αμήχανα μπροστά στους φωτογράφους, χωρίς πολλές οικειότητες. Τα χαμόγελα δεν περίσσευαν, οι χειραψίες ήταν χλιαρές, οι διαχύσεις ανύπαρκτες. Παρ’ όλα αυτά, η συνάντηση αυτή απέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία διάθεση να τραβήξει ακόμα τη πρίζα που κρατάει στη ζωή τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, εκτροχιάζοντας έτσι τις εύθραυστες ισορροπίες. Παρ’ ότι πουθενά δεν συμφώνησαν και τίποτα δεν έκλεισε, η Σύνοδος ΕΕ και Τουρκίας επιβεβαίωσε ένα πράγμα: για την Τουρκία η ΕΕ, παρά τις κραυγές Ερντογάν, παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος και για τις Βρυξέλλες η Άγκυρα αναντικατάστατη στην καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης. Με λίγα λόγια κανείς δεν έχει ακόμα ξεγράψει τον Ερντογάν. Η λογική «εξημέρωσης του θηρίου» καλά κρατεί.

Πάμε στην ουσία των κρίσιμων συνομιλιών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν όλα τα θέματα αγκάθια: η διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η προσπάθεια της Τουρκιάς να ενταχθεί στην ΕΕ, η ήδη υπάρχουσα συνεργασία στα ενεργειακά, αλλά και οι τουρκικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στην Αφρίν της Συρίας. Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσαν όπως ήταν αναμενόμενο και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο συζήτησαν 20 ολόκληρα λεπτά. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες το συνέδεσαν με την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία που δίνει η ΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γιούνκερ εμφανίστηκε σίγουρος για την άμεση επίλυση του προβλήματος, θέτοντας και χρονοδιάγραμμα το ελληνικό Πάσχα.

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Η Τουρκία να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών


Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν αν και εμφανίστηκε διαλλακτικός, δεν δεσμεύτηκε για κάτι. Στην Αθήνα, μετά τη Σύνοδο, τους μεταφέρθηκε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ό,τι είχαν υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Ερντογάν και στο θέμα αυτό απέφυγε να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Την ίδια στάση, άλλωστε, κράτησε σε όλες τις ανησυχίες/παράπονα που του εκφράστηκαν για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλά ακόμα. «Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες. «Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον… Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ζήτησε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ επεδίωξε να αποσπάσει παραχωρήσεις για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η ευρωπαϊκή ηγεσία απάντησε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι πρόκειται για μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την εγχώρια πολιτική κατάσταση και τα θέματα ασφάλειας στην Τουρκία, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί. Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είχε επίσης εξέχουσα θέση, με τους ηγέτες της ΕΕ να επιμείνουν ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως δεν περιορίστηκε στο να ακούει. Ζήτησε την «στήριξη» των Βρυξελλών και όχι την «κριτική» της στον αγώνα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης. Δεν δίστασε να εγείρει αξιώσεις, διαμηνύοντας πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο.


Η κυβέρνηση περιμένει πράξεις μετά τις προτροπές της ΕΕ στην Τουρκία
Τη στοιχειώδη ανταπόκριση στις ηχηρές ευρωπαϊκές προτροπές να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις διαρκείς προκλήσεις, περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από την Άγκυρα, μετά τα όσα ειπώθηκαν στην ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι απολύτως ικανοποιημένο από τις παρεμβάσεις των ευρωπαίων και τις επίσημες δηλώσεις των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, που επέκριναν την Τουρκία για την τακτική του τελευταίου διαστήματος και της ζήτησαν να σταματήσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κϋπρο.

Και μολονότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φάνηκε να υιοθετεί τις προτροπές αυτές, εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή αποδοκιμασία θα έχει αποτελέσματα. Ειδικά για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, η αισιοδοξία για την απελευθέρωσή τους επανήλθε, αν και τα μηνύματα για τις προθέσεις των τουρκικών αρχών, παραμένουν ανησυχητικά.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ και Τουσκ, αλλά και τις συζητήσεις, που έγιναν στη σύνοδο της Βάρνας ότι «για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Το Μαξίμου επιβεβαίωνε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά. Η εικόνα που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Dr Jimmy

Ο Ταγίπ κάθε μέρα βυθίζεται στην μεγαλομανία του και με μερικά καθρεπτάκια τύπου Αφρίν, η ΕΕ και οι ΗΠΑ αφήνουν τον χρόνο να περάσει. Από τη στιγμή που άρχισε τα κολλητιλίκια με τον Πούτιν τελείωσε από τον δυτικό κόσμο. Το ευρώ από 2 λίρες πριν ένα χρόνο είναι ήδη κοντά στις 5, τους επόμενους μήνες η οικονομία του θα κηρυχθεί επίσημα σε χρεοκοπία και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Σε λίγο τα χαρτονομίσματα με την φάτσα του Κεμάλ θα έχουν την αξία του χαρτιού υγείας και τα όπλα που παραγγέλνει με κωλόχαρτα δεν αγοράζονται. Θέλησε να διεκδικήσει πετρέλαια και αέριο από το Κουρδιστάν και την Κύπρο αλλά οι Αμερικάνοι και η ΕΕ δεν θα του δώσουν ούτε μισό βαρέλι και ούτε ένα κυβικό. Πήρε ένα πανέμορφο κράτος γεμάτο μνημεία, αξιοθέατα και παραλίες, τουριστικά και βιομηχανικά αναπτυσσόμενο, στον προθάλαμο της ΕΕ και θα το διαλύσει.

Αισχίνης

Σιγά τα ωά! Τον μαλώσανε τον Ερτογάν και χέστηκε η Φατμέ στο Γενί τζαμί... Έχει καταφέρει να έχει το ένα πόδι στην Ευρώπη και να εξάγει σε αυτήν το 50 % της παραγωγής του (χωρίς δασμούς τρίτης χώρας και με χαμηλό κόστος κεφαλαίου, θα πάρει και την ελεύθερη βίζα....) αλλά χωρίς καμία δέσμευση ουσιαστικά αναφορικά με ΑΟΖ, Αιγαίο, Κύπρο, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, κ.ο.κ. Παίρνει και τα δις για τους πρόσφυγες, εξοπλίζεται σαν αστακός για την επικείμενη επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου... Όλα μια χαρά ενώ εμείς θα πάρουμε το αντίδωρο με τους δυο φαντάρους και θα πούμε και ευχαριστώ! Από την άλλη, έχει το άλλο πόδι στην Ανατολή και το παίζει χαλίφης στους μουσουλμάνους, έχει εισβάλει σε Συρία και Ιράκ και δεν άνοιξε μύτη για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανορώσσους.. Μάγκας με αρχ...δια, ενώ εμείς έχουμε τον παθητικό Αριστερό Αλέξη, τον MR Χοληστερίνη, τον Κυριάκο, την Φώφη και κ.ο.κ.

Καταλαβα

δηλαδη παει για σπαγγατο ο σουλταν απο το πολυ ανοιγμα...

Dimitris

Δηλαδή έπρεπε να μπει μέσα ο Γιούνκερ να του τραβήξει δύο μπουνιές και να του πει "μωρή λινάτσα σταμάτα τις μαγκιές με την Ελλάδα και κάτσε στα αυγά σου, να μην σου δώσω και φας τα μικρόφωνα". Αυτό θα έπρεπε να κάνουν για να είσαι ευχαριστημένος; Να σε ρωτήσω κάτι ; Ψηφίζεις; Αν Ναι στις επόμενες εκλογές πήγαινε εκδρομή. Κάτι τύποι σαν εσένα έφεραν αυτά τα τσόλια στην εξουσία. Έξω από την ΕΕ φωνάζαν και τώρα έβαλαν την ΕΕ να του τραβήξει το αυτί. Ζήτω η τρόικα. Ζήτω η ΕΕ. Ευτυχώς που ήρθαν και έχουμε κάποιους να νοιάζονται για τους πολίτες της χώρας. Και μην ακούσω για οικονομία και διάφορα άλλα ... οι άνθρωποι δεν είναι μάγοι. Όλοι οι προηγούμενοι έκαναν τις πάπιες αυτοί συμορφώθηκαν την ύστατη στιγμή, αλλά μόλις είπαμε ένα δόξα το θεό αρχίζουν και διορίζουν από τα παράθυρα, αλλά γουστάρω τρελά που κάποιος επιτηρεί .... Αλέξη ο Γιούνκερ σου έκανε το χατήρι για σταμάτα και εσύ τις ζαβολιές μην σε πάρει και σε σηκώσει ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

putinkim

Πιθανότατα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Μόσχα - Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι  παραβιάζει το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ  - Στο Βλαδιβοστόκ το ραντεβού

sri-lanka-bombers

Πτυχία Νομικής και μεταπτυχιακά είχαν οι τρομοκράτες, που προέρχονταν από την μεσαία ή ανώτερη τάξη και είχαν σπουδάσει ή ζήσει στο εξωτερικό - 359 οι νεκροί, πάνω από 500 οι τραυματίες

2
4787418

Guardian  και Figaro σχολιάζουν ότι ο Γερμανός υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από το λίκνο της Δημοκρατίας - «Στα χνάρια του Ηρακλή και των άθλων του»  γράφει η βελγική Le Soir

bin_salman

Μέσα σε μία μέρα αποκεφαλίστηκαν ομαδικά 37 άνθρωποι «για τρομοκρατία» - «Το να είσαι μέλος της ομάδας των ΜΠ - Μπόλτον, Μπιν Σαλμάν, Μπιν Ζάγεντ και Μπίμπι- εξασφαλίζει ατιμωρησία», γράφει ο ιρανός ΥΠΕΞ