Μπόρις Τζόνσον: Μοναδική λύση για Ισραήλ-Παλαιστίνη η ίδρυση δύο κρατών

Μπόρις Τζόνσον: Μοναδική λύση για Ισραήλ-Παλαιστίνη η ίδρυση δύο κρατών

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Τζόνσον υπενθύμισε τη θέση του Λονδίνου για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς πλησιάζει η εκατοστή επέτειος από τη Διακήρυξη του Μπάλφουρ

Μπόρις Τζόνσον: Μοναδική λύση για Ισραήλ-Παλαιστίνη η ίδρυση δύο κρατών
Η «μοναδική βιώσιμη λύση» της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων είναι αυτή «των δύο κρατών», η οποία συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο Τζόνσον υπενθύμισε τη θέση του Λονδίνου για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς πλησιάζει η εκατοστή επέτειος από τη Διακήρυξη του Μπάλφουρ.

Σε μια επιστολή του με ημερομηνία 2α Νοεμβρίου 1917, ο λόρδος Μπάλφουρ, προκάτοχος του Τζόνσον, είχε ταχθεί υπέρ της «εγκαθίδρυσης στην Παλαιστίνη μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό». Αυτή η πρωτοβουλία του Λονδίνου αποτέλεσε σημαντικό βήμα στη διαδικασία που θα οδηγούσε το 1948 στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους του Ισραήλ.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η μόνη βιώσιμη λύση στη σύγκρουση μοιάζει με αυτή που είχε αρχικά διατυπώσει εγγράφως ένας άλλος Βρετανός, ο λόρδος Πιλ, στην έκθεση της Βασιλικής Επιτροπής για την Παλαιστίνη το 1937, δηλαδή το όραμα των δύο κρατών για δύο λαούς», έγραψε ο Τζόνσον στο άρθρο του στην Τέλεγκραφ.

Η υπενθύμιση της θέσης του Λονδίνου καταγράφεται πριν από την άφιξη στη βρετανική πρωτεύουσα του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο, την 2α Νοεμβρίου.
Κλείσιμο

Ο Τζόνσον τόνισε τον «αδιαμφισβήτητο ηθικό σκοπό» της Διακήρυξης του Μπάλφουρ, ο οποίος ήταν «να προσφερθεί σε έναν διωκόμενο λαό μια ασφαλής πατρίδα». Όμως εκτίμησε ότι ένας από τους στόχους που διατυπώνονταν σε αυτό το έγγραφο, δηλαδή να προστατευθούν τα συμφέροντα των κοινοτήτων που προϋπήρχαν στην ιστορική Παλαιστίνη, «δεν έχει πραγματωθεί πλήρως».

Η θέση της Βρετανίας είναι ότι πρέπει να υπάρχουν «δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη» τα οποία θα «μοιράζονται» την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους, υπενθύμισε ο Τζόνσον.

«Τα σύνορα πρέπει να βασίζονται στις γραμμές (σ.σ. της συμφωνίας εκεχειρίας) της 4ης Ιουνίου 1967—της παραμονής του Πολέμου των Έξι Ημερών—με ανταλλαγή ίσων εδαφών» ώστε να ικανοποιηθούν «τα εθνικά συμφέροντα» και «οι ανάγκες του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού» σε ό,τι αφορά «την ασφάλεια» αλλά και σε ό,τι αφορά «τη θρησκεία», σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Η διευθέτηση της σύγκρουσης πρέπει να συμπεριλάβει διευθετήσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ, συνέχισε ο Τζόνσον. Σε ό,τι αφορά τους Παλαιστίνιους, η λύση θα πρέπει να «σέβεται την εθνική τους κυριαρχία, να εγγυάται την ελευθερία κίνησής τους και να δείχνει ότι η κατοχή τερματίζεται», συμπλήρωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης