Ο Πάπας Φραγκίσκος απέτρεψε την ευθανασία γυναίκας που είχε δεχθεί επίθεση με οξύ
Η συγκινητική ιστορία της Κονσουέλα Κόρντομπα από την Κολομβία - Πριν 17 χρόνια ο πρώην σύντροφός της την περιέλουσε με οξύ στο πρόσωπο - Οι 87 χειρουργικές επεμβάσεις και η ανυπόφορη ζωή της
Εύα Παυλάτου
Η Κονσουέλα Κόρντομπα, μια νεαρή γυναίκα από την πόλη Istmina στη βορειοδυτική Κολομβία, είχε αποφασίσει να θέσει τέλος στη ζωή της με ευθανασία στις 29 Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της το 2012, ήταν μια όμορφη κοπέλα μέχρι το 2.000, όταν ο πρώην σύντροφός της την περιέλουσε στο πρόσωπο με οξύ.
Παρά τις 87 χειρουργικές επεμβάσεις η Κονσουέλα εξακολουθεί να είναι παραμορφωμένη, αναπνέει με ειδικά σωληνάκια και τρέφεται μόνο με υγρή τροφή ενώ πρόσφατα μια μόλυνση στον εγκέφαλο χειροτέρεψε την υγεία της. Η απόφαση να κάνει ευθανασία είναι σύμφωνη με τον νόμο στην χώρα της, όπου η ευθανασία επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε πενθήμερη επίσκεψη στην Κολομβία, συναντήθηκε με την Κονσουέλα και εκείνη τον ρώτησε αν έχει την έγκρισή του να κάνει ευθανασία. Ο Ποντίφικας της ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με την απόφασή της και της είπε πως την βρίσκει «όμορφη και γενναία».
«Μου είπε όχι, μου είπε ότι είμαι πολύ γενναία και πολύ όμορφη. Αυτό μου άλλαξε τη ζωή, τώρα θέλω να ζήσω»,
Κλείσιμο
δήλωσε η νεαρή κοπέλα και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι ο θεός θα φέρει την γαλήνη στη ζωή της.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.