Γερμανοί πολιτικοί «την πέφτουν» στον Ερντογάν

Γερμανοί πολιτικοί «την πέφτουν» στον Ερντογάν

Ο επιτελάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Πέτερ Άλτμάιερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Τουρκίας

Γερμανοί πολιτικοί «την πέφτουν» στον Ερντογάν
Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας καθώς σύσσωμη πλέον η κυβέρνηση του Βερολίνου αρκεί δριμύτατη κριτική στην Άγκυρα. Σε συνεντεύξεις τους σε γερμανικές εφημερίδες, ο επιτελάρχης της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάγερ, και ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ εξαπολύουν πυρά κατά του Ταγίπ Ερντογάν.  

Ο επιτελάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Πέτερ Άλτμαγερ παραχώρησε συνέντευξη σε δύο γερμανικές εφημερίδες- την "Die Welt" και την "Bild" , χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αλτμάιερ (ο αντικαταστάτης της Μέρκελ που είναι επισήμως σε καλοκαιρινή άδεια τριών εβδομάδων), δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει στις Βρυξέλλες το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Τουρκία για την ενταξιακή διαδικασία. 

Κλείσιμο
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Welt"  προειδοποιεί για μονομερή καταδίκη της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώνεται πλέον σχεδόν καθημερινά. "Στη περιοχή, η Τουρκία και είναι μία από τις πιο δημοκρατικές χώρες. Δεν μπορώ να πω για τον Ερντογάν, αλλά για την χώρα και την τουρκική κοινωνία στο σύνολό της», επισημαίνει ο Αλτμάγερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Bild" και προσθέτει:"Η ψηφοφορία για τη συνταγματική τροποποίηση έδειξε πως δεν κέρδισε ο Ερντογάν".

"Η Τουρκία είναι μια από τις δημοκρατικότερες χώρες στην περιοχή και δεν εννοώ βέβαια καθόλου με αυτό τον Ερντογάν, αλλά τη χώρα και την τουρκική κοινωνία συνολικά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν κέρδισε το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος με 90%, όπως συνηθίζεται στις δικτατορίες, αλλά με 51%", είπε ο Πέτερ Αλτμάιερ, επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρίας σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Bild".

 Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απέρριψε την πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων στην Τουρκία Γερμανών πολιτών με Τούρκους αξιωματούχους και διπλωμάτες οι οποίο έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος : «H Γερμανία είναι κράτος δικαίου και για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς επίσης και τα δικαστήρια, όχι ο πολιτικοί», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ, ο οποίος τόνισε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την εκβιάσει κανείς».
 
Ο επικεφαλής της καγκελαρίας είπε επίσης ότι δεν θεωρεί καθόλου καλή την ιδέα της αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ- κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην Ελλάδα-  ούτε την απομάκρυνση των Γερμανών στρατιωτών από την αεροπορική βάση του Ικονίου, διότι «δεν θα έβλαπτε την Τουρκία, αλλά το ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους». 

"Στην Ελλάδα και την Τουρκία, υπήρχαν δικτατορίες..."Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και οι χώρες είχαν δικτατορίες τη δεκαετία του '60, του '70, του '80 και του '90, μερικές φορές ακόμη και ταυτόχρονα. Παρ 'όλα αυτά, και οι δύο έχουν παραμείνει στο ΝΑΤΟ". 

Σε ότι αφορά την αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτών από το Ικόνιο, ο Πέτερ Αλτμάιερ τόνισε δεν θα βλάψει την Τουρκία, αλλά το ΝΑΤΟ γενικότερα στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας του ισλαμικού κράτους».

Την ίδια ώρα,ο πρόεδρος της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Bild" επεσήμανε ότι "ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει τη χώρα στα μέτρα του...".

"Οι εναπαμείναντες από όσους ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτευση φυλακίζονται και φιμώνονται", υποστήριξε ο Γερμανός πρόεδρος σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο "ZDF" η οποία θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ."Ως εκ τούτου, η κριτική η οποία ασκείται από την γερμανική κυβέρνηση είναι ορθή, διότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Είναι θέμα αυτοεκτίμησης", τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος.Ο Σταινμάγερ χαιρέτισε επίσης την ανοικτή επιστολή -και στα τουρκικά- του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας,Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που απηύθυνε προς τους Τούρκους οι οποίοι ζουν στη Γερμανία,μέσω της εφημερίδας "Bild": "Μπορώ να φανταστώ ότι η πικρία των τριών εκατομμυρίων Τούρκων είναι πολύ μεγάλη όταν βλέπουν πως οι γέφυρες οι οποίες χτίστηκαν από πολλούς γκρεμίζονται από την Άγκυρα. Είναι πραγματικά πικρό και επομένως ήταν αναγκαίος ένας καλός λόγος προς τον τουρκικής καταγωγής πληθυσμό".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας,Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,είχε κατηγόρησε την Άγκυρα για συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου που την απομακρύνουν από τις ευρωπαικές αξίες.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Είχε αποστείλει το δικό του μήνυμα στη Γερμανία, καλώντας τη "να συνέλθει" και "να συμμαζευτεί"! Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν θέλησε να απαντήσει στην ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολίτες, προειδοποιώντας για την επικινδυνότητα οποιασδήποτε επίσκεψης ή επένδυσης στην Τουρκία. Αν και η γερμανοτουρκική κόντρα υπέβοσκε εδώ και καιρό, φαίνεται πως η σύλληψη δύο Γερμανών πολιτών στην Τουρκία ξεχείλισε το ποτήρι. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης