Ο Τραμπ θέλει να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην αραβική χερσόνησο

Ο Τραμπ θέλει να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην αραβική χερσόνησο

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι - Ο ρεπουμπλικανός προσεύχεται για τα θύματα στην Τεχεράνη, αλλά κατηγορεί το Ιράν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία

Ο Τραμπ θέλει να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην αραβική χερσόνησο
Πρώτα άναψε το φιτίλι και τώρα επιχειρεί να φανεί καλός. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ
προσέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, τη βοήθειά του για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών του Κόλπου, κάνοντας λόγο για μια πιθανή συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Κλείσιμο
«Ο πρόεδρος πρότεινε να βοηθήσει τα διάφορα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο εάν χρειάζεται», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τη συνδιάλεξη, την ώρα που η περιοχή του Κόλπου βυθίζεται σε μια διπλωματική κρίση δίχως προηγούμενο εδώ και χρόνια.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε επίσης σήμερα ότι προσεύχεται για τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών στην Τεχεράνη, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα φέρει ευθύνες για αυτές διότι υποστηρίζει «την τρομοκρατία».

«Θρηνούμε και προσευχόμαστε για τα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ιράν και για τον ιρανικό λαό, ο οποίος διέρχεται τόσο δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο Τραμπ σε μια ανακοίνωσή του. «Υπογραμμίζουμε ότι τα κράτη τα οποία υποστηρίζουν την τρομοκρατία διακινδυνεύουν να πέσουν θύματα του κακού που προωθούν», συμπλήρωσε ο ρεπουμπλικάνος.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέτειναν σήμερα την πίεση στο Κατάρ, τρεις ημέρες αφού διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη χώρα-εταίρο τους στον Κόλπο, κατηγορώντας την ότι «υποστηρίζει» την τρομοκρατία και για τις σχέσεις της με το Ιράν.

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος άφησε πολλούς εμβρόντητους υπονοώντας, σε μια σειρά πρωινών αναρτήσεών του στο Twitter, ότι υποστηρίζει την απομόνωση του Κατάρ από τα άλλα αραβικά κράτη της περιοχής αλλά και ότι συμφωνεί ότι το μικρό εμιράτο του Κόλπου χρηματοδοτεί τον εξτρεμισμό.

Χθες βράδυ ο Τραμπ άλλαξε πάντως άρδην τον τόνο του, καλώντας, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, να υπάρξει «ενότητα» μεταξύ των σουνιτικών αραβικών χωρών του Κόλπου.

Στο έδαφος του Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή, κοντά στη Ντόχα. Σε αυτή σταθμεύουν 10.000 αμερικανοί στρατιωτικοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης