Μυστήριο με το θάνατο του κ. Total: Δεν ήταν μεθυσμένος ο χειριστής του εκχιονιστικού

Μυστήριο με το θάνατο του κ. Total: Δεν ήταν μεθυσμένος ο χειριστής του εκχιονιστικού

Η ρωσική ερευνητική επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδίδει σε εγκληματική αμέλεια το αεροπορικό δυστύχημα

Μυστήριο με το θάνατο του κ. Total: Δεν ήταν μεθυσμένος ο χειριστής του εκχιονιστικού
Ρώσοι και Γάλλοι εμπειρογνώμονες καλούνται να ρίξουν φως στα αίτια θανάτου του επικεφαλής της Total, Kριστόφ ντε Μαργκερί, στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, ένα από τα πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ρωσίας το οποίο χρησιμοποιεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ίδια ώρα, στο γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό ανακοινώθηκε το όνομα του διαδόχου του «καπετάνιου» της Total. Πρόκειται για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας (1995-2010), Tιερί Ντεμαρέ, ενώ, τη γενική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Πατρίκ Πουαγιανέ, νυν διευθυντής του τομέα διύλισης στην Total.

Η ρωσική ερευνητική επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδίδει σε εγκληματική αμέλεια το αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή του Μαργκερί και άλλων τριών μελών του πληρώματος του ιδιωτικού αεροσκάφους, τύπου Falcon -50, στο οποίο επέβαιναν.

Κλείσιμο
Ορισμένα σενάρια που εξετάζουν οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες είναι ένα λάθος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι κακές μετεωρολογικές συνθήκες και σφάλμα στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους. Η ρωσική επιτροπή διευκρίνισε ότι, ορισμένα μέλη της διεύθυνσης του αεροδρομίου, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την έρευνα «θα απαλλαγούν προσωρινά από τα καθήκοντά τους. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Βνούκοβο θα εξετασθούν και για κατανάλωση αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής της Total, συγκρούστηκε κατά την απογείωση με εκχιονιστικό όχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Αρχικά, η Υπηρεσία Μεταφορών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι, το δυστύχημα σημειώθηκε σε συνθήκες κακής ορατότητας. Νωρίτερα είχε χιονίσει, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει σαφές εάν υπήρχε πολύ χιόνι και κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, ο οδηγός του εκχιονιστικού, Βλαντιμίρ Μαρτινένκο, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για 48 ώρες στο πλαίσιο της έρευνας, βρισκόταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε κατάσταση μέθης τη στιγμή του δυστυχήματος, μια κατηγορία που διαψεύσθηκε από το δικηγόρο του. Ο δικηγόρος Αλεξάντρ Καραμπάνοφ δήλωσε πως ο πελάτης του πάσχει από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και δεν ήταν μεθυσμένος τη στιγμή του δυστυχήματος. «Δεν πίνει ποτέ, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από την οικογένειά του, όπως και από τους γιατρούς» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν εντελώς νηφάλιος. Βρίσκεται σε σοκ. Θεωρεί τον εαυτό του αθώο, καθώς ακολούθησε όλες τις οδηγίες που του δόθηκαν», πρόσθεσε.

Χτες, εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου και ήδη έχουν παραδοθεί στους κατάλληλους εμπειρογνώμονες για να αποκωδικοποιηθούν.

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία οι ανακριτικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας του Κριστόφ ντε Μαργκερί, όπως αναφέρει το Reuters. Επιπλέον, έρευνα έχει ξεκινήσει και η γαλλική υπηρεσία έρευνας ατυχημάτων (ΒΕΑ), η οποία δήλωσε ότι, ήδη τρεις εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη Μόσχα. Οπως αναφέρει η η γαλλική «Le Monde» ο θάνατος του Μαργκερί είχε αντίκτυπο στη μετοχή της «Τοtal». Mε το άκουσμα της είδησης του θανάτου του, η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Γαλλίας υποχώρησε πάνω από 2%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης