Αμερικανικά πανεπιστήμια: Οι καταλήψεις για τη Γάζα νάρκη στις εκλογές των ΗΠΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια: Οι καταλήψεις για τη Γάζα νάρκη στις εκλογές των ΗΠΑ

Σκηνές χάους με καταλήψεις, επιχειρήσεις εκκένωσης, χιλιάδες συλλήψεις και άγριο ξύλο στις πανεπιστημιουπόλεις - Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ταράζουν τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Μπάιντεν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
usa_panepistimia_xr
Δυνάμεις καταστολής στις πιο περιζήτητες αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις του κόσμου, επιχειρήσεις εκκένωσης σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών, αποβολές και ακυρώσεις εκατοντάδων διδακτικών ωρών συνθέτουν το σκηνικό χάους από τον φιλοπαλαιστινιακό «ιό» που χτύπησε τα αμερικάνικα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αφωνοι και αμήχανοι παρακολουθούν την «Αραβική άνοιξη» made in USA πολίτες, φοιτητές και πολιτικοί όλων των κομμάτων της χώρας να σαρώνει περισσότερα από 30 πανεπιστήμια από την Ανατολική ως τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, με βασικό αίτημα την αποεπένδυση και πιέζοντας -εμμέσως πλην σαφώς- τον Λευκό Οίκο για χαλάρωση της στήριξης της Ουάσινγκτον προς το κράτος του Ισραήλ.

Ούτε ο Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο οποίος σημάδεψε τη νεότερη Ιστορία των ΗΠΑ μέσα από τα «Ομοσπονδιακά Κείμενα» περιγράφοντας την αμερικανική δημοκρατία ως μια «νέα αυτοκρατορία», κατάφερε να φρενάρει την ένταση και την ορμή των νεαρών διαδηλωτών. Το ομώνυμο κτίριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης πέρασε από τα πρώτα στα χέρια των φοιτητών. Ηταν η δεύτερη στην ιστορία του μετά το 1968 και τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Ο κυματισμός της παλαιστινιακής σημαίας στην κορυφή του κτιρίου σήμανε ταυτόχρονα και την αρχή μιας επιχείρησης ανακατάληψης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ακαδημαϊκών δομών που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει ανοιχτά λόγο για «θηριώδες κύμα αντισημιτισμού».
usa_panepistimia_in__1_

Τα αιτήματα

Κλείσιμο
Ακόμη και αν τα αιτήματα των διαδηλωτών ποικίλλουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, συνδετικός κρίκος στο φιλοπαλαιστινιακό κίνημα που εκδηλώνεται με ένταση τις τελευταίες 15 ημέρες στα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ είναι η «αποεπένδυση», δηλαδή η αποσύνδεση της εκπαιδευτικής και κυρίως επενδυτικής δραστηριότητας από το Ισραήλ, όπως και από εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων. Πριν από την τρέχουσα ακαδημαϊκή κρίση, πολλά και ισχυρά αμερικανικά πανεπιστήμια δέχονταν ως συνήθη πρακτική τους δωρεές, δηλαδή κεφάλαια που επενδύονται σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προκειμένου τα ιδρύματα να αποκτήσουν οικονομικούς πόρους, αλλά και ευρωστία με στόχο την επέκταση του ακαδημαϊκού τους έργου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η πάγια αυτή πρακτική έχει τεθεί στο στόχαστρο του κινήματος της «αποεπένδυσης», στο οποίο πρωτοστατεί ένας συνασπισμός φοιτητικών οργανώσεων που λειτουργεί ως ομπρέλα, γνωστός ως Columbia University Apartheid Divest, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2016 με όραμά του μια «Ελεύθερη Παλαιστίνη». «Είμαστε η συνέχεια του αντιπολεμικού κινήματος του Βιετνάμ και του κινήματος για αποχώρηση από το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής», περιγράφουν στα κείμενα-μανιφέστα τους που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι συμμετέχοντες στην οργάνωση, θέτοντας παράλληλα ως στόχους των κινητοποιήσεών τους την «αποεπένδυση από εταιρείες που επωφελούνται από το ισραηλινό απαρτχάιντ», όπως υποστηρίζουν, την ακύρωση της δημιουργίας Παγκόσμιου Κέντρου στο Ισραήλ, αλλά και τη διακοπή της ακαδημαϊκής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Υπό αυτήν την προοπτική, το Κολούμπια βρέθηκε σχεδόν μοιραία στο επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων, καθώς το ταμείο δωρεών του ανέρχεται σε 13,6 δισ. ευρώ. Πολύ περισσότερο, όταν ανάμεσα στους επενδυτές του βρίσκονται η Amazon, η Microsoft και η Alphabet, μερικοί δηλαδή από τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, τους οποίους οι διαδηλωτές έχουν «προγράψει», κάνοντας λόγο για ευθεία σύνδεσή τους με εταιρείες του Ισραήλ. Πλην της «αποεπένδυσης», ο αριθμός των αμάχων που πλήττονται στη Γάζα έχει κινητοποιήσει μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης, οδηγώντας σε κατά τόπους διαδηλώσεις, ενώ επιχειρήσεις καταστολής στα πανεπιστήμια από το Οστιν στο Τέξας μέχρι το UCLA στην Καλιφόρνια εντείνουν την αίσθηση υποχώρησης της εσωτερικής ασφάλειας, επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η είσοδος της Γάζας, άλλωστε, στην προεκλογική κούρσα για τον Λευκό Οίκο είχε διαφανεί πριν από την «Αραβική άνοιξη» στα αμερικανικά πανεπιστήμια, όταν οι σφοδρές αντιδράσεις των Αραβοαμερικανών στην Πολιτεία του Μίσιγκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη διαρροή μεγάλης μερίδας παραδοσιακών ψηφοφόρων των Δημοκρατικών προς τον Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, σε σημείο που να του εξασφαλίσουν τη συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσαν και τα ευρήματα δημοσκόπησης του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία το 38% των νέων Αμερικανών παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς, αν και χιλιάδες μίλια μακριά.
usa_panepistimia_in__2_

Μεταξύ Τραμπ και... Μπίμπι

Την ίδια ώρα, οι εικόνες των πάνοπλων αστυνομικών να εισβάλουν στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις πρόσθεσαν νέα όπλα στη φαρέτρα του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια περίοδο όπου ο ίδιος μπαινοβγαίνει στις δικαστικές αίθουσες. «Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία», αντέτεινε προς τους διαμαρτυρόμενους σε μήνυμά του ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος αναζητά εναγωνίως τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ωμή καταδίκη της αναταραχής στα πανεπιστήμια και τη διατήρηση της επαφής του με νέους και προοδευτικούς ψηφοφόρους, μέρος των οποίων φέρεται εξαγριωμένο με τους χειρισμούς του Λευκού Οίκου στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς.

Ιδίως όταν ανάμεσα στους αντιδρώντες βρίσκονται πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών στις πλέον κρίσιμες Πολιτείες για την επανεκλογή του, ενώ αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και το πλήγμα στην παγκόσμια εικόνα της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΗΠΑ. Κρατώντας, προς το παρόν, τις ισορροπίες, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε κατηγορηματικός απορρίπτοντας την ιδέα παρέμβασης της εθνικής φρουράς για την καταστολή των κινητοποιήσεων, ιδέα που, ωστόσο, βρίσκει γόνιμο έδαφος στο γήπεδο των Ρεπουμπλικανών, καθώς εκείνοι βλέπουν τις διαδηλώσεις ως μια ακόμη ευκαιρία να τρωθεί προεκλογικά το κύρος της διακυβέρνησης Μπάιντεν.
joe_trump_
Οι εικόνες των πάνοπλων αστυνομικών να εισβάλουν στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις πρόσθεσαν νέα όπλα στη φαρέτρα του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά). Την ίδια ώρα ο Μπάιντεν (αριστερά) αναζητά εναγωνίως τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ωμή καταδίκη της αναταραχής στα πανεπιστήμια και τη διατήρηση της επαφής του με νέους και προοδευτικούς ψηφοφόρους

Διαβλέποντας το ίδιο παράθυρο ευκαιρίας, ο Τραμπ παρακολούθησε την επιχείρηση εκκένωσης του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Μανχάταν κάνοντας λόγο για «ένα όμορφο πράγμα για να παρακολουθήσεις», ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει τις αστυνομικές αρχές για την εκκένωση του Χάμιλτον Χολ, η οποία συνοδεύτηκε από δεκάδες συλλήψεις. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις δικαστικές του περιπέτειες, ο πρώην «πλανητάρχης» περιέγραψε πως «η Νέα Υόρκη ήταν υπό πολιορκία χθες το βράδυ», επιχειρώντας να κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας των Αμερικανών ψηφοφόρων και πρωτίστως των αναποφάσιστων, επιτιθέμενος ανοιχτά κατά του Τζο Μπάιντεν. «Ο Μπάιντεν δεν βρίσκεται πουθενά. Δεν έχει πει τίποτα», ανέφερε, εγκαλώντας παράλληλα τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου για... αφωνία.

Εξαπέλυσε μάλιστα μαζικά πυρά κατά του συνυποψηφίου του («υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει μεγάλος πυρετός στη χώρα μας και δεν μιλάει. Αν το έκανε, όμως, δεν θα είχε σημασία») αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία του πολιτικού του αντιπάλου να σταθεί επί ίσοις όροις από τη μια απέναντι στο δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στην εισβολή της Χαμάς και ενάντια στον αντισημιτισμό και από την άλλη να επιτύχει μεγαλύτερη βοήθεια υπέρ των αμάχων στη Γάζα.

Φίλια πυρά

Το αδιέξοδο του Λευκού Οίκου, άλλωστε, το οποίο στάθηκε ανοιχτά υπέρ του Ισραήλ μετά την αιφνίδια εισβολή της Χαμάς, εντείνει και η αδυναμία ευόδωσης των διπλωματικών πρωτοβουλιών για κατάπαυση πυρός, καθώς μια άμεση εκεχειρία με ανταλλαγή ομήρων στη Γάζα θα μπορούσε να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, επιτρέποντας το ομαλό τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής περιόδου που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Παρότι διαχρονικός σύμμαχος των ΗΠΑ, τροχοπέδη στην αποκλιμάκωση της έντασης φέρεται να είναι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς μια νέα επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τους χειρισμούς του προέδρου Μπάιντεν. Ο τελευταίος νιώθει ήδη, εκτός από την καυτή ανάσα των δημοσκοπήσεων, την ευθεία πίεση 50 Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν από τον Λευκό Οίκο να αποτρέψει μια εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα, με δεδομένο ότι εκεί έχουν βρει καταφύγιο 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός της.

«Σας προτρέπουμε να επικαλεστείτε τον ισχύοντα νόμο και την πολιτική για την άμεση παρακράτηση ορισμένης επιθετικής στρατιωτικής βοήθειας προς την ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που προέρχεται από νομοθεσία που έχει ήδη υπογραφεί σε νόμο προκειμένου να αποφευχθεί μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα», επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι 50 Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να σπεύδει στο Ισραήλ συναντώντας τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Ομως η ισραηλινή πλευρά φέρεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Η έκβασή του, πάντως, δεν αποκλείεται να κριθεί εκτός ή πολύ μακριά από τα πεδία των συγκρούσεων, φτάνοντας μέχρι τη Χάγη, στην έδρα δηλαδή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η Deutsche Welle, ετοιμάζει διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Χέρζι Χαλέβι εντός των επόμενων ημερών, προκαλώντας αναστάτωση στα ηγετικά κλιμάκια του Ισραήλ.

Απαντώντας προληπτικά, το Ισραήλ δεν θα αποδεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να υπονομεύσει το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη στιγμή που ενεργό παραμένει το ενδεχόμενο διώξεων κατά μεμονωμένων προσώπων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι υπόλογοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως: γενοκτονία, σοβαρά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή επιθετικό πόλεμο, όταν οι ανθρώπινες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας υπολογίζονται σε 34.000.


Ειδήσεις σήμερα

Πάσχα με κοσμοσυρροή και opening στη Μύκονο - Δείτε φωτογραφίες

Πώς ο Χάρβεϊ Γουάινστιν από θύτης έγινε «θύμα»

Ο Τραμπ εξισώνει την κυβέρνηση του Μπάιντεν με την «Γκεστάπο» - Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης