Υεμένη: Ταχεία εξάπλωση της χολέρας σε περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι – Ανησυχία από τον ΟΗΕ

Υεμένη: Ταχεία εξάπλωση της χολέρας σε περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι – Ανησυχία από τον ΟΗΕ

Από τον Οκτώβριο έχουν καταμετρηθεί 11.000 κρούσματα και 75 θάνατοι – Αν και πρέπει να υπάρξει ταχεία αντίδραση, η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη

cholera_yemen
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανησυχεί για την αναζωπύρωση της χολέρας στην Υεμένη, ιδίως την ταχεία εξάπλωσή της σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούτι, όπου από τον Οκτώβριο καταμετρώνται 11.000 κρούσματα και 75 θάνατοι.

Από τον Οκτώβριο του 2023, διαπιστώνεται «ανησυχητική αναζωπύρωση της χολέρας σε όλη τη χώρα», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Έντεμ Γουοσόρνου, εξ ονόματος του αρμοδίου για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, του Μάρτιν Γκρίφιθς. Τόνισε πως η τελευταία επιδημία είχε ξεσπάσει το 2019.

«Η αντίδραση στις περιοχές που ελέγχονται από τη (διεθνώς αναγνωρισμένη) κυβέρνηση, από υπηρεσίες της κυβέρνησης και ανθρωπιστικές οργανώσεις, επέτρεψε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της ασθένειας και να εξασφαλιστεί πως θα είναι διαθέσιμες προσήκουσες θεραπείες», είπε η κυρία Γουοσόρνου.

Όμως από τον Μάρτιο, βλέπουμε την επιδημία να εξαπλώνεται με ταχύτητα στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι», πρόσθεσε.

Ως την 7η Απριλίου, είχαν καταγραφεί πάνω από 11.000 ύποπτα κρούσματα από τον Οκτώβριο και 75 θάνατοι, έναντι 3.200 ύποπτων κρουσμάτων σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση, διευκρίνισε επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρξει «ταχεία αντίδραση».

«Όμως τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης απαραίτητου υλικού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Και τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως», σημείωσε η αξιωματούχος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει.

Έχει χρηματοδοτηθεί μόνο το 10% του σχεδίου αντίδρασης του ΟΗΕ

Το σχέδιο αντίδρασης του ΟΗΕ για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών στην Υεμένη το 2024, κοστολογημένο στα 2,7 δισεκ. ευρώ, δεν έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα παρά κατά 10%.

Για την προσφορά βοήθειας στον πληθυσμό χρειάζεται επίσης πρόοδος στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης, επιμένει ο ΟΗΕ.

Η χώρα γνωρίζει συγκριτική ηρεμία αφότου τέθηκε σε εφαρμογή ανακωχή των αντιμαχόμενων τον Απρίλιο του 2022 έπειτα από διαπραγμάτευση με μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών· παρότι επισήμως η ισχύς της έχει εκπνεύσει, γενικά συνεχίζει να εφαρμόζεται από τα αντιμαχόμενα μέρη.

Κλείσιμο
Όμως, εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούτι εξαπολύουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων τα οποία κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Και, μολονότι η στρατιωτική αναμέτρηση στη χώρα «είναι περιορισμένη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον Απρίλιο του 2022, βλέπουμε τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών» σε διάφορα μέτωπα, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ.

«Παρότι οι συγκρούσεις στην Υεμένη και στην περιοχή χωρίς αμφιβολία συνδέονται, έχω την ισχυρή πεποίθηση πως οφείλουμε στους Υεμενίτες να εγγυηθούμε ότι η επίλυση της σύγκρουσης δεν θα υποταχθεί στην επίλυση άλλων προβλημάτων», επέμεινε. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε η ειρήνη στην Υεμένη να μετατραπεί σε παράπλευρη απώλεια», πρόσθεσε, προειδοποιώντας εναντίον των «καταστροφικών συνεπειών» για τη χώρα και την περιοχή σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.



Ειδήσεις σήμερα:

Απεργία σήμερα χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρένα - Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και ταξί, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Εννέα συλλήψεις για την κατάρρευση του κτηρίου στο Πασαλιμάνι - Η ιστορία του 31χρονου αστυνομικού που σκοτώθηκε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης